sex hikaye

A Nemzeti Filmiroda sajtótájékoztatója

Rövid, tömör, száraz

2009. február 3. - Gorácz Anikó
A Nemzeti Filmiroda sajtótájékoztatója
Taba Miklós a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Nemzeti Filmiroda vezetője rövid tájékoztatásában elmondta, hogy hasonlóan a 2004-es évhez, 2008-ban olyan évet zártak, amikor újra kellett strukturálni saját működésüket. Segíteni kellett a szakmát, hogy ne tévedjen el az új jogszabályokban, és a külföldieknek el kellett magyarázni a 20%-os adókedvezmény igénybevételének megváltozott szabályait.

A filmtörvény legfőbb tartóoszlopa, a kedvezményrendszer jobban működik, mint eddig, a 20% vonzereje megőrződött, sőt, fokozódott, hiszen még jobban kihasználhatóvá vált a filmszakmai szereplők számára. A külföldi filmesek a változás óta a 20%-on felül további adókedvezményt igényelhetnek, mert olyan költségeket lehet mostantól bevonni, amiket korábban nem.

A külföldi befektetők kedvét a hollywoodi sztrájk és a dollár-forint ingadozás befolyásolta jelentősen. A tavaly bekövetkező jogszabályi változás mellett ezek is hozzájárultak a statisztikákból kiolvasható visszaesésben. 2007-ben 17 milliárd forint volt a bérmunkák összege, 2008-ban csak 4,8 milliárd, itt tehát lehet látni egy nagyon komoly visszaesést, de míg 2007-ben 21 filmprodukció jött Magyarországra, addig 2008-ban 47, itt tehát növekedést láthatunk. Ha egy nagyobb volumenű filmprodukció úgy döntött, hogy eljön hazánkba 2007-ben, az akkora növekedést tudott elérni, hogy meg tudta többszörözni annak az évnek az összegét. A most elmondott adatok mutatják, hogy a bérmunka reagál a legérzékenyebben a piaci viszonyokra és a jogszabályi változásokra. A részletes statisztikák filmekre lebontva megtalálhatóak a Filmiroda honlapján: http://nemzetifilmiroda.hu/

A számokról inkább a tendenciákra visszatérve Taba Miklós elmondta, az év végére sikerült a meglehetősen bonyolult jogszabályi helyzetet megfelelően kezelni, és az ügyfeleket is segíteni a kiigazodásban. “Meg kell még jegyezni, hogy bár volt visszaesés a nézőszámokban, de korántsem igaz, amit az egyik sajtóorgánum írt, hogy 2 millióval kevesebb nézője volt a magyar filmnek. Ezt szeretném megcáfolni, kérem, ezt vegyék figyelembe a cikkeikben.”

Taba Miklós szerint 2009 mindenképpen erősebb év lesz, mint a tavalyi. A forint helyzete erősödik, a Hollywoodi sztrájk lecsengett, ezért bizakodóak lehetünk. De azt is figyelembe kell venni, hogy a verseny élesedett, mert a magyar 20% bevezetése óta több állam is bevezetett hasonló filmipari támogatást. A magyar filmes koprodukciók jól állnak, ez elsősorban a filmtörvény működésének köszönhető. "A bérmunkákat várjuk szeretettel, állnak a stúdiók, van szabad kapacitás, de az érdekes az, hogy egy nagyobb produkció ideérkezése is komolyan fellendítheti a folyamatot.”


nka emblema 2012