sex hikaye

A rajtvonalon Gigor Attila új filmje

Pusztai Ferenc producerrel beszélgettünk.

2015. március 26. - Gyürke Kata
A rajtvonalon Gigor Attila új filmje

Hirtelen nagyon felgyorsultak az események a KMH Filmnél, szinte utolérik egymást a megvalósítandó filmtervek, tudtuk meg Pusztai Ferenc producertől, a KMH Film vezetőjétől, akit a fejlesztés alatt álló filmterveikről kérdeztünk.  Egyszerre három játékfilm is közelít a rajtvonalhoz, Gigor Attila, Pálfi György és Árpa Attila új tervei, folytatják az elsőfilmesek felkarolását Lengyel Balázs filmtervével, és továbbra is együtt dolgoznak Nagypál Orsival és Zomborácz Virággal.  

„Hiába kezdtünk teljesen más időben foglalkozni egy-egy projecttel, most szinte egymás sarkában vannak, legelöl a Kút tart, Gigor Attila filmje, napokon belül Pálfi György A hang című filmjének előkészítési terve is bekerül a Filmalaphoz, és egy-két hónapon belül beadjuk a Holtomiglant is, Árpa Attila filmtervét.”- avat be a részletekbe minket a producer. A Nyomozó sikerét hét év kényszerű várakozás és egy meghiúsult film követte, de most végre Gigor Attila egészen közel áll ahhoz, hogy újra forgathasson. Megtudtuk azt is, hogy a Filmalap már elfogadta a Kút előkészítési pályázatát, és néhány héten belül beadják a gyártási pályázatot is hozzá. Kedvező elbírálás esetén július elején indul a forgatás, ami körülbelül egy hónapig tart majd, egyetlen helyszínen.

benzinkut600

Pusztai Ferenc szerint Gigor Attila új filmjében is marad a műfajában, a krimi, a thriller, az akció és a dráma határmezsgyéjén. A történetről annyi elmondható, hogy egy benzinkútnál játszódik, ahol egy hétvégén megáll egy mikrobusz tankolni és vásárolni. A busz utasai fiatal hölgyek, akiket Svájcba szállítanak prostituáltként dolgozni, és jó sok bonyodalom után ott rekednek valahogy ennél a benzinkútnál.

Pálfi György A hang című filmtervéről már lehetett hallani, hiszen a közelmúltban több nemzetközi elismerésben is részesült.  Elnyerte a franciaországi Les Arcs European Film Festival koprodukciós fórumán az Arte kulturális televízió legjobb filmtervnek járó díját, korábban Torino FilmLab filmtervfejlesztő fórumán díjazták, előtte pedig az Európai Unió oktatási, audiovizuális és kulturális támogatási platformja, a MEDIA program ítélt meg 50 ezer eurós támogatást a projektnek. A szakma figyel tehát a projectre, ami nem egy klasszikus narratívát követő film lesz, hanem három különböző képi megfogalmazást elegyít majd, külön-külön formanyelvvel. „Lesz benne egy vizuális-transzformációs rész, egy dokumentarista, és egy klasszikus történetmesélő rész, nagyon „pálfigyurisan”. Rendkívül izgalmas a project, tartalmát tekintve is, és gyártási-kivitelezési szempontból is”- folytatta a producer.

palfi600

A hang mikro szinten egy apa-fiú kapcsolatot boncolgat, makró szinten pedig azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy egyedül vagyunk-e a világban, van-e intelligens élet a Földön kívül. Arra kíváncsi, hogy tudunk-e kommunikálni egymással, vagy teljesen felesleges minden próbálkozás? A történet szerint a filmben egy fiatal magyar fiú keresi rég eltűnt tudós édesapját Amerikában, aki egy olyan kutatócsoportban dolgozik, amely az űrből érkezett hangokat vizsgálja. A filmnek nagy része Amerikában és angol nyelven játszódik majd, ezért nemzetközi castingot is terveznek, például az édesapa szerepére. Pálfi Györgynek ez lesz az első olyan filmje, ami a nemzetközi piacot célozza meg. Most abban bíznak, hogy rövidesen hozzáfoghatnak a film előkészületeihez és a gyártáshoz.

Árpa Attila harmadik nagyjátékfilmjét tervezi, amely saját regénye, a Holtomiglan adaptációjára épül. Pusztai Ferenc pár évvel ezelőtt, a Filmalap ötletbörzéjén találkozott először a témával, ami azóta sok változáson, polírozáson, csiszoláson ment keresztül, míg mára erős, jó forgatókönyvet sikerült elkészíteniük. Másfél-két évet dolgoztak a könyvön, aminek a végleges formáját már a Filmalap is elfogadta, most az előkészítési pályázatot szeretnék beadni, és bíznak benne, hogy ősszel, vagy legkésőbb a jövő év elején elkezdhetnek forgatni. Szakítva Árpa Attila eddig ismert filmjeivel, a Holtomiglan komoly gengszterfilmnek készül. A producer elmondása alapján nem kevesebbre vállalkoznak, mint a magyar gengszterfilm megteremtésére, amivel szerinte még adós a magyar filmszakma. A történet a 90-es évek alvilágáról szól, alaptémája az olajszőkítés, de nem dokumentarista filmnek készül. Inkább egy nagy átfogó történet lesz, egy egész rendszert, egy világot mutatna be, a 90-es évek Magyarországát, a forgatókönyvben a valóságból vett markáns elemek mellé fikciós elemek szövődtek.

Pusztai600

Pusztai Ferenc, Kristóf Márton, Zomborácz Virág

Régi hagyomány a KMH Filmnél az elsőfilmes rendezők felkarolása, velük készítette első filmjét például Kocsis Ágnes, Zomborácz Virág de Gigor Attila is. Most Lengyel Balázson van a sor, nagyon hisznek a Lajkó című filmtervben, aminek a fejlesztésén már egy-két éve dolgoznak, itthon és külföldön is. „Nagyon szórakoztató film lesz - meséli Pusztai Ferenc, tele jobbnál jobb poénokkal, egy vígjáték az 50-es évek végéről, a 60-as évek elejéről. Arról szól, hogy valójában nem Gagarin volt az első ember az űrben, hanem állatokat, és embereket is kilőttek már előtte, az első ember pedig ki más lett volna, mint egy magyar cigányfiú, Lajkó.” Megtudjuk majd, hogy hogyan keveredik ki Bajkonurba Lajkó, hogyan kerül abba a helyzetbe, hogy kilövik az űrbe, és végül, a propaganda gépezet szerint, hogy lesz belőle egy Lajka nevű kutya. A film a tervek szerint a magyar-szovjet barátság görbe tükrét mutatja majd.


nka emblema 2012