sex hikaye

Tévésorozat egy teleportáló kacsacsőrűről

MOME diákok diploma előtt

2010. június 7. - Vodál Vera
Tévésorozat egy teleportáló kacsacsőrűről
Három MOME animációszakos fiatal a fejébe vette, hogy gyerekeknek szóló rajzfilmsorozattal diplomázik. Plati, a kacsacsőrű emlős szülei Gál Angie, Töttös Viki és Turai Balázs. A részletekről a trió férfi tagját kérdeztük.
Turai Balázs elmondása szerint rég nem volt arra precedens, hogy animációs sorozat készüljön a MOME-n diplomamunka gyanánt, noha adottak a technikai feltételek. Idén ellenben három sorozat is készül (Sunshine News - Bera Nándi, Patrick és Theo - Nagy Márton, B. Nagy Ervin, Kovács Márton), és a Kacsacsőr és csizmaszár alkotói is úgy érezték, „most  vagy soha”, hiszen most tudnak könnyen csoportban dolgozni, hivatalos kötöttségek nélkül, egyéni projektjeiket viszont később is meg tudják valósítani. A diplomamunka a sorozat első epizódjának megvalósítása, ugyanakkor az alkotók elkészítették mind a 12 rész szinopszisát és az ezekhez kapcsolódó karakterterveket is.  


plati_hir_sz1


„A Kacsacsőr és csizmaszár (Bootleg Splatypus) sorozat főhőse Plati, a felfedező kedvű kacsacsőrű emlős, aki arisztokrata származású gumicsizmái, a Wellington fivérek segítségével különböző világokba teleportál. A beszélő lábbelik mellett állandó kísérője Bolhabarát, a mogorva, de jószívű bolha, aki Plati sapkája alatt egy luxuslakásban lakik, és segít neki kalandjai során” - hangzik a sorozat szinopszisa.

Az alkotók eredetileg a 3-6 éves korosztályt célozták meg, ám az első epizód elkészülte után úgy vélik, a 6-9 éves korosztálynak szól elsősorban a sorozat, ugyanakkor a szórakoztató és vidám felszín mögött a valóságban gyökerező tartalom van, így az idősebbek is tudnak majd kötődni Platihoz. „Minden epizód egy-egy szürreális világot mutat be, és ezen keresztül illusztrál olyan valós jelenségeket, mint a munkamánia, a sznobizmus, a tehetség elfecsérlése vagy a babona. Plati huszonnégy órát tölt egy helyen, ezalatt barátai és új ismerősei segítségével jut el a problémák feltárásáig vagy épp megoldásáig.”


palti_hir_sz2


A rajzfilmsorozat technikája hagyományosnak mondható, hiszen - bár flashben dolgoznak -  minden képkockát, fázist megrajzolnak. A csapat munkamegosztása a következőképp alakul:  a sorozat koncepcióját és a forgatókönyvet közösen dolgozták ki, Gál Angie a sorozat rendezője, és hozzá kötődnek még a storyboardok és az animatik, Turai Balázs animációs rendezőként elsősorban a mozgásokért felel, Töttös Viki pedig a film látványterveit álmodja meg. Nagy Laci a sorozat főanimátora, a csapat legtapasztaltabb tagja Domonyi Rita dramaturg, ő tudja legjobban azt is, mi kell egy hatévesnek. 


plati_hir_sz3


A sorozat producere Bakos Maxim, a MOME Line – design műhely alapítója, aki a projekt "utaztatását" vállalta magára, vagyis ő mutatja be és pitcheli a sorozatot különböző animációs fesztiválokon és vásárokon – legközelebb júliusban, a Spanyolországban megrendezésre kerülő Cartoon Finance-en vesz részt. A diplomára készülő Kockaváros című epizód várhatóan 2011. elejére készül majd el, ennek gyártása és szinkronizálása már folyamatban van, olyan művészek szólaltatják meg a karaktereket, mint Csöre Gábor, Bogdán Gergő, Kerekes József vagy Kapácsi Miklós. Az angol nyelvű szinkron elkészülte után a Kockavárost önálló kisfilmként fogják fesztiváloztatni az alkotók, így remélhetőleg valamelyik hazai fesztiválon a magyar közönség is találkozhat majd a kacsacsőrűvel.(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2010. június 13. vasárnap, 13:18#1| dawg
Az mindenkeppen dicseretre melto dolog, hogy manapsag, amikor mar az osszes nagyobb rajzfilmcsatorna a "tweenelt" rajzfilmeket erolteti (javareszt a koltsegek miatt), egyesek meg tenyleg megrajzoljak a meseket. Remelhetoleg hamarosan latjuk majd mozgasban is.

nka emblema 2012