sex hikaye

Véget ért a CinePécs

A védelmező lett a legjobb

2010. október 11. - filmhu
Véget ért a CinePécs

Marek Najbrt A védelmező című mozija lett a legjobb játékfilm, Bartek Konopka, Pjotr Rosolovski a Berlini fal nyulai, valamint Orhan Tekeoglu Ifakat című alkotása megosztva kapta a legjobb dokumentumfilm díját a vasárnap zárult CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon - tudatta az MTI.

 

Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megrendezett fesztivál versenyprogramjában fiatal közép- és kelet-európai alkotók tíz-tíz nagyjátékfilmje és dokumentumfilmje szerepelt. Az egyhetes rendezvény alatt összesen hatvan alkotást vetítettek le az érdeklődőknek.

A védelmező című cseh film az egyén, a társadalom és a hatalom árnyalt ábrázolásáért részesült az elismerésben. A dokumentum és a fikció eszközeinek felhasználásával, lengyel-német koprodukcióban készült Berlini fal nyulai egy súlyos történelmi téma szellemes és népszerű feldolgozásáért, a török Ifakat egy eltűnőben lévő életforma és kultúra képileg igényes, beleérző megformálásáért érdemelte ki a díjat.

A játékfilmeket Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező, Igor Korsic szlovén filmrendező, a romániai Andrei Gruzsniczki, a tavalyi CinePécs nyertes alkotásának rendezője, Muhi András producer, valamint Annamaria Percavassi, a trieszti filmfesztivál igazgatója értékelte.

A dokumentumfilmes zsűri elnöki tisztét Szomjas György, a Magyar Filmművész Szövetség elnöke töltötte be, és a filmeket vele együtt Sergej Stanojkovski, a Zadari Filmfesztivál igazgatója és Turnacker Katalin, a Pécsi Tudományegyetem docense bírálta.

A fesztiválról és annak díjazottjairól részletek a www.cinepecs.hu internetes oldalon olvashatók.


nka emblema 2012