sex hikaye

Vitafórummal egybekötött vetítésen a Magyarország 2011

Berlinale

2012. február 2. - filmhu
Vitafórummal egybekötött vetítésen a Magyarország 2011

Vitafórumot tartanak a magyarországi helyzetről a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a Magyarország 2011 című szkeccsfilm bemutatója alkalmából. A rendezvényen a produceri munkában közreműködő Tarr Béla, valamint Fliegauf Benedek, a film egyik rendezője vesz részt meghívott vendégként - adta hírül az MTI.

 

A filmet rendhagyó módon nem a Berlinale valamely programelemének részeként mutatják be, hanem egy önálló rendezvényen, amely csak lazán illeszkedik a rövidfilmes szekcióhoz. A Berlinale Shorts Special elnevezéssel jelzett február 18-i eseményen Tarr Béla bevezető előadást tart a filmről, a vetítés után pedig "nagy beszélgetést tartunk" - mondta az MTI-nek kedden Berlinben Maike Mia Höhne, a Berlinale rövidfilmes szekciójának vezetője.

A filmes szakember hangsúlyozta: az alkotást azzal a szándékkal válogatták be a fesztivál filmjei közé, hogy a bemutatóval együtt vitafórumot is tartanak, "egyszerűen azért, mert nagyon fontos", hogy mi történik Magyarországon. Anyagi okokból nem tudták meghívni Berlinbe a szkeccsfilm valamennyi alkotóját, de Fliegauf Benedek - akinek Csak a szél című filmje a versenyprogramban szerepel, ezért egyébként is jelen lesz a fesztiválon - és Tarr Béla is jól el tudja magyarázni a film hátterét - fejtette ki.

magyarorszag2011_kocsisa_500
Kocsis Ágnes epizódájból


Hozzáfűzte: a kisfilmekből összeálló alkotás,"nagyon közelről mutatja meg" a magyarországi problémákat, tükrözi mindazt "az őrületet", ami az országban történik. A Magyarország 2011 "sokoldalú, közvetlen, vitára ingerlő" alkotás, Magyarország pedig fontos, már csak azért is, "mert egyáltalán nincsen messze" - mondta Maike Mia Höhne.

A Magyarország 2011 Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós kisfilmjeiből készült a TT Filmműhely szervezésében. Tarr Béla, a TT Filmműhely vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a nulla költségvetésből forgatott filmet az a tehetetlenségérzés szülte, hogy mi minden nem készülhetett el az elmúlt időszakban.

magyarorszag2011_fliegauf_500
Fliegauf Benedek epizódjából


A Berlinale programját kedden nemzetközi sajtótájékoztatón mutatták be a német fővárosban. Dieter Kosslick fesztiváligazgató a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző alkotásokat bemutatva hangsúlyozta, hogy Fliegauf Csak a szél című filmje "lélekig hatoló történet" arról, hogy "szélsőjobboldali erők" miként "nyomják el" a romákat Magyarországon. A film világpremierjét február 16-án tartják meg.

Az idei - sorrendben 62. - fesztiválra összesen 6712 alkotást neveztek, ezek közül 395-öt mutatnak be. A február 19-ig tartó rendezvényen összesen 1012 vetítést tartanak.


nka emblema 2012