sex hikaye

A FILMVILÁG decemberi számából

Grimmek, Tündérek, Démonok

2005. december 9. - filmhu
A FILMVILÁG decemberi számából
Népmeséket gyűjteni egy olyan korban, amikor Európa könyvtárait, múzeumait forradalmak tüze falja; tündéreket emlegetni, amikor a természetfelettit végleg elemészti a tudomány: merész, leletmentő vállalkozás volt, majdnem olyan, mint ugyanezt elmesélni a 21. században. 

JAMES DEAN-KULTUSZ

James Dean volt az első tudatosan megformált és sztárolt hollywoodi lázadó ifjú-ikon, legendája előkészítette a hatvanas évek nagy divat- és nemzedékváltását, a fiatalság azóta is tartó mozi-kultuszát.

CRONENBERG

Cronenberg negyedszázada akut figyelemmel vizsgálja a nyugati civilizációt pusztító rákfenéket: a média személyiségnyomorító hatalmát (Videodrome), a túltechnologizáltság szülte transzmutációkat (Karambol), a virtuális valóságok tudatmódosító szerepét (eXistenZ), új filmjében pedig az erőszakkultuszt.

PASOLINI

A mindmáig végletes indulatokat kiváltó filmrendező, forgatókönyv- és elméletíró Pier Paolo Pasolinin kívül létezett egy hasonlóan izgalmas filmkritikus Pasolini is. A harminc évvel ezelőtt meggyilkolt rendező még ezen – az életművén belül egyébként periferikusnak számító – területen is példát mutatott a szabadságról, a függetlenségről, az „írástudók felelősségéről”.

www.filmvilag.huCímkék

filmvilág , szakmanka emblema 2012