sex hikaye

A H.A.E.S. nyílt levele a 40. Filmszemle szervezőihez

Se kép se hang

2009. január 30. - filmhu
A H.A.E.S. nyílt levele a 40. Filmszemle szervezőihez
"Tudjuk, hogy egy ilyen méretű rendezvény koordinálása nem egyszerű feladat, azonban mégsem mehetünk el szó nélkül a minden évben visszatérő probléma mellett: a videó technika telepítése, beállítása, működtetése mélyen színvonalon aluli, ezért sérülnek az alkotók szándékai és sérülnek a nézők érdekei is" - a H.A.E.S. nyílt levelét közöljük

Valahogy ez nem elég fontos a Szemle szervezői számára, pedig mindenki tudja, hogy ezek a "kisfilmek" és a dokumentumfilmek jó része nem nézhető meg máshol, valamint az alkotók számára a Filmszemle rendkívül fontos bemutatkozási lehetőség, sokszor az egyetlen, a műfaj sajátosságaiból adódóan (lásd még 1.sz. melléklet).

Egyrészt a projektorok elállítottsága (fényerő, képméret) okoz képi problémákat, amelyek két vetítés között nem orvosolhatók, tekintettel a blokkban történő vetítési körülményekre. De a hang terén talán még ennél is nagyobb káosz uralkodik. Jelen esetben nem szeretnénk kettéválasztani a problémát, leginkább azért, mert nem hangot hallgatunk, és képet nézünk, hanem a fizető nézők filmet néznek, amely filmeknek szerves része a kép
és a hang is. Sokszor, és sok mindent próbáltunk tenni annak érdekében, hogy ez az áldatlan és méltatlan állapot megszűnjék, de nem sok sikerrel.

A 39. filmszemlén két H.A.E.S. tag társadalmi munkában járták végig a Beta-DVD vetítőhelyeket, és próbáltak segíteni a filmek befogadását zavaró műszaki problémákon (lásd. 2. sz. melléklet). Ennek tapasztalatait 2008-ban a Filmszövetséggel is megosztották. E hét hétfőjén pedig a H.A.E.S. Játékfilmes Tagozatának vezetője fordult a filmszemle ügyvivőjéhez időben jelezve bizonyos előre látható technikai problémákat. Szeretnénk határozottan leszögezni, hogy az eszközök beállítása, karbantartása nem a mi feladatunk! A Magyar Filmszemle állami költségvetésből gazdálkodó rendezvény, és úgy
gondoljuk, hogy ez a feladat is, mint minimális szolgáltatás, része kell legyen a
megbízásnak.

Mi történt tehát a mai napig, jan. 29-ig bezárólag? Nem tudjuk, mert hiányzik a
visszacsatolás, a kommunikáció a szervezők részéről, a hangmérnököket pedig semmilyen közreműködésre nem kérték fel. Viszont:

1. A 40. Filmszemlének sincs felelős műszaki vezetője.

2. A videó vetítések sűrű műszaki hibákkal tarkítva zajlanak (lásd. 3. sz. melléklet, de ma is fordult hozzánk kolléga műszaki problémával).

3. Egyes szervezők, ill. dolgozók az alkotókra mutogatnak, miszerint rossz minőségű Betákat hoztak,( valóban a tegnapi tapasztalatok alapján igazolhatjuk, hogy a vetítő személyzet számára a kazetták címkéje nem ad információt, hanyagul lettek kitöltve, egyetlen videókazettán sem volt pl. feltüntetve  a hangi formátum, bár legalább idén a time code már folyamatos a kazettákon!), de akkor nem lett volna szabad átvenni a kópiákat, vagy ellenőrzés után hibajavításra kellett volna visszaküldeni. Ha a minőségellenőrzésre nem volt idő és/vagy kapacitás, akkor az megint csak a szervezés hiányosságának róható fel!

Bár a Filmszemle már javában zajlik, mégis határozottan azt kérjük, hogy azonnal tegyék rendbe a videó vetítési körülményeket, valamint hosszútávon legyen egy olyan hozzáértő műszaki felelős, akinek jelenléte garancia arra, hogy ezek a méltatlan körülmények ne ismétlődhessenek meg!

Természetesen ennek a dolognak van egy fogyasztóvédelmi vetülete is, hiszen az emberek drága pénzen váltott jegyekért nem megfelelő kulturális szolgáltatást kapnak.

Mindannyiunk érdeke (filmalkotók, nézők), hogy a Magyar Filmszemle minden filmje a lehető legjobb minőségben legyen megnézhető, meghallgatható, és ez sok esetben nem is  pénz kérdés.

Tisztelettel:  Magyar Hangmérnökök Társasága (H.A.E.S.)

Budapest, 2009. január 29.


nka emblema 2012