sex hikaye

2. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Igaz történetek

2005. december 2. - Parádi Orsolya
2. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Házimunkát végző kétéves kislány, írásterápia gyilkosoknak, ingázó indiaiak, gördeszkázó kubaiak, halál Gázában, leányanyák Nicaraguában, Védtelen ártatlanság. És a magyar jelenlét: Gubera, Daráló, Aranykalyiba, Szafari, Spílerek. A helyszínek: Örökmozgó, Toldi mozi, Goldberger Ház. 2. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilmfesztivál.
 
 
 
 

Igazságot szolgáltatni

Az igazság és az igazságszolgáltatás sajátos viszonyát tárják fel a blokkban látható dokumentumfilmek. Például A nagy kommunista bankrablás, amely a Román Nemzeti Bank 1959-es, állítólagos kifosztása miatt rendezett kirakatperről szól. A vádlottakkal kamera előtt eljátsszatták az „eseményt”, majd a filmet bizonyítékul használták ellenük. A Halva születtem egy huszonéves visszaeső bűnöző fiatalember börtönéletét mutatja be, aki egy kísérleti program részeseként fogyatékos gyerekek között végez szociális munkát, ekként kapva esélyt a visszailleszkedésre a társadalomba. A Verzió 2. egyik legizgalmasabb filmjének ígérkezik  Akarom, hogy a szavaim hatására… című dokumentumfilm, amelyben a New York-i női börtön gyilkosságért elítélt lakói drámaírói műhelymunka által lehetőséget kapnak az önreflexióra. Írásaikat neves amerikai színésznők olvassák fel a börtönben. A vetítést beszélgetés követi a rendező Judith Katz részvételével. A blokk része Komenczi Norbert filmje is, a Daráló, az igazságszolgáltatás ártatlanokat is bedaráló gépezetéről.


Háborús sebek


Angola, Irak, Dél-Afrika, Libéria, Szerbia. Polgárháborúk, diktatúrák, faji megkülönböztetés, harc a területért, a jogokért. Milyen az élet háborús konfliktusok idején, és főként milyen utána? Vérfoltos tabló a Föld testének sebeiről, amelyeket nem rejthet el többé a tudatlanság fátyla.


Csapdában


Vidám Buhera Kubában, Oláh Lehel itthon Guberál. A blokk része még egy finn-francia dokumentumfilm a Nokia telefongyár kínai gyártósorai mellett felmerülő etika vs. profit kérdéskörről.


Befejezetlen múlt


Részlet a Két-három dolog, amit tudok róla
című filmből
A Göbbels-kísérlet a cinikus náci propagandazseni húsz évnyi naplójából kiindulva tárja fel, hogyan építette fel imidzsét a Harmadik Birodalom egyik irányítója. Az Isten nevében a vallási intolerancia problémáját vizsgálja, egy hindu-muszlim konfliktus tükrében, amely több ezer hívő halált okozta. A Két-három dolog, amit tudok róla nagy feltűnést keltett a Berlinálén, mert családi kontextusba helyezi egy náci bűnös figuráját, akiről saját fia forgat filmet, és elkerülhetetlenné teszi a szembesülést a család számára is: ki is volt a férfi. A Mr. Halál a villamosszék feltalálójának portréja, aki ráadásul holokauszttagadó is. Errol Morris filmje sajátos élet-és karriertörténet.

Next

Gyerekek, akik nem mindennapi körülmények között élnek. A kis Katyerina kétéves, de aktívan kiveszi részét nomád nyelvrokonaink, a hantik családi életéből: fát hord a tűzre, megeteti a kutyákat, segít a kenyérsütésnél. A 13 éves Emil a gyimesi Hidegség Aranykalyibájának lakója, aki szinte teljes magányban él tavasztól őszig a tehenekkel. Zsigmond Dezső egy éven keresztül filmezte a kisfiú mindennapjait. A leendő palesztin öngyilkos merénylők gyerekkorát mutatja be a Halál Gázában, amelynek drámaiságát fokozza, hogy a forgatás során a rendezőt lelőtte egy izraeli katona.

 
Nőnem-hímnem

Tajvani nőkről mesél A tigrisnők szárnyra
kelnek
A tajvani nők három generációjának három képviselője, az operaénekes, az író és a filmrendező mesél életéről A tigrisnők szárnyra kelnek című filmben. Még mindig él a nőrablás hagyománya Kirgizisztánban, bár a törvény már tiltja. Ortodox zsidő nőket láthatunk, akik válni szeretnének, de nincs rá lehetőségük. Mása anyu egy orosz-amerikai leszbikus zsidónő, aki hazatér Oroszországba, és gyereket vállalna barátnőjével. A kamera hét éven át követi és mutatja be erőfeszítéseit, az elutasításokat és a megerősítéseket.


Városi történetek – falusi mesék

Pölcz Róbert és Pölcz Boglárka Szafari című rövidfilmjüket öt év előkészítés után egy nap alatt forgatták le pár éve egy román cigánytelepen. Bivalyok, vályogvetés, gyarmati hangulat. Az Utazások részletekben gazdag képsorai az indiai ingázók millióiról szól, akik naponta lógnak fürtökben a vonatokról, és akik közül évente több ezren lelik halálukat a sínek között. 

La Chivichana, azaz a talicska és gördeszka találkozása Kuba utcáin, avagy a szükség elősegíti a kreatív gondolkodást.Vidám rövidfilm a falusi kubaiak kedvelt szállítóeszközéről.


Retrospektív

A retrospektív vetítéseken második világháborús dokumentumfilmeket láthatunk. A táborok emlékét Alfred Hitchcock szerkesztette korabeli haditudósítók filmjeiből, a Kőbe vésett brutalitás a náci pártkongresszus helyszínét mutatja be 25 év után, ahol Az akarat diadalát forgatta Leni Riefenstahl. A 2. Verzió Filmfesztiválon Joris Ivens, Imamura és Makavejev filmjei is láthatóak.

2. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál -- december 1-4.
Toldi mozi, Örökmozgó, Goldberger Ház.


nka emblema 2012