sex hikaye

A Kistotál Filmiskola tájékoztatója

Hiánypótlás a hazai oktatásban

2009. február 3. - Emri Ágnes
A Kistotál Filmiskola tájékoztatója
A Filmszemlén mutatkozott be a Kistotál Filmiskola kezdeményezése. A non-profit szerveződés feladatául a magyar kisiskolás gyermekek audiovizuális kommunikációs ismereteinek bővítését állította. Ez kétféle formában valósul majd meg:  térítésmentes nyitott filmes iskolákban és költségtérítéses szakmai tanfolyamokon, amikre pályázati úton lehet majd jelentkezni.

A Kistotál Filmprogram szakmai tanácsadó testületének tagjai Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, pszichológus és esztéta, Jancsó Zoltán művészeti vezető, Pálfi György filmrendező, Rózsavölgyi Adél médiakultúra-szakértő, Kósa Éva pszichológus, Dr. Lukovits Péter ügyvéd, Dr. Taba Miklós a Filmiroda igazgatója,  Xantus János filmrendező, és Csáky Attila producer.

A hétfői alakuló ülés utáni sajtótájékoztatót Szendrey Gabriella projekt menedzser, Csáky Attila producer és Dr. Taba Miklós  tartotta.  A Filmprogram összeállításán dolgozó Dr. Taba Miklós elmondta a Filmhunak, félrevezető a név, nem filmiskoláról van szó, nem filmeseket vagy kisfilmeseket szeretnének képezni, hanem egyfajta hiánynak a betöltésére szövetkeztek. Ez a hiány a magyar oktatási rendszerben jelentkezik. Az 5. osztálytól van médiaismereti elméleti oktatás az iskolákban, és a mozgókép szerepe nincs reprezentálva a jelentőségéhez mérten. 

Szendrey Gabriella, Dr. Taba Miklós, Csáky Attila

A Kistotál Filmprogram egy olyan oktatási metodika, amin keresztül a 6-12 éves gyermekek számára szeretnék eljuttatni azokat az alapvető információkat, amik a filmes konvenciók használatának, az audiovizuális kommunikáció alapszabályainak a megismerésén alapulnak. Arra szeretnék képezni őket, hogy ismerjék meg a gyerekek az egész filmes eszköztárat, tanulják meg a mozgóképi közlés ábécéjét. Taba elmondta, a gyerekek nem a művészi önmegvalósításban fognak jeleskedni, ez ráér később, hanem egész egyszerűen ismerősebb terepen fognak mozogni, akár egy film, akár egy videójáték kapcsán.

Megtudtuk, számtalan pszichológiai vélemény erősíti meg azt, hogy ez szükséges lenne Magyarországon is. Külföldön működik már, A Kistotál Filmprogram egyik legszorosabb szakmai partnere a dán Filmintézet által hosszú évek óta működtetett Film-X Program. A Kistotál Filmprogram azon dolgozik, hogy ez a metodika itt Magyarországon is minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljon.

(Fotó: Valuska Gábor)


nka emblema 2012