sex hikaye

Vajna: a tehetségek felismerése és segítése az elsődleges cél

2011. február 7. - filmhu
Vajna: a tehetségek felismerése és segítése az elsődleges cél
A vártnál hamarabb elkészülhet a magyar filmszakma strukturális megújításának koncepciójával Andrew G. Vajna, a filmipar reformjáért felelős, frissen kinevezett kormánybiztos. Erről az MTI-nek adott interjújában beszélt, hangsúlyozva, legfontosabb céljának azt tartja, hogy fel kell ismerni a tehetségeket, s lehetőséget kell nekik adni. Szerinte nincs olyan, hogy lehetetlen. A producer január közepén arra kapott felkérést a kormánytól, hogy térképezze fel a teljes nemzeti filmszakmát, és dolgozzon ki tervet annak megújítására. Mint mondta, arra kérték, hogy egy éven belül dolgozza ki az új nemzeti filmstruktúra koncepcióját, ez néhány hónapon belül elkészülhet.

Andrew G. Vajna a Collegium Hungaricum Berlin Cinema Total rendezvényre utazik hamarosan. "Berlinben folytatom a már megkezdett egyeztetéseket a magyar és európai filmszakma vezetőivel" - kezdte Vajna, aki els ő "hivatalos útja" alkalmából adott interjút az MTI-nek.

A kormánybiztos szerint "a hazai filmszakma jelenleg érzékeny, ideges és türelmetlen, ami teljesen érthető, hiszen nem tudják, mit hoz a jövő. De meg kell adni a szükséges időt arra, hogy kidolgozzunk egy olyan rendszert, mely az elkerülhetetlen változást szolgálja, amelyben minden forint útját követni lehet. Figyelembe kell vennem az EU és a magyar állam ide vonatkozó törvényeit, különben évekig tartana változást elérni. Tanulmányozom a nemzetközi modelleket, fontos, hogy ezeket integráljuk a most kialakítandó magyar rendszerbe. Küldetésemnek tekintem a magyar filmszakma egységesítését, valamint azt, hogy megszüntessük a művészfilm-közönségfilm besorolással kapcsolatos előítéleteket. A kettő ugyanis működhet együtt. Az alap, hogy egy filmnek legyen mondanivalója, és azt szórakoztatóan, fogyaszthatóan, izgalmasan tárja a néző elé. De a filmszakmában nincs recept, mindenkinek a saját kreativitása adja meg a különlegességét" - vázolta ars poeticáját.

Andrew G. Vajna rámutatott: noha jelenleg kevés magyar film készül, éppen 8 külföldi mozit forgatnak Magyarországon, így nem fenyegeti munkanélküliség a technikai stábokat, és a következő 4-5 hónapban 60-80 millió dollár jön be Magyarországra.

Mint hozzáfűzte, más európai nemzetek filmfinanszírozási rendszerei folyamatosan megújulnak, a magyar struktúra azonban már csaknem 20 éve működik jelen formájában, így ideje áttekinteni, hogyan lehet hatékonyabbá tenni. Andrew G. Vajna szerint itt volt az ideje a filmipar reformjának. "A kreatív szervezeteket néhány évente világszerte átrendezik, ennek a műfajnak ilyen a természete, nemcsak a film, hanem a művészet minden területén. Így például a filmhez hasonlóan a zenei szakmát is át kellene gondolni Magyarországon, és annak a jövőjét is áttekinteni" - vetette fel a kormánybiztos.

Emlékeztetett, a Beatles például egy garázsból indulva írt zenetörténelmet. "Számos hasonló példa mutatja, hogy a tehetség nem pénzkérdés. A zenének - akár a filmnek - ugyanis nincs útlevele, Magyarországról ugyanúgy lehet valaki világhírű, mint Los Angelesből" - fűzte hozzá Andrew G. Vajna, akinek nevéhez nemcsak közönségfilmek fűződnek, mint a Rambo vagy a Terminátor-sorozat, hanem számos fesztiváldíjas alkotás is. Ilyen például a Jákob lajtorjája, az Angyalszív vagy a Berlinben Arany Medve-díjat kiérdemelt Music box.

Elmondása szerint a kulcskérdés a tehetségek megtalálása, minden ezen alapszik ugyanis. "A legfontosabb, hogy fel kell ismerni és meg kell becsülni a tehetségeket" - folytatta. "Lehet egy húszéves filmrendező, amilyen egykor Steven Spielberg volt, de lehet egy tapasztaltabb szakember, aki már nem az első filmjét csinálja, de ugyanakkor fantasztikus talentum. Ma könnyebb a tehetséget megmutatni a világnak, mint régen, sokkal több fórum van erre. Jó példa erre az El Mariachi, amelyet Robert Rodriguez rendező először 220.000 dollárból készített el, hihetetlen nagy siker lett, majd ugyancsak Rodriguez 30 millió dollárból Antonio Banderas főszereplésével, Desperado címmel újraforgatta, s nem lett ugyanolyan sikeres".

"A filmszakmában meg lehet csinálni, hogy veszel egy kamerát és egy laptopot, s kitalálod, legyártod a saját filmedet. Ha olyan dolgokat tudunk gyártani, amire felfigyel a világ, annál hatékonyabb imázseszköz nem létezik" - vélekedett a kormánybiztos.

Saját szerepével kapcsolatban Andrew G. Vajna hangsúlyozta: kormánybiztosi munkájáért nem kap fizetést, számára megtiszteltetés, hogy a kormány számít a véleményére és tapasztalatára. "A közeljövőben nem akarok filmeket készíteni, nem akarok a készülő produkciókban producerként sem részt venni. Egy nemzetközi sikerhez vezető utat szeretnék mutatni az arra érdemes tehetséges filmeseknek. Olyan mozik gyártása a cél, melyek nemcsak Magyarországon lehetnek népszerűek, hanem a világközönség előtt is sikert arathatnak, nemzetközi fesztiválokon is befuthatnak. Nekem az a feladatom, hogy kidolgozzak egy koncepciót, majd ha ezt az irányt jónak találják, akkor megvalósítsam".(52) 
Hozzászólások
52-50  /  52
2011. május 2. hétfő, 15:34#52| Bazsi02

Sziasztok

Szeretnék egy kis segítséget kérni, de ezt biztos nemitt kéne megtennem.Multimédia fejlesztő vagyok  Nem tud valaki olyan weboldalt,portált ahol Bármilyen filmezéssel,tv produkcioval kapcsolatos állásokra , pályázatokra lehet jelentkezni ? aki tud küldene nekem egy e-mail-t: ho.balazs@freemail.hu címre. Előre is köszönöm.

2011. április 18. hétfő, 12:12#51| Minovics
2011. április 3. vasárnap, 10:29#50| Harvey Weingard

No kérem!

 

Eltelt több, mint egy hónap, és nekem most van időm arra, hogy reflektáljak az ezalatt történtekre, úgyhogy megteszem.

 

Sokat gondolkoztam azon, hogy cinikus legyek-e, ironikus, üssem-e el viccel - aztán úgy döntöttem, hogy a legegyszerűbb, ha csak őszintén leírom, amit gondolok.

 

 

Tisztelt Grunwalsky Úr!

 

Tekintettel arra, hogy a médiában halálhírét nem olvastam, azt kell mondjam: modortalan, lenéző, kultúr-emberhez nem méltó a viselkedése. Sajnos azon felül, hogy feltehetően erős korlátok közt mozog (a sajátjaira gondolok), tetteivel saját magát inkriminálja. Jön, lát, nem mond semmit, kioktató stílusban nem mond semmit, váteszi módon ítélkezik egy sort, majd mint, aki jól végezte dolgát, úri mód távozik. A beszélgetés még tart ugyan, Önhöz kultúrált hangnemben szóltak, nem rosszindulattal, érdeklődve - ez Önt azonban a legkevésbé sem zavarja. Ön elmondta a semmit, úgy tett, mint aki igazságot tett, mindenki más mehet a picsába.

 

Nos, az a véleményem, így retrospektíve és ismeretlenül, hogy amennyiben az MMK-t is így vezette, nem csoda, hogy most ott tart, ahol. Mert bármennyire is tagadja, és szánalmas módon, mint minden jó magyar politikus, arra hivatkozik, hogy "ez nem úgy van", "ez csak vádaskodás", meg "nincs is bizonyíték", az Ön hozzáállása sajnos nem arra utal, hogy az Ön egyetlen szavát is el kellene hinni.

 

Persze az is lehet, hogy csak minket, akárkiket, embereket nem minősít érdemesnek arra, hogy megértesse velünk a másik fél aspektusát. Ez semmivel sem kevésbé elítélendő, de potenciális magyarázat. Attitűdje ez esetben a magyar filmesek jellemző mentalitását tükrözné, amelyet ezek szerint gondosan örökített éveken át, komoly mentalitásbeli károkat okozva tanítványai önképében és -felfogásában.

 

Egy szónak is száz a vége: kikérem magamnak, hogy valaki, AKÁRKI ilyen mértékben levegőnek nézzen engem, egy másik felnőtt férfiembert! Ez a neveletlenségnek olyan égbekiáltó foka, ami (amellett, hogy voltak korok, amelyekben automatikusan párbajt vonzottak volna maguk után - s ennek Ön a kellemetlenebbik végén állt volna) sajnos gyerekszobák komoly hiányáról árulkodik, valamint arról, hogy mégis lehet valami abban, amilyen képet Önről a média kialakított.

 

Ha netán mégis meggondolná magát a kommunikációt illetően, tisztelettel kérem, hogy előbb a korábbi bejegyzésre válaszoljon, ŐSZINTÉN, mellébeszélés nélkül (!), kifejtően (!!!), és aztán nyugodtan reagálhat az itt felmerültekre. Kérésem semmibevételével e levél esszenciáját erősíti meg. Megadva Önnek a lehetőséget, hogy az Önről formált véleményt revideálni kényszerüljek, marad tisztelettel:

 

A kérdező


nka emblema 2012