sex hikaye

Zsánerfilmes generáció a láthatáron?

Pszichothriller dömping

2008. december 1. - filmhu
Zsánerfilmes generáció a láthatáron?
2009 a magyar pszichothrillerek pszeudo-rajongóinak éve lesz – miután a műfajnak eddig nemigen akadt képviselője kis hazánkban, a potenciális rajongótábor rejtőzködő tagjai végre egymásnak adhatják majd a mozik kilincseit. Goda Kriszta ez év decemberében debütáló Kaméleonja után 2009 tavaszán forog majd Köves Krisztián Károly Werk című pszichothrillere , majd várhatóan 2009. nyarán a műfaj egy újabb képviselője, az Exit munkálatai kezdődhetnek el, amelynek rendezője az elsőfilmes Lóth Balázs.

Lóth Balázs a Színház-és Filmművészeti Egyetem Grunwalsky-osztályába jár, de neve sokak számára ismerősen csenghet, hisz a Celluloid Műhely alapítója, és számtalan kisjátékfilmben működött közre rendezőként, operatőrként vagy producerként, a Mark Produkció és a The Garden Film Production Company társtulajdonosaként pedig számos reklámfilmet és videoklippet is készített már.

A rendező első nagyjátékfilmjeként aposztrofálja az Exit-et, bár 2003-ban már leforgatta az egészestés a Nincs Mesé-t, ezt leginkább egy filmes szárnypróbálgatásnak tartja. Az Exit alapsztorija a következő: főszereplőnk egy nap emlékek nélkül ébred fel, egy gyilkosság korona-tanújaként. A sorozatgyilkos legújabb áldozata egy elrabolt nő, akinek tartózkodási helyét egyedül az amnéziás férfi tudja, ezért tudósok kezdik el vizsgálni az agyát, hogy még időben hozzájussanak a kívánt információhoz. A kiszolgáltatott férfi végül a gyilkosság-sorozat első számú gyanúsítottjává válik – de ezzel természetesen korántsem ér véget a fordulatokban bővelkedő, izgalmas történet.

Fordulatokban bővelkedő, izgalmas történet
Koncepciókép az Exit-hez

A pszichotriller forgatókönyvét Kovács M. András (Filmírás.hu), Inotay Ákos és Maczkó Zoltán (Nincs Mese) jegyzik, Balázs társ-forgatókönyvíróként vesz részt a munka ezen fázisában. A szereplők kiléte egyenlőre bizonytalan, az viszont bizonyos, hogy nagyszabású casting fogja megelőzni a forgatást. Míg a főszerepekre ismertebb magyar színészeket szeretne bevonni a rendező, a többi figura megformálását szíve szerint ismeretlen és tehetséges 'új arcokra' bízná.

Lóth Balázs Exit című nagyjátékfilm forgatókönyvét az MMK Játékfilmes Szakkollégiuma a Filmterv fejlesztéshez irányította át. „A döntés abszolút reális volt, hiszen a film előkészítési fázisban van – szeptember óta folyamatosan fejlesztjük a forgatókönyvet, készül a storyboard, megkezdtük már a helyszínkeresést, és hamarosan indul a szereplőválogatás is” - mondta a rendező.

Lóth Balázstól azt is megtudtuk, hogy - mivel ez az első komoly nagyjátékfilm-terve - a csapat jelenleg egy demó-anyag előkészítésén fáradozik, ennek elkészítéséhez szeretnének  pályázati pénzt kapni (ahogyan tette ezt például Faur Anna a Lányok esetében). Ez a pár perces anyag rendkívül hasznos lehet a Játékfilmes Szakkollégium számára, a készülő nagyjátékfilm támogatásának elbírálásakor. Lóth Balázsék rendhagyó módon a reménybeli nagyjátékfilm folytatását készülnek leforgatni, kisjátékfilmes formában – ennek egy részlete fogja a demót megtestesíteni. A kisfilmben – amely egyúttal a a IV. éves Film-és televízió rendező vizsgafilmje is lesz az SZFE-n - tíz évvel a történtek után láthatjuk majd a sorozatgyilkost, nyilvános kivégzése 'alkalmából'.

A főszereplő egy napon emlékek nélkül ébred fel
Koncepciókép az Exit-hez

Az alkotás a tervek szerint 150 millió forintból készülhet el, 35-re forgatva, a Mark Produkció gyártásában. Pusztai Ferenc - aki több ízben támogatott már fiatal elsőfilmes rendezőket, például Kocsis Ágnest (Friss levegő) és Gigor Attilát (Nyomozó) - társproducerként fog beszállni a projektbe.  Lóth Balázs és operatőr-alkotótársa, Reich Dániel a tavalyi Aranyszem Operatőri Fesztivál egyetemi szekciójának díját nyerte el a C-változat című kisfilmmel, az ezzel járó Panavision támogatást a nagyjátékfilm forgatásához fogják felhasználni, valamint több cég – a Kodak, a Sparks és a The Garden Film – is szándéknyilatkozattal jelezte, hogy kész támogatni a Exit-et, de az alkotók természetesen számítanak az MMK Játékfilmes Szakkollégiumának jövőbeni pozitív döntésére is.

Várhatóan 2009. nyarán kezdődik az új magyar pszichothriller forgatása, amely az alkotók reményei szerint nemzetközi porondon is megállja majd a helyét.


nka emblema 2012