sex hikaye

A Dexter-sorozat

Döglesztően szimpatikus

2008. szeptember 26. - Dénes Balázs
A Dexter-sorozat
Dexter, a miami rendőrség feltűnést kerülő, egyben kiváló munkatársa nemcsak munkaidőben jár a bűnözők nyomában, hanem szabadidejében is. A nappal decens laboros ajándékfánkokkal kedveskedik kollégáinak, éjszaka szakavatott boncmesterként szeleteli a legelvetemültebb sorozatgyilkosokat. A Dexter-széria eddig bemutatott két évadja már látható volt a hazai képernyőkön, a folytatás pedig hamarosan, szeptember 28-tól látható az amerikai televíziók műsorán – remélhetőleg mihamarabb nálunk is!

Szimpatikus szörnyeteg

A sorozat szerint Dexter igazán példaértékű munkaerő, a miami-i rendőrség vérnyomelemzője kiválóan tud következtetni a bűntények helyén található vércseppek elhelyezkedése alapján. Nem titok előtte az elkövető profizmusa, hogy milyen eszközzel, milyen testhelyzetben és lelkiállapotban hajtotta végre tettét. Mikor pedig a munkanap végén blokkol a benne rejlő Sötét Utas követelésének élve gyilkosok közelébe lopakodik, akiket – miután kétséget kizáróan meggyőződött bűnösségükről – sajátos módszerrel tesz ártalmatlanná. Kiválaszt egy csendes zugot, amelyet gondosan befóliáz, majd elkábított áldozatát egy asztalra fektetve leragasztja, akár egy gyűjteménybe tűzött rovart, és miután emlékeztette a delikvenst elkövetett bűneire, akkurátusan felszeleteli az illetőt. Kis emléket is magánál tart, minden áldozattól egy-egy üveglapok közé préselt vércseppet.

Honnan ez a kettősség? Dextert gyermekkorában szörnyű trauma érte – édesanyját láncfűrésszel darabolták fel a szeme láttára --, és ezért követel a Sötét Utas időről-időre újabb áldozatokat. Szerencséjére mostohaapja, Harry, aki rendőrtiszt időben felismeri a kis Dex belső késztetését, és mivel a gyilkos hajlamot kiiktatni nem tudja, igyekszik helyes irányba terelni fogadott fiát. Csak bűnösöket gyilkolhat, és ezért megtanítja neki a nyomok felderítését, majd azok eltüntetését. Dexter kutatómunkájának eszközei között megtalálható például az internet, és a sorozatban fontos szerepet játszanak korunk népszerű kütyüjei, a mobiltelefon vagy a GPS.

Az ifjú Dex és Harry, a kiváló pedagógus
Devon Graye és James Remar

Harry kiváló pedagógusként segít a fiának abban, hogy a bontakozó ifjú tehetség könnyedén belesimuljon környezetébe, hétköznapi szürkeség rejtse nem mindennapi késztetését. Dexter amellett, hogy kiváló szakember – megérzései a legtöbb esetben pontosak, nem véletlenül! –, jó viszonyt ápol kollégáival, jó kiállású fickó, és az álcázáshoz még egy látszatkapcsolatot is fenntart (A Dextert alakító Michael C. Hall, akit A Sírhant Művek-ben már láthattunk, hibátlan választás – ahogy a a többiek is!)

Kint és bent

Az eredeti művet, Jeff Lindsay regényét a forgatókönyvírók alapanyagként kezelték, és további dimenziókat illesztettek hozzá. Így az évadonkénti 12 epizódban lehetőség nyílik arra, hogy a könyvben már-már félénknek tűnő Dexter markánsabb és összetettebb legyen, az egysíkú mellékszereplők valódi problémákkal, kihívásokkal küzdő, hús-vér emberekké váljanak.

Dexter saját sorozatbéli narrációja szerint – „üres”. Elmondása szerint soha semmiféle hétköznapi emberi érzés nem kerítette még hatalmába, ám -- Harry útmutatásainak köszönhetően -- kiválóan tudja őket imitálni.
Ez a különleges kívülállás önmagában is érdekessé teszi az első részeket. Dexter szinte félistenként mozog a humanoidok benépesítette Miami utcáin, úgy képes szemlélni viselkedésüket, mint egy gigantikus kísérlet eredményeit megfigyelő tudós. Rajta keresztül a néző is a kívülálló, a törvények feletti pozíciójából nézheti az emberi hangyaboly nyüzsgését. Dexter azonban nem szuperhős, soha nem követel magát übermensch-státuszt, inkább szimpátiát keltő szörnyetegként tekint önmagára. Mégis, mivel emberből van, idővel érezni kezd. Dexter tehát mégiscsak közülünk való!

Ne akard megtudni, mi van a felszín alatt!
Michael C. Hall

Nagyon aprólékosan bemutatott „emberré válása” adja az eddig vetített két évad ívét. Az önmagát érzelemmentesnek, üresnek gondoló Dexterből 24 epizód után másokért aggódó, hozzátartozóiért és önmagáért felelősséget vállalni tudó és akaró ember válik. Ez az egzisztencialista filozófia lényege: a „Ki vagyok én?” alapkérdése mögött felsejlő ürességet cselekedetekkel megtöltő és legyőző személyiség. Felteszem, Sartre is fanatikus Dexter-rajongó lenne.

A többiek

Jeff Lindsay regényeivel szemben a tévé-sorozatban a szereplők sokszínűbb, önállóbb karakterekké válnak. Maria La Guerta, a kapitányság kubai származású hadnagya elsősorban politikai karrierjét építi, profin használja a médiát, de az ő emberi oldalát is megláthatjuk. Angel nyomozó ugyancsak spanyolajkú rendőrtiszt, aki tönkrement házasságát igyekszik megmenteni, szívbemarkolóan hiteles, drámai konfliktusok során -- sikertelenül.

James Doakes őrmester ha teljes valójában nem is látja az igazi Dextert, de érzi, hogy a csendben, és pontosan dolgozó laborpatkányban rejlik valami baljóslatú. Ezért, ahogy gyanúja erősödik, kollégája nyomába ered, így a hundert procent izomfehérje Doakes és Dexter között nem is marad el a fizikai konfliktus. Ebben pedig Dexter simán partiban van a kondigépek rémével -- irodakukac hősünk több keleti harcművészeti ágban is jártas.

Deborah, Dexter húga szintén titkolja legbelsőbb valóját, de nem gyilkos hajlamokat, hanem sebezhetőségét rejtené el. Deb kezdetben az erkölcsrendészet munkatársa ambíciózusan helyezkedne a gyilkosságiaknál, La Guert hadnagy ennek legfőbb akadálya. A magánéletben eleinte futó kapcsolatokkal tüneti kezelést végző Deb a munkahelyi sikerek elérése érdekében bátyját nyaggatja, hogy a legkomolyabb sorozatgyilkos ügyében, a hűtőkocsis gyilkos kapcsán eredményt mutathasson fel, és így biztosítsa helyét a gyilkosságiaknál. Lényegében a jeges-ügy jelenti az első évadot átfogó legfontosabb nyomozást, és egyben a kulcsot Dexter sötét múltjához.

A "csajok", Rita és Deb
Julie Benz, Jennifer Carpenter

Rita. Az első két könyvvel ellentétben ő nem marad pusztán alibikapcsolat, hanem komplex személyiséggé válik, egyben nagyon komoly lelki sérülésekkel érkezik Dexterhez. Rita kétgyerekes, elvált anyuka, és magában hordozza a volt férjétől elszenvedett nemi és fizikai erőszak illetve lelki terror emlékeit. A fizikai kapcsolatot nem nagyon forszírozó Dexternek ideális partner a csinos, sportos és visszafogott nő, aki mellette és segítségével egykori személyiségének romjaiból építkezni kezd. Az elvált, kétgyerekes anyukából sokkal többet látunk, mint a könyvben, főleg miután a forgatókönyvírók előrántják a drogdílerkedés és erőszak miatt leültetett ex-férjet, Pault. Ekkor szikrázik fel csak igazán a levegő, két férfi egy nőért! Igaz Dextert nem a tesztoszteron és hatalomvágy készteti, hanem a lassan formálódó új életéhez való ragaszkodás.

Nem szégyen segítséget elfogadni

A sorozatbéli lelki mélyfúrások egyik legjobb példája az első évad nyolcadik része, amelyben „hősünk” egy sorozatgyilkos pszichiáterre akad, aki erős személyiséggel rendelkező nőket hajszol öngyilkosságba. A 100%-os bizonyosság megszerzése végett Dexter terápiára megy a szakmailag valóban figyelemreméltó agyturkászhoz, aki akaratán kívül is segít Dexternek valódi lényének megismerésében és elfogadásában. Viszont a doki ezzel is közelebb kerül ahhoz a bizonyos végső, kifóliázott szobához, amelyben pedáns rendben várja őt Dexter és kis játékszerei.

Ahogy a sorozat alkotói nem ijedtek meg a karakterek újraformálásától, vagy épp a könyvekben nem említett figurák megjelenítésétől, úgy a történet vezetéséhez is meglehetősen szabadon nyúltak. A dél-amerikai vonal, amely Doakes őrmesterhez kapcsolódik, és betölti az első könyvet, lényegében a filmbéli őrmester súlyos titkokkal terhelt korábbi életének csak egy részét jelenti, és a már említett jeges-vonal adja az első évad fő történetszálát, amelynek során titkok, hazugságok -- köztük Harryé! -- felderítése, leleplezése után szemünk láttára születik egy a saját törvényei szerint gyilkoló ragadozó.

Nem cinikus, csak óvatos

A második évad szintén csak elemeket emel át a könyvekből, egy teljesen új sorozatgyilkos, az Öbölbéli mészáros ügye körül zajlanak az események, amelyben még félelmetesebb közelségbe kerül Dexter lelepleződése, valamint addig felépített takaros családi életét is veszély fenyegeti, egy határozott, izgalmakkal és látszólag őszinte megértéssel teli független nő képében. Rita totális ellentéte. Dexternek pedig választania kell addig, amíg egyáltalán van választása!

Miami – napfény és árnyék

A sorozat érzékletesen adja vissza a Miamit jellemző kettősséget: a kubai bevándorlók pezsgő, élettől teli zenéjétől, hangulatától átitatott városra a halál állandó jelenléte vet árnyékot.

A Dexter first class széria, olyan, akár egy modernizált, naprakész felvilágosodás korabeli nevelődésregény, mélységei bármelyikünk számára tartogatnak átgondolni való tanulságokat. A két évad után akár kereknek tekinthető szériát látva kérdéses, hogy a sajátos erkölcsi-morális törvények szerint élő, felelős döntéseket hozó Dexter útja milyen irányban folytatódik. Mindez kiderül a szeptember 28-tól induló harmadik menet epizódjaiból.


nka emblema 2012