sex hikaye

Új független filmes iskola Budapestre

A függetlenfilm gyártás legnagyobb szervezete

2010. július 22. - filmhu
Új független filmes iskola Budapestre

London, New York, és Toronto után a Raindance most Budapesten indít filmes képzéseket, tovább építve a világ legnagyobb független filmes közösségét. Magyarország is csatlakozik a Raindance több ezres közösségéhez, a nemzetközi független filmgyártás egyik legfontosabb szervezetéhez.


„Célunk mindig az volt, hogy új tehetségeket segítsünk és támogassunk, és új közönségeket találjunk. Budapesten most hihetetlen nagy fejlődés van a filmiparban, minden téren.  Én azt látom, hogy sok a tehetséges és lelkes fiatal, és aktív filmes, aki szeretne betörni a film világába, és nemzetközi szinten érvényesülni. Ma már úgy is annyira összekötött és kicsi a világ, hogy bárhonnan tevékenykedhetsz. Csak érteni kell, hogyan működik ez a furcsa ipar.” - állítja Elliot Grove, a Raindance alapítója.

A Raindance már majdnem 20 éve képviseli a független filmeseket Londonban. Az utóbbi években Torontóban és New Yorkban is elindította képzéseit. A következő helyszín Budapest, és hamarosan indulnak kurzusok Berlinben és Brüsszelben is. A Raindance egyben nemzetközi közösség, az egyik legfontosabb európai független filmfesztivál, egy filmiskola, a Brit Független Film Díj (British Independent Film Awards) alapítója és szervezője.   

A Raindance filmfesztiválon minden októberben az utóbbi 18 évben olyan filmeket mutattak be, mint a Pulp Fiction és a Blair Witch Project. A fesztivál hivatása a független filmgyártás minden területét támogatni, a gerilla módon felvett rövidfilmektől a független kasszasikerekig. A vetítések, szemináriumok, workshopok és bulik a független filmvilág szerelmeseinek fórumaként szolgál a fesztivál másfél hete alatt.  

"1992-ben azért indítottam a Raindance-t Londonban, hogy kontaktokat szerezzek a filmiparban. Elkezdtem ismert tanárokat behozni Amerikából, és ez hihetlen hatással volt a londoni szakmára, pár hónapon belül elkezdtek újra független filmeket gyártani. Ezért úgy gondoltam, hogy indítok egy fesztivált a most már nem létező MIFED vásár előtt, mert láttam, hogy akkoriban sok filmvásárló üzletember ott üldögélt a Meridian szállóban, mielőtt Milánóba indultak. De a britek sznobok, és mivel nem láttak állami pecsétet a fesztivál plakátján, nem vették komolyan. Szerencsére más ország filmesei a fesztivált egy ugródeszkának tekintették, és így ma már a fesztivál akkorára nőtt, hogy a West End legnagyobb független filmszínházában, az Apolloban tartjuk.” - idézi a sajtóközlemény Elliot Grove-t.

A Raindance Budapest ajánlásával a londoni Raindance fesztiválon idén vetíteni fogják Szimler Bálint Itt vagyok rövidfilmjét, amit már májusban Cannesban is bemutattak, sőt a pletykák szerint az idei Raindance filmfesztivál nyítóbuliján a Massive Attack fog DJ-zni, de ezt a hírt a szervezők még nem tudták megerősíteni. A Raindance rendszeresen jelen van a rotterdami, berlini, cannesi, edinburghi és egyéb film- fesztiválokon kurzusokkal és olyan eseményekkel, mint a Live!Ammunition nyitott pitching fórumok.

A szeptemberben induló budapesti kurzusok oktató gárdájához már olyan szakemberek csatlakoztak, mint Fonyó Gergely, a Made in Hungaria rendezője, Kovács M. András forgatókönyvíró és a filmiras.hu alapítója, Dudás Viktor, a VOX mozimagazin főszerkesztője, és Luca Bercovici, az éppen Budapesten tevénykedő amerikai producer és rendező. Az első 6 hetes kurzus alatt a szakemberek a rendezés, forgatókönyvírás, új média, gyártás, nemzetközi filmforgalmazás, és a mikróbüdzsés filmkészítés alapjairól fognak tanítani.

“Meglepően kevés az olyan helyszín ezen a bolygón, ahol minden adott az alacsony költségvetésű filmek készítésére – azaz kiválló helyszínek, tapasztalt de nem drága stábok, erős filmes infrastruktúra, és még ezeknek tetejére egy adókedvezmény is. Budapest minden egyes területen versenyképes. Ez tényleg egy filmgyártó álomvárosa.” - csatlakozik Luca Bercovici a New York Times és a Time véleményéhez.

Elliot Grove is ellátogat Budapestre egy intenzív hétvégi workshopot tartani az alacsony költségvetésű filmek elkészítéséről, és egy kurzust a kis költségvetésű filmek forgatókönyvírásáról. „Olyan embereket akartunk bevonni a kurzusok tanítására, akik ismerik a nemzetközi filmipar működését és aktívan dolgoznak külföldön, vagy külföldi produkciókon. Többek közt azt akarjuk kommunikálni, hogy a film egy nemzetközi ipar, ami nem mellesleg több, mint 100 éve piacképesen működik. És azt, hogy ha van ötleted, tehetséged és energiád, nem kell 4 évig felvételizned és iskolában elméletet tanulnod, hogy filmet csinálhassál. Sokkal nyitottabbak a lehetőségek, és nálunk nincsenek falak” mondja Kresmery Dániel, a Raindance Budapest vezetője. „Itt a legfőbb cél az, hogy egyre nagyobbra nőjjön a Raindance közössége, a független filmesek a világ minden részéről meg tudják találni egymást” teszi hozzá.

Az évek során a Raindance rendezői, produceri, és forgatókönyvírói képzésein megfordult Christopher Nolan (az új Batman filmek), Sacha Baron Cohen (Borat), Charles Steel (Skócia utolsó királya), Paul Brooks (Bazi nagy görög lagzi), és sokan mások. Guy Ritchie és producere Matthew Vaughn is a Raindance-en talált egymásra.

(6) 
Hozzászólások
6-4  /  6
2010. szeptember 6. hétfő, 11:35#6| dawg

Estevez: sirok, mert nem birom, ha atbasszak az embereket. Ha valakinek valoban a javara valt egy ilyen, akkor annak meg csak orulni tudok...

frank: latom beled is sok ertelem szorult. Borthwick, ha ezt most hallod eloszor, akkor inkabb kussolj, addig is ugy nezel ki, mint ha okos lennel. Wow, ennek sok ertelme volt, nem?

cty: aha, itt az ideje hogy normalis munkat keressenek.

harvey: igy van, aki hulye az meg haljon meg:D

 
Előzmény: Estevez #2
 
2010. augusztus 1. vasárnap, 10:27#5| Harvey Weingard

Mindenképp hiánypótló!

Pláne, hogy nagy neve van a dolognak.

Ettől sokkal jobb kvalitású munkanélkülieket fognak képezni, akik összetört álmokkal mehetnek majd a pszichológusokhoz (hogy legalább nekik legyen munkájuk), amikor szembesülnek azzal, hogy Magyarországon NINCS tehetség-tisztelet.

De akinek pénze és ideje van rá, azt csinál, amit akar, nem?

2010. július 28. szerda, 19:21#4| cty
így igaz, ha már filmek nem lesznek, legalább képzés legyen. addig sem unatkozik majd a sok ember.

nka emblema 2012