sex hikaye

Aki szembeszállt a halállal

140 éve született Harry Houdini

2014. március 23. - Rostás Eni

140 éve született Weisz Erik, aki nemcsak a bilincsek és a fullasztó üvegtartályok, de a húszas évek némafilmcsillagai között sem érezte zavarban magát. Még Némó kapitányt is megformálhatta volna a vásznon, ha a stúdió nem kaszálja el a készülő produkciót, ám így be kellett érnie öt főszereppel. Az első szabadulótrükktől pedig nem is vezetett olyan hosszú út a Walk of Fame-ig.

Houdini a színész

Houdini kezdetben az előadása részeként kezdett filmeket vetíteni a hőstetteiről. Ahogy kiszabadul egy kényszerzubbonyból, túléli, hogy fejjel lefelé belelógatják egy vízzel teli tartályba, vagy legyőzi a korszak legműveltebb birkózóját, a hét nyelven beszélő Georg Hackenschmidtet.  Első igazi filmszerepére 1918-ban kérték fel – a 15 részesre tervezett sorozat, a The Master Mysery címet viselte, amelyben Quentin Locke nevű ügynököt alakított, akinek gonosz robotokkal, és a Madagascar Madness nevű gázfegyverrel is meg kell küzdenie. Ez volt az egyetlen film, ahol karakterének monogramja nem egyezett a sajátjával.

The Master Mysery - első rész

A filmet 1919-ben mutatták be, és még ugyanabban az évben egy másik alkotás, a The Grim Game főszerepét is megkapta. Karakterét, Harvey Hanfordot igazságtalanul zárják börtönbe egy olyan gyilkosságért, amit nem ő követett el, hanem - és itt jön a már némafilmes időkben is rendkívül népszerű drámai fordulat - azok a rosszfiúk, akik menyasszonyát is foglyul ejtették. Kész szerencse, hogy hősünk civilben a világ legsikeresebb szabadulóművésze, ráadásul még óriási mázlista is, hiszen repülőgép-balesetet bemutató jelenet nem a forgatókönyvírók fantáziájának szüleménye volt, hanem egy szerencsétlen véletlen. A kamerát a baleset idején sem kapcsolták ki, és mivel csodával határos módon senki nem halt meg senki, úgy döntöttek, felhasználják a rögzített kockákat. Az alkotásból mindössze egy ötperces részlet maradt fenn, és egy plakát, ami tavaly több mint 67 ezer dollárért talált gazdára. Vásárlója egy bizonyos David Copperfield volt.

Grim game1920-ban a Terror Island következett, amelyben egy feltaláló, Harry Harper bőrébe bújva utazott egy egzotikus, kincset rejtő szigetre. Természetesen egy gyönge, és a körülményekhez erősen túlöltözött nő társaságában, kinek apját a sziget kannibáljai tartják fogva. A boldog véghez Houdininek inkább szabaduló-művészetére, mint színészi tehetségére volt szüksége.

Terror Island - teljes film

Három főszereppel a háta mögött Houdini úgy döntött,  saját kezébe veszi filmes karrierjét, ezért saját filmgyártó cégét és saját filmlabort alapított. Cégével két filmet gyártott, az 1922-es The Man from Beyondot és az 1923-as Haldane of the Secret Service-t. Előbbiben száz évre a jég fogságába esett férfiként próbált beilleszkedni a társadalomba, utóbbiban pedig ismét a szeretett nőért tette kockára az életét.  A Haldane of the Secret Service volt Houdni első és egyben utolsó rendezése is, ugyanis rájött, hogy a filmezés nem neki való. Vitatható színészi teljesítménye azonban nem tántorította el Hollywoodot attól, hogy saját csillagot ajándékozzon neki.


Haldane of the Secret Servic - teljes film

Nemcsak színészkarrierje, de az életéről szóló film elkészítése is döcögősen indult. Figuráját később olyan színészek testesítették meg a vásznon, mint a szintén magyar gyökerekkel rendelkező Tony Curtis, Harvey Keitel vagy Adrian Brody,  (de ami még ennél is érdekesebb, olyanok maradtak le a szerepéről, mint Carry Grant vagy Tom Cruise.

1655868 621765731210609 343545592 n

Adrian Brody, a legújabb Houdini

Houdini, az ikon

Az első róla szóló film már tíz évvel halála után, 1936-ban vászonra kerülhetett volna. A Houdini The Great című alkotás (ami először Now You See It munkacímen futott) a szabadulóművész barátjának, Fulton Ourslernak 59 oldalas The Master Magician című forgatókönyvén alapult. A könyv 1932 szeptemberében készült el, az RKO Studios Paul Munit, az eredeti sebhelyesarcút szemelte ki a főszerepre. Hiába formázták a legendás Weisz Erikről, a film központi karaktere - valószínűsíthetően jogviták miatt - mégsem a Houdni, hanem a Harry Pinetti nevet viselte volna, a stúdió azonban túl sötétnek találta Oursler sztoriját, és új írót keresett. Számos változtatás és finomítás utána Kubec Glasmon, 1932 decemberében adta le végleges forgatókönyvét, ám végül nem ő lett az, aki elmesélhette a világnak Houdini történetét. Három évvel később a drámairól híres, Vivian Cosby próbálta feléleszteni a legendát, és 1936-ban megszületett az újabb, ki tudja hányadik forgatókönyv, a Man of Magic. Hollywood elsőnek szánt Houdini-filmje azonban végül sosem készült el.

Egy évvel később a szabadulóművész özvegye, Bess, és Houdini partnere-menedzsere, Edward Saint megállapodott a Paramounttal egy életrajzi film elkészítéséről. Korábban már a Columbiánál is próbálkoztak, ám ott azzal utasították vissza őket, hogy a történetben túl kevés a romantika, és nem túl erős a befejezés. Hiszen a filmvásznon elképzelhetetlen, hogy a világ legismertebb szabadulóművészének egy hasra mért ütés okozza a halálát. Pedig Bessnek és Edwardnak már főszereplőjelöltje is volt, méghozzá a mágus, John Calvert személyében. Úgy tervezték, hogy filmjük Harold Kellock életrajzán, a Houdini His Life Storyn alapul majd, ám hiába lobbiztak érte, ez az alkotás sem került a mozikba. Mint ahogy 1944-ben Hitchcock sem rendezett belőle kasszasikert, mentségére szóljon, hogy ő legalább nem is akart. Azonnal visszadobta az Elfújta a szél producerének, David O. Selznicknek javaslatát, és inkább megrendezte az Elbűvölve című alkotást. Döntése miatt sem Carry Grantnek, sem Joseph Cottonnak nem kellett kényszerzubbonyt öltenie. Miután a Paramount megszerezte a szabadulóművész életének megfilmesítési jogait, még Orson Welles neve is felmerült lehetséges főszereplőként, ám neki máig csak annyi köze van Houidinihez, hogy közreműködött egy róla szóló zenés darab elkészítésében.

 

HOUDINI - trailer

1953-ban  megszületett az első, mára már legendás Houdini-film, a HOUDINI, címszerepben a brillírozó Tony Curtisszel. Bess-t Janet Leigh, Curtis akkori felesége alakította. A film igazi színes, szélesvásznú alkotás lett, hollywoodi csillogással, és Harry összes híres trükkjével. (Curtis/Houdini híres, jeges folyóból szabaduló jelenete már több mint húsz évvel korábban, a soha el nem készült első Houdini-film forgatókönyvében is szerepelt.) Bár a kritikusok pozitívan fogadták, a bűvészvilágnak nem volt túlságosan ínyére a kész mű. Houdini életrajzírója, Milbourne Christopher egyenesen azzal vádolta a készítőket, hogy egyetlen jelenetben sem sikerült közel kerülniük a valósághoz, filmjük tele van csúsztatással és anakronizmussal. A HOUDINI-hez 1988-ban folytatást terveztek, amelyben szintén Curtisnek szánták volna a főszerepet. A történet szerint a mágus a New York-i jelenben bukkant volna fel, számos humoros helyzetbe sodorva magát. Talán nem is olyan nagy baj, hogy ezt sosem láthattuk.  

1976okt8

Houdini a tévében (1976. október 8.)

Az első igazi Houdini-film után még kilencszer adaptálták Weisz úr életét. 1974-ben James Caan, 1976-ban pedig Charles Bronson maradt le a szerepről, ám végül 1967 októberében, a mágus halálának ötvenedik évfordulóján az amerikai ABC televíziós csatorna műsorára tűzte a The Great Houdiniest. A cím többesszáma arra utalt, hogy a film nemcsak a címszereplő mágikus, de romantikus oldát is meg akarta villantani. 1981-ben, Milos Forman rendezésében elkészült az E. L. Doctorow regényéből adaptált Ragtime, amelyben Jeffrey DeMunn kapott epizódszerepet.

A fiatal Harry Houdinit (Young Harry Houdini) a Star Trekből simert Will Wheaton formálta meg 1987-ben, majd egy évvel később érkezett az A Night at the Magic Castle (Arte Johnson), és kilenc év kihagyással Harvey Keitel. Az igazi tündérmesében (FairyTale: A True Story) mégsem az általa megformált Houdini, hanem két kislány és néhány tündér kapta a főszerepet. 1998-ban ismét TV-filmként éledt újjá a legenda, a nemcsak saját magát, de a női szíveket is megbilincselő, kölyökképű Johnathon Schaech-csel. A The Cremaster Cycle elnevezésű művészeti projekt keretében pedig egy film erejéig még Norman Mailer is Houdini bőrébe bújt. A Houdini, a halál mágusa (Death Defying Acts, 2007) című lávsztoriban Guy Pierce-nek kellett szabadulnia láncaitól, miközben egy halottlátó asszony (Catherine Zeta-Jones) próbált közvetíteni a mágus, és néhai édesanyja között.

 

Houdini, a halál mágusa - trailer

Houdiniről csak hat évvel később, 2013-ban hallottunk újra. Szerepét Adrian Brody kapta egy új, Magyarországon forgatott minisorozatban, Bess-t pedig A szabadság útjaiban és a House of Cardsban feltűnt Kristen Connolly formálta meg. Weisz Erik anyját Ónódi Eszter játsszotta, és felbukkant Raszputyin is, akit ezúttal Kamarás Iván személyesített meg. Kamarás még egy közös fotót is posztolt Brodyval tavaly decemberben, itt pedig a film díszletét nézhetitek meg.  Reméljük, hamarosan láthatjuk is a végeredményt.

A cikk a Wild About Houdini anyagai alapján készült.


nka emblema 2012