sex hikaye

Vajna: Külföldön is látják, hogy működik a magyar film

Cinema Total 5

2012. február 13. - filmhu
Vajna: Külföldön is látják, hogy működik a magyar film

Sikerült eljuttatni az üzenetet, most már külföldön is látják, hogy működik a magyar filmgyártás és a filmtámogatás új rendszere, és sok változás történt az elmúlt évben - mondta az MTI-nek adott berlini interjújában Andrew Vajna kormánybiztos vasárnap.

 

A filmipar megújításáért felelős szakember a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Cinema Total nevű rendezvénysorozatának vendégeként vett részt nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája a magyar film elmúlt egy éve volt.

A fórumot követően úgy fogalmazott, fontos volt, hogy a szakma külföldi képviselői is tisztában legyenek az átalakításokkal, amelyek során sikerült rendezni a filmgyártás mintegy 10 milliárd forintos adósságának java részét és megkezdődött a pályáztatás.

A következő egy évre Andrew Vajna 10-12 film elkészülését tervezi, valamint egy workshop elindítását fiatal alkotók számára, emellett szeretné felfejleszteni a forgatókönyvírást is. Mint azt az MTI-nek elmondta, külföldi szakembereket akar meghívni Magyarországra, hogy "kedvet teremtsenek" az íráshoz.

Legfontosabb célkitűzései között szerepel, hogy felszámolja a kalózkodást. Magyarország sajnos vezető ezen a téren a világon - emlékeztetett. Mint mondta, el kell érni, hogy szigorítsák a szerzői jogokról szóló törvényt, és hatékonyabban be is tartsák. Véleménye szerint az igazságszolgáltatási rendszer nem érzi át kellően ennek a problémának a súlyosságát.

 

vajna_500Kormánybiztosként fontos feladata, hogy külföldi produkciókat vonzzon Magyarországra, ennek részeként az elkövetkező időszakban tárgyalásokat akar folytatni az önkormányzatokkal arról, hogy miként lehetne "egyablakos" rendszerben megoldani a (forgatási) helyszínek kezelésének ügyét. Ugyanígy párbeszédet kezdene a természetvédelmi hatóságokkal a zöld területek használatáról.

A külföldi produkciók jelentős mértékben hozzájárulhatnak Magyarország GDP-jéhez és munkát adnak a magyar szakembereknek - jegyezte meg. Ezért folyamatosan tárgyal külföldi partnerekkel, de az üzleti szabályok értelmében még nem beszélhet ezekről. Emlékeztetett, a Die Hard című akciószéria ötödik részét Magyarországon forgatják áprilistól, és még 2-3 produkció érkezik majd Magyarországra. Hosszabb távon az a célja, hogy évente 10-12 külföldi film készüljön magyar helyszíneken. Ehhez meg kell tartani az adókedvezmény intézményét - emelte ki. Ezzel kapcsolatban el akarja érni, hogy az adószabályok "kicsit jobban" kedvezzenek a filmgyártásnak.

A CHB hagyományosan a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale magyar kísérőrendezvényeként szervezi a Cinema Totalt. A német főváros rangos seregszemléjén Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája versenyben van a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Vajna a film beválogatásáról azt mondta, büszke arra, hogy egymás utáni két évben is volt magyar alkotás a versenyprogramban. Tavaly Tarr Béla alkotása, A torinói ló szerepelt nagy sikerrel Berlinben. A kormánybiztos díjban reménykedik Fliegauf filmje esetében és megjegyezte, nagyon jót tesz a magyar filmnek, hogy a Csak a szél a versenyprogramban szerepel.

A Magyar Nemzeti Filmalap a világ hatvan vezető fesztiváljára küld alkotásokat, kiemeltként kezeli a berlini mellett a Sundance Filmfesztivált, valamint a cannes-i, a velencei és a torontói mustrát - mondta.

Fliegauf Benedek filmje a magyarországi romagyilkosságok hatására született, Vajna ezzel kapcsolatban rámutatott, a Filmalap nyitott minden társadalmi problémát feszegető filmre. "Tudnunk kell társadalmi gondokat kreatívan elmesélni" - fogalmazott. A Filmalap úgy ítéli meg, "a forgatókönyvön múlik minden" - fűzte hozzá Havas Ágnes, az intézmény vezérigazgatója.

A magyar film Vajna szerint most "késésben" van a nemzetközi porondhoz képest, mert az elmúlt másfél évben alig folyt munka. A helyzet azonban rendeződött, a művészek újra dolgozhatnak, cél pedig az, hogy erősebb legyen a nemzetközi jelenlét. Ezt nagyban segítik a sikeres fesztiválszereplések - mondta végezetül.


nka emblema 2012