sex hikaye

Titkos bordély épül Budapesten

Katapultos tervek, célok

2008. július 29. - filmhu
Titkos bordély épül Budapesten
Pezseg az élet a Katapult Filmnél: legizgalmasabb, fővárosi forgatási etapjához érkezett Hajdu Szabolcs készülő filmje, a Bibliotheque Pascal, elindultak M. Tóth Géza egész estés animációs filmjének munkálatai, jön az új magyar B-film-hullám, Groó, Erdélyi pedig új filmjét tervezi - Angelusz Iván beszélt a filmhunak.

Négy forgatási etapja közül a harmadikhoz, egyben az egyik legérdekesbbhez érkezett Hajdu Szabolcs új filmje, a Biblitheque Pascal. A márciusi-áprilisi forgatásról a Filmtett segítségével már beszámoltunk, s véget ért már a júniusi, elsősorban romániai szakasz is - itt a tengerparton, Konstanzában és Sepsiszentgyörgyön folytak munkálatok.

A Filmpartnersszel közösen, Hámori András, Kovács Gábor producerekkel együttműködve készülő film augusztus második felében Budapesten magát a címadó Pascal könyvtárat, az ott játszódó jeleneteket fogja megidézni. A történet szerint Mona Galdo, egy különleges képességekkel megáldott nő ide-oda sodródik, s végül eljut Londonba, egy titkos, álcázott kuplerájba, amelynek Bibliotheque Pascal a neve.

Budapestre érkezik a Bibliotheque Pascal őrült, kelet-európai világa

Ahogy a Katapultfilm vezetője, Angelusz Iván elmondta a Filmhunak, a magyar-román-német koprodukcióban készülő filmnek ez lesz az egyik leglátványosabb gyártási etapja, a grandiózus, nagy költséggel elkészült nem nyilvános nyilvánosház a Fővárosi Vízművek telepén álló egyik épületben áll majd össze, felhasználván a karbantartási téren kihívásokkal küszködő épületek állagából fakadó hangulati világot.

A sok külföldi, többek közt a Pascalt alakító angol színésszel tarkított forgatás tíz napig fog tartani, s ezekután még októberben várható egy újabb szakasz romániai, londoni, németországi helyszínekkel, s a jövő év elejére, valamikor a cannes-i válogatás környékére lesz kész a film.

A cannes-i válogatásra lesz kész - még mindig a Bibliotheque Pascal


A Katapultfilm másik folyamatban lévő projektje az M. Tóth Géza egész estés animációs projektje, a Tomi harca. Ez a film egy kamasz fiú, a címbeli Tomi kettős életéről, pontosabban két külön világban zajló életéről fog szólni. A zágrábi Animafest pitch fórumán első díjat nyert forgatókönyv alapján készülő film vizuális tervei, karaktertervei elkészültek, a storyboardot is sikerült fejleszteni, s a vizuális forgatókönyv is készül - Szajki Péter írja.

A két külön világ, vagyis a fiú mindennapi életének tere, illetve a videojátékok fantáziatere élesen elválik majd egymástól, csakúgy, mint a fiú pozíciója: a mindennapokban csetlő-botló duci fiú a kompjútervilágban szuperhőssé lesz, és mindennapi életének szereplőit is átforgatja ebbe a világba. Még az is elképzelhető, hogy a két világ közti vizuális eltérés a lehető legnagyobb lesz, s a szuperhősvilág animációs, míg a mindennapok valós filmes eszközökkel lép egymással kölcsönhatásba.

Egy efféle animációs produkció nagyobb anyagi és időigényű, mint egy hagyományos nagyjátékfilmnek, így a finanszírozó partnerek keresése most is folyik, s nem lehetetlen, hogy csak 2010-re készül el a Reich Péter alapötletéből készülő film.

Tomi (h)arcai

A következő Katapult-os projekt kapcsolódik a Tomi harcához: a storyboard írója, Szajki Péter még anno egy, a Katapult által szervezett szinopszispályázaton került a produkciós iroda látókörébe. Az Intim fejlövés címet viselő filmes vállalkozás kiinduló anyaga is ekkor tűnt fel, majd Szajki kidolgozta a forgatókönyvet is. Ebből igen kevés pénzből, 7 milliós költségvetésből készül el egy egészestés nagyjátékfilm, méghozzá a tervek és remények szerint igen jónevű színészek közreműködésével.

A történet négy, a hajdani Meghökkentő mesék című (Roald Dahl novelláíból készített) angol sorozat epizódjaira emlékeztető törtnénetből áll össze egy kerettörténet segítségével, amelyek a szerelem-erotika-szexus témakörét járják körbe, nem nélkülözvén a fordulatokat sem. A filmet a forgatókönyvíró rendezi, operatőre Gosztola Ábris lesz.

A film közönségfilm lesz, ellenben a gyártási megoldás tekinthető kísérletnek: a Leon Films DVD-forgalmazóval és a Laokoon Filmmel közösen jegyzett film egy olyan konstrukció első darabjának tekinthető, amely elsősorban DVD-forgalmazásban gondolkodva afféle magyar B-filmeket gyártana, s az esetleges közönségsiker után kerülnének moziforgalmazásba a jobb darabok. Az Intim fejlövés forgatása szeptember második felében kezdődik, és decemberre el is készül a film.

Erdélyi Dániel és a 411-Z cannes-i sikereután a rendező nagyjátékfilmjére koncentrál (a rendező korábbi kisfilmjeit itt lehet megnézni, forgatókönyve pedig letölthető innen). A Security munkacímet viselő projekt egy akcióthrillert takar, s jövőre indulna a forgatása - addig is szeptemberben először a cottbusi pitch fórumon lép a lehetséges és leendő koprokciós társak elé. Erdélyi amúgy addig sem ül tétlenül, még az idén megcsinálja a Magasfeszültség című rövidfilmjét.

A két világ közti eltérés a lehető legnagyobb lesz - Tomi harca

Angelusz végül kitért Groó Diana új filmtervére is. Nemrég a Vespa című készülő filmje kapcsán írtunka rendezőnőről, aki egy érdekes történelmi vonatkozású filmet forgatna egy Regina Jonas nevű, a 30-as 40-es években Berlinben élt zsidő rabbinőről. Mivel az ortodox zsidó vallás szerinte nők nem lehetnek rabbik, Regina Jonasnak egyszerre kellett kétfrontos harcot vívnia hittársai elvei, illetve a náci Németország ellen. A Szabó Ivánnal közösen írt forgatókönyvből egy előre láthatóan nagy költségvetésű, kosztümös film készül majd, ezért folyik az angol-német koprodukciós partnerek keresése.

A Berlini Collegium Hungaricum vezetője, Can Togay már jelentős segítséget nyújtott a produkciónak, és egy angol producer, Paul Lowin is érdeklődik a film iránt. Az előtanulmányként is felfogható dokumentumfilmet, mely a rabbinő életét mutatja be, már az idén elkezdi Groó forgatni, és a következő Filmszemlére el is készül vele.Címkék

hírnka emblema 2012