sex hikaye

A Kódjátszmával nyit a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál

Harmadik alkalommal rendezik meg a ZsiFi-t

2014. november 10. - filmhu
A Kódjátszmával nyit a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál

Számos, Magyarországon először látható filmmel, többek közt Oscar-esélyes világháborús történettel és rendhagyó kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket november 20. és 23. között a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál.

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont volt mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

A fesztivált György Péter nyitja meg, a megnyitó része lesz a napokban elhunyt Margitai Ági emlékének dedikált moziszék átadása. Az emléktábla és a szék a filmfesztivál ideje alatt a Művész moziban, utána pedig a Bálint Házban lesz elhelyezve.

A fesztivál nyitófilmje az a Kódjátszma (The Imitation Game), amely Alan Turing brit matematikus figuráján keresztül mutatja be a második világháború színfalak közötti küzdelmét, az angol és a német hírszerzés, illetve kódfejtők harcát. A világháború sorsát nagyban befolyásoló események Benedict Cumberbatch és Keira Knightley főszereplésével elevenednek meg; a film a téli Oscar-szezon egyik favoritja. Szintén különleges filmélményt kínál a Gett - Viviana Amsalem pere című film. Az alkotás központi figurája egy válni készülő izraeli nő megpróbáltatásain keresztül mutat be egy férfiak uralta világot, amelyben a társadalmi konvenciók és merev vallási szabályok lehetetlenné teszik a szabad életet. A Gett szerepelt a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon, a jeruzsálemi filmfesztiválon júliusban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést és a közönségdíjat.

Nézz bele a Gett - Viviana Amsalem pere című filmbe!

A filmfesztivál kuratóriuma: Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője; Csörgits Hunor, filmes szakember; Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója; Garancsi Ágnes, a Cirko vezetője, filmes szakember.

A fesztivál nem csak a moziteremben zajlik: a program része a két tematikában indított Hosszúlépés városi séta is, ahol péntektől vasárnapig szakavatott vezetéssel híres filmforgatási helyszíneket, illetve elrejtett zsinagógákat kutathatnak fel a belvárosban az érdeklődők. A fesztivál programjának része a Daazo.com-mal közösen indított rövidfilm-pályázat, illetve több kísérőprogram és beszélgetés.

A fesztiválra jegyek november 10-től kaphatók a Művész moziban, illetve a mozi weboldalán. A vetített filmek és egyéb programok részletes listája a www.zsifi.org oldalon található.


nka emblema 2012