sex hikaye

A barátkozás lehetőségei

Bodor Ádám novellái

2007. április 6. - Bilsiczky Balázs
A barátkozás lehetőségei
Fábri, Gothár , Buvári és Kamondi után most Can Togay és Ferenczi Gábor talált rá Bodor Ádám írásaira. Az eredmény: négy novellát átdolgozó-egybegyúró tévéfilm, metszéspontjaiban a barátkozás lehetőségeivel. A Duna TV április 7-én szombaton, este 7-kor tűzi műsorára a filmet.

Miért jó Bodor Ádám prózájából mozgóképet festeni? A kérdés aktualitását egy újabb, az erdélyi magyar író novelláit fel- és átdolgozó munka húzza alá. A barátkozás lehetőségei című tévéfilm négy Bodor-írást jelenít meg mintegy 50 percben, romániai helyszíneken, román és magyar színészek tolmácsolásában.
A forgatókönyv Can Togay és Ferenczi Gábor munkája, utóbbi rendezőként is jegyzi a filmet.

A felvezető kérdéshez visszakanyarodva: Bodor Ádám világának megjelenítése nem újdonság a magyar filmben, gondoljunk csak az 1994-ben, Gothár Péter rendezésében készült A részleg-re (de a 70-es években Fábri Zoltán és Bacsó Péter is vett ötletet Bodortól), manapság viszont egymás után jelennek meg az író munkáinak filmes feldolgozásai. Buvári Tamás rövidfilmje, a Kivégzés, illetve Kamondi Zoltán Dolina - Az érsek látogatása című, az idei szemlén bemutatott adaptációja is Bodortól hozott anyagból készült.

Esetlegesség és a sors kifürkészhetetlensége - jelenet a filmből

A sor legújabb, rövid időn belüli harmadik darabja A barátkozás lehetőségei, amely négy Bodor-novellát visz képernyőre. A fejezetek önálló rövidfilmként is megállnák a helyüket, ám a Can Togay-Ferenczi Gábor írópáros által létrehozott metszéspontoknak köszönhetően füzérré áll össze a négy történet. Az összefüggések nagyrészt esetlegességen és a sors kifürkészhetetlenségén múlnak, az egyes történetek szereplői általában tudtuk nélkül szabják át a másiknak az életét.

Jól érzékeltetik a helyzetet Ferenczi Gábor szavai, amelyet a tévépremiert megelőző vetítés felvezetéseként mondott: „Köszönjük Bodor Ádámnak, hogy játszhattunk a szövegeivel”. Valóban játékról van szó, egyfelől egy szabad, az eredeti novellákhoz nem minden ponton hű adaptáció létrehozásáról, másrészt a groteszk elemekben bővelkedő bodori világ játékosságának hangsúlyozásáról.

A cím – A barátkozás lehetőségei – eredetileg az egyik novella címe csupán, ám némi fantáziával az összes történetre ráhúzható körülmény. A gazdag háziúr és a tőle rettegő bérlője között szövődő barátság mellett hasonlóképp a barátkozásról szól az ürességtől kongó szálloda portásának a szállodaigazgatóval alakuló viszonya, de említhetjük a szerelmespár történetét is, akiknek a férfi munkahelyi áthelyezése következtében kell barátsággá alakítani kapcsolatukat – avagy magával a helyzettel kell megbarátkozniuk…

Van ez így, hogy felkapnak egy szerzőt - most éppen Bodor Ádámot

Az Inforg Stúdió és a Filmteam produkciójában készült munka a Duna Televízió, az MMK és az ORTT támogatásával valósulhatott meg – a Duna TV április 7-én szombaton, este 7-kor tűzi műsorára a filmet. Ahogy azt Ferenczi Gábortól, a film rendező-forgatókönyvírójától megtudtuk, az ötlet Can Togay-tól, a forgatókönyv másik írójától származott. Közösen dolgozták ki a történetet, amihez Bodor Ádámtól megkapták a kért novellákat . „A forgatókönyv írásában ő nem vett részt, teljesen kiadta ezeket a kezéből, bármit csinálhattunk velük” – árulta el a rendező.

A filmet Markert Károly és Lovasi Zoltán fényképezték, míg a rendező munkatársa Iványi Marcell volt. Iványi szerepéről Ferenczi annyit mondott: „Szükségünk volt egy jó emberre, és Marcell nagyon jó ember”. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy vajon mitől ennyire népszerű ma Bodor Ádám a filmesek körében, a rendező azt válaszolta: „Van ez így, hogy felkapnak egy szerzőt. Volt, amikor Mándyt filmesítették meg szívesen, most Bodor Ádámot. De hogy miért, azt nem tudom. Majd egy kritikus elmondja.”

A Duna TV április 7-én szombaton, este 7-kor tűzi műsorára a filmet.Címkék

beszámoló , fieszta


(4) 
Hozzászólások
4-2  /  4
2007. május 10. csütörtök, 00:38#4| maciekéshauzer
na ezt a fórumot is jókor vették leja filmhúsikák, pedig ez lealább nézhető volt. de ez nem szempont... maciekéshauzer a fal felé fordul.
2007. április 19. csütörtök, 10:35#3| maciekéshauzer
megtudtuk, simonyi "25milliódollár" károly (?), űrturista-közvetítés miatt vette le a dunatévé a műsorról az eredetileg kitűzött tv-filmet. (amikor a nagybácsim a chevrolette-je képét küldte haza a családnak azt is lihegve álltuk körbe)...és kitüzte május 7.-re.
2007. április 15. vasárnap, 02:34#2| maciekéshauzer
halljuk, hogy valamilyen. felmerül a kérdés: milyen? és hol látható? kukkolók.

nka emblema 2012