sex hikaye

Almási Tamás: A mi kis Európánk

Ózd-szerelem

2007. január 30. - Bilsiczky Balázs
Almási Tamás: A mi kis Európánk
Almási Tamás folytatja Ózd-sorozatát. A mi kis Európánk a magára hagyott város EU-csatlakozását örökíti meg, annak előzményeivel és kételyeivel. A filmben megjelennek az Almási korábbi Ózd-filmjeiből ismert városlakók, akik most arról vitatkoznak: van-e értelme az EU-csatlakozásnak, jobb lesz-e, jobb-lehet-e bármitől is az ország helyzete? Interjú.
filmhu:  Két attitűd kerül szembe egymással a filmben: a tántoríthatatlan szkepticizmus, illetve a bajokkal tisztában lévő, ám mindig remélő hozzáállás. Önre – a filmből ítélve – az utóbbi jellemző.

Almási Tamás: Igen, a film maga az ember, és fordítva. Ha a film tud hatni és ezzel elér valamit, attól én már nagyon boldog vagyok. Van arra ugyan példa, hogy egyértelműen hatnia kellene, és a társadalom mégis másként reagál, mint ahogy korábbi Ózd-filmem, a Meddő esetében is volt. De az, hogy az ember szembesül ezekkel a problémákal, már önmagában cselekvést jelent.

filmhu:  Úgy tűnik, folyamatosan forog a fejében az ön Ózd-filmje. Az újabb darabból arra következtetek: ezután is lesz folytatás.

A film maga az ember, és fordítva
A.T.: 
Eddig az összes Ózd-filmemet tudatosan készítettem, ezt a mostanit viszont egyáltalán nem terveztem. Olyan volt, mint amikor az ember ott van a szerelménél, pedig nem is készült oda. Nekem ott van Ózdon a helyem, egyszer csak ott találtam magam egy kis kamerával és vettem azokat a gondokat, problémákat, amelyek az uniós csatlakozás kapcsán ott összegyűltek.

Ugyan a film Ózdról szól, de nagyon remélem, hogy ugyanúgy szól a Tiszántúlról, a Dunántúlról, az egész országról. Ezért ha ezt lezárnám magamban, az olyan lenne, mint ha az egész országot zárnám le, vagy azt, hogy filmet készítek.

filmhu:Az MTV koprodukciós partnerként vett rész a filmben. Ebből következően le is adják?

A.T.: Leadják, de nem ebből következően. Még a tavasszal hívott fel az MTV műsorigazgatója, hogy megvennék a filmet. Február 13-án, este 8 órakor adják le, de szerintem a Duna Tv-n is lemegy majd, sőt, az RTL Klub is bejelentkezett érte, indítanak ugyanis egy dokumentumfilm-csatornát.

filmhu:Mikor folytatja?

A.T.: Egy ideig biztos nem, most a Puskás-film és a nagyjátékfilmem előkészületei folynak. De ahogy ismerem magam, biztos lesz folytatás. Ez szerelem.

fotó: Szandtner Dániel

Címkék

interjú , szemle 38nka emblema 2012