sex hikaye

Átadták a Kamera-díjat

Házon belül

2009. június 29. - Vodál Vera
Átadták a Kamera-díjat
A Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete   (MADE) immár tizedik alkalommal ítélte oda a Kamera-díjat az előző évi termés legjobbnak tartott dokumentumfilm alkotójának. A vándordíj ezúttal a MADE elnökéhez, Kisfaludy Andráshoz vándorolt. A családias hangulatú díjátadóra egy egész napos vetítést követően, június 27-én este került sor az Odeon Moziban.

 A Kamera-díjat a MADE 2000-ben alapította, azzal a céllal, hogy a hazai filmszemléken induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza. 2007 óta a díj hivatalos támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A Kamera-díjért folytatott versenyre a MADE évről-évre meghív olyan filmeket is, amelyeket nem válogatott be a versenymezőnybe a Magyar Filmszemle előzsűrije. Az idei évben a 21 Szemle versenyfilm mellett nyolc kizsűrizett alkotás versenyzett a Kamera-díjért, a meghívottak között azonban nem szerepelt Nemes Gyula Letűnt Világ című alkotása, amely a magyar dokumentumfilm jelenleg legsikeresebb darabja a külföldi fesztiválokon.  

A díjat az egésznapos dokumentumfilm vetítés után, június 27-én este adták át az Odeon-Lloyd moziban. A ünnepség elején levetítették az eddigi díjazottakat bemutató spotot, amely a '80-as évek hangulatát idézte. Ezt követte a Brass on Brass zenekar muzsikája, akik az est hangulatához illő, jazzes-blues-os-dixieland zenével szórakoztatták a közönséget a maratonira sikeredett díjátadó alatt.

Összességében elmondható, hogy a filmekben "háttérbe szorul a vizualitás" (Litauszki János: Nővérek várólistán)

Az első zeneszám után az est házigazdája, Dénes Gábor filmrendező röviden ismertette, hogy mit is takar a Kamera-díj és miért érezte a MADE fontosnak az elismerés létrehozását tíz évvel ezelőtt. A rendező elmondása szerint a Magyar Filmszemle zsűrije gyakran szubjektív szempontok alapján hozza döntését, a MADE és az egyesület tagjaiból verbuválódott zsűri ezt a hibát kívánja "korrigálni" a vándordíjjal.

A másik ok, amiért a díjat tíz évvel ezelőtt életre hívták, hogy "szilikontól formált celebes világunkban egyre kevesebb szó esik az értékekről" - mondta a rendező köszöntőjében, aki a MADE értékteremtő tevékenységét emelte ki, valamint azt az - elmondása szerint - példamutató összetartozást, amely az egyesület tagjait jellemzi, a konfliktusok és egyet-nem-értések ellenére, a szakmai elhivatottság jegyében.

Dénes Gábort és a kötelező zenei betétet követően Mihályfy László beszélt a hét tagú zsűri nevében, amelynek további tagjai az előzsűrit is képviselő B. Révész László, Mohi Sándor, Petrovszki Zoltán és Vékás Péter, valamint a főzsűriben elnökként tevékenykedő Sára Sándor, és az OKM részéről Reichenberger János filmügyi szakreferens voltak. A zsűri mintegy 29 film közül választotta ki a díjakra legérdemesebbnek tartott alkotásokat.

"Érzékenyen tükrözi jelenünket, zavart morális állapotainkat"  
(Kisfaludy András: Az Ormánság senkié se)

Mihályfy László laudációjáta dokumentumfilmesek nehéz helyzetének elemzésével kezdte, és felvázolta ennek eredőit, a pénzosztás áldatlan metódusaitól a filmforgalmazókig, akik gyakorlatilag ignorálják a műfajt. A rendező ezután a versenybe került filmekre tért át, amelyek közt "meghatározó stiláris vagy tematikai tendencia nem volt felfedezhető", ám mindegyik versenyfilm "érzékenyen tükrözi jelenünket", "zavart morális állapotainkat".

A zsűri képviselője szerint összességében elmondható, hogy a filmekben "háttérbe szorul a vizualitás", valamint, hogy a rövidebb alkotások "jobban szerkesztettek és dinamikusabbak". A rendező ezután hosszan beszélt az előzsűri rostáján átesett dokumentumfilmekről, s több ízben hangsúlyozta a verbális kifejezésmód háttérbe szorításának fontosságát, a képi elemek javára. Mihályfy beszéde végén említette meg Erdélyi János Andris című filmjét, hogy egy "szívmelengető alkotással" zárja a sort.

A különdíjat és a vele járó 300 ezer forint értékű utómunka lehetőséget Petrovszki Zoltán adta át az általa több ízben "Nővérek cérnaszálon"-ra keresztelt Litauszki János rendezte filmnek, amely a Nővérek várólistán címet viseli, és a kórházprivatizáció következményeinek emberi drámáit mutatja be a kazincbarcikai kórházban. A díj átadása után, "lazításképp" egy kis dixieland zene következett.

Kisfaludy András díjazottként megköszönte a különleges elismerést
(Fotó: MADE - Vörös T. Balázs)

Kisvártatva kiderült, hogy a "kizárólag szakmai szempontok alapján" hozott ítélet eredményeképp a MADE zsűrije 2009-ben Az Ormánság senkié se című szociográfiát díjazta, amely a térség rendszerváltást követő társadalmi, gazdasági és kulturális lepusztulását követi nyomon, különböző ormánsági emberek sorsán keresztül. A Haraszty István képzőművész által készített szobor és az OKM által felajánlott 400 ezer forint ezzel a MADE elnökéhez, Kisfaludy Andráshoz vándorolt.  

A díjazott színpadra lépését újjongás és vastaps kísérte, Kisfaludy András a szobor és a boríték átvételét követően a MADE elnökeként megköszönte a támogatóknak, hogy lehetőségük nyílt a díj átadására, majd díjazottként megköszönte a különleges elismerést. A díjátadást az utóbbi tíz év díjazottainak közös fotózása, majd levezető zene és családias hangulatú fogadás követte az Odeon előterében.

Olvasd el Mihályfy László laudációját, amely a díjátadón hangzott el!

(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2009. július 3. péntek, 12:13#1| posalaki36
Az év legkiemelkedőbb dokumentumfilmjét - Jeles András Párhuzamos halálrajzát - figyelmen kívül hagyták, ez éppoly súlyos hiba, mint a Salamon András vezette Filmszemle zsűri döntése.
Olyan filmet emeltek ki, mely látleletként egy riportázs színvonalát üti meg legfeljebb.
E döntések épp a MADE eredeti szándékát nullázták le: a valódi minőség jutalmazását.

nka emblema 2012