sex hikaye

Vivian Maier nyomában

Film, pop-up kiállítás és pályázat

2014. május 16. - filmhu
Vivian Maier nyomában

A huszadik század egyik kiemelkedő street fotósa volt, mégis a halála után sok évvel lett világhírű. De ki volt igazán Vivian Maier? - John Maloof és Charlie Siskel dokumentumfilmje erre a kérdésre igyekszik választ találni. A filmet májusban Budapesten több pop-up vetítésen is megtekinthetik az érdeklődők.

 

 Különleges eseménysorozat keretében mutatja be a Vivian Maier nyomában című dokumentumfilmet a magyarhangya a Mai Manó Házzal együttműködésben. A Torontóban, New Yorkban, Rio de Janeiróban és a Berlini Filmfesztiválon is bemutatott film a huszadik század egyik kiemelkedő street fotósának történetét igyekszik rekonstruálni egy krimibe illő nyomozás izgalmával. A közösségi filmforgalmazás szellemiségéhez hűen Budapest néhány kiemelt kulturális és szórakozóhelyén látható a mű premier előtt, melyet alkalmanként más aspektusból kiinduló szakmai beszélgetés követ az emberábrázolás és street fotó, exhibicionizmus vs művészet, és a dokumentarizmus vs művészet témaköreiben. Ingyenes szabadtéri vetítés is lesz.

vivian2 600

Vivian Maier neve tulajdonképpen csupán pár éve került a köztudatba, mégis mára egyértelmű, hogy a huszadik század egyik kiemelkedő alkotója volt. Fotográfiáit soha, senkinek nem mutatta meg, így azokat egy véletlen folytán fedezte fel John Maloof amerikai történész 2007-ben. Azóta az alkotó különleges története és fotói szinte az egész világot bejárták.

A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier Rolleiflex fényképezőgépe mögé bújva New York és Chicago utcáit róva örökítette meg az urbánus Amerika legérdekesebb pillanatait az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig. A több mint 100 ezer negatívot tartalmazó életmű az úgynevezett utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált. John Maloof és Charlie Siskel sokszor meghökkentő és zavarba ejtő filmje e furcsa személyiség nyomába ered, hogy évek kitartó nyomozómunkájával kiderítse: ki is lehetett Vivian Maier.

A pop-up vetítések listája:

2014. május 17. szombat 19:00 Fuga
2014. május 24. szombat 20:00 Telep
2014. május 30. péntek 20.00 Higgs Field
2014. május 31. szombat 20.00 Higgs Field
2014. június 2. hétfő 19:00 Trafó, Kontra Klub
2014. június 5. csütörtök 20.00 Jelen Bisztró

A részletes programot ITT találod.

vivian1 600

Ezzel egyidejűleg a magyarhangya, a Mai Manó Ház és az Indafotó fotópályázatot hirdet ÖNARCKÉP SOROZAT – HÍVD ELŐ MAGADBÓL VIVIAN MAIERT! címmel, melynek a fődíja kétszemélyes belépő a Velencei Biennáléra repülőjeggyel és szállással.

A részletekért kattints IDE!


nka emblema 2012