sex hikaye

Új fejlemény: áprilisban lesz Filmszemle

Az MMKA szervezésében

2011. január 7. - filmhu
Új fejlemény: áprilisban lesz Filmszemle
Most már biztos, hogy idén is, várhatóan áprilisban megtartják a Magyar Filmszemlét - közölte a mustrát megrendező Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriuma. Honlapján az MMKA arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) értesítése szerint a filmszemlét Réthelyi Miklós tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010. évi miniszteri keretéből támogatja. Az MTI értesülése szerint a támogatás mértéke 70 millió forint. Az MMKA azt ígéri, várhatóan február 15-ig részletes tájékoztatást tesznek közzé a szemlével kapcsolatban.

Az index.hu csütörtökön azt írta, hogy a Magyar Filmművész Szövetség februárban maga is filmszemlét akar szervezni, erről Szomjas György, a szervezet főtitkára nyilatkozott az internetes portálnak.  Pálfi György filmrendező pénteken elmondta: az MMKA kuratóriumának pénteki bejelentése miatt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a (Pálfi Györgyöt is soraiban tudó) Madzag Filmegylet szervezkedése is elmarad egy februárra tervezett filmhétvégére. "Nekünk a lebegtetés esett rosszul, hogy talán lesz szemle, talán nem. Azt gondoltuk, van annyi film és alkotó, aki meg akarja mutatni és nézni egymás filmjeit. A mozgókép közalapítvány most először tett ígéretet arra, hogy biztosan lesz szemle és a társrendezésre nyílt pályázatot írnak ki, így a mi elképzelésünk okafogyottá vált" - szögezte le Pálfi György. A rendező szerint így is késésben vannak, hiszen egy minőségi áprilisi filmszemle megszervezését már most el kellene kezdeni.

Pálfi György elmondta: bár egy februári rendezésű szemlére nem készült volna el új alkotással, lehetséges, hogy áprilisra befejez egy kísérleti filmet, "amihez nem forgattunk egy kockát sem, így csak utómunka van vele". Hozzátette: ezt a filmet az információs szekcióba ajánlaná fel a szemlének.

Mint az MTI-nek filmszakmai források megerősítették, Magyar Filmszemlének csak olyan eseményt lehet hívni, amelyet az MMKA rendez. Az elkészült filmek jelentős részének az MMKA-val kötött támogatási szerződésében szerepel, hogy a filmet bemutatják a Magyar Filmszemlén.

A nemzeti erőforrás miniszter keretéből most biztosított 70 millió forint még a felét sem teszi ki annak a 160 milliónak, amennyiből tavaly a mustrát megrendezték. A pályáztatással társrendező belépésével, külső támogatók bevonásával további tízmilliókra lesz szükség a szemle megrendezéséhez; a magántőke részvétele európai filmfesztiválok megszervezésén megszokottnak számít.

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumi elnöke még decemberben jelentette be, hogy a hagyományos februári időpont helyett 2011-ben április végén rendezhetik meg a 42. Magyar Filmszemlét. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója december közepén az MTI-nek elmondta, külföldi újságírókat és fesztiválszervezőket idén nem tudnak meghívni a szemlére, mert áprilisban már javában zajlanak a cannes-i fesztivál előkészületei.

Az idei Magyar Filmszemle versenyszekciójába 17, a bemutató szekcióba 13 nagyjátékfilm jelentkezett, beneveztek továbbá csaknem 150 dokumentumfilmet, több tucat tévéfilmet, animációs alkotást, kísérleti és tudományos-ismeretterjesztő filmet, de még lehetőség van további nevezésekre is.

Az MTI úgy tudja, nincs alapja azoknak a híreknek, amelyek szerint áprilisban esetleg megszűnik az MMKA. A vonatkozó kormányhatározat értelmében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) át kell vizsgálnia öt közalapítványt, ezek egyike az MMKA. A területért felelős nemzeti erőforrás miniszternek áprilisban kell összehívnia az MMKA alapítóit.
nka emblema 2012