sex hikaye

Az adókedvezmények változásáról

Az MMK tájékoztatója

2004. október 15. - filmhu

A Magyar Mozgókép Közalapítvány a következő tájékoztatót juttatta el szerkesztőségünkbe:
Jó hírrel szolgálhatunk a filmes befektetések adókedvezményi szabályainak változása tekintetében. A Pénzügyminisztérium a mozgóképtörvény kiteljesedése érdekében, elfogadva érveinket, melyet a levelünkben (melléklet: levél a PM-nek) sorakoztattunk fel, elkészítette a Társasági törvény (Tao) és a Mozgóképtörvény (Mktv) módosítását.

 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A PM állásfoglalása szerint a törvénymódosítás a következőket tartalmazza:

„A nem megrendelésre készülő filmekhez is támogatást nyújthatnak a vállalkozások, amelyhez nem kell (sőt nem is lehet) vagyoni jellegű jogot szerezni.

A társasági adóalapban a nem megrendelésre készülő filmalkotáshoz adott támogatás sem fog megjelenni, természetesen a Magyarországon felmerült gyártási költség 20 százalékáig, és természetesen továbbra is a Filmiroda által kiadott igazolásban szereplő összegig, amelyet támogatási igazolás alapján lehet ebben az esetben is érvényesíteni.

Az adókedvezmény feltételei csak annyiban módosulnak a törvényjavaslat szerint, hogy az adott támogatás az alapja és nem a befektetési igazolás, hanem támogatási igazolás alapján vehető igénybe.

Az új előírások hatálybaléptetésére a beterjesztett törvényjavaslat a kihirdetést követő 8. napot jelöli meg, ami legkésőbb 2004. november 22-ei hatálybalépést jelent. Végül átmeneti rendelkezés biztosítja, hogy a befektetési igazolással rendelkezők a kedvezményeket a 2004. évi április 1. napján hatályos előírások alapján érvényesítsék.”

A fentiek értelmében a jövő évi adómódosítások között szerepel a filmek gyártását segítő kedvezmények igénybevételének egyszerűsítését és a problémás ÁFA körből történő kivételét előirányzó javaslat. Ennek lényege, hogy mind a megrendelésre, mind a nem megrendelésre készülő filmalkotások vonatkozásában  "támogatási igazolást" ad ki a Filmiroda. Ennek megfelelően a produkciók részére biztosított "20 %-os beszállások" nem minősülnek befektetésnek. Így a filmelőállítónak nem kell jogot adnia a támogató részére a bevételekből való részesedésre, a támogató pedig az ÁFA körbe nem tartozó végleges pénzeszköz átadás jogcímén folyósíthatja támogatását. További előny a befektetési igazolással szemben, hogy a támogatás teljes összegével csökkenthető a támogató adóalapja és adója is. Nagyon kedvező, hogy ezen új rendelkezések hatályba lépésével nem kell megvárni január 1-ét, hanem azok a kihirdetés után 8 nappal hatályba lépnek, ami a PM szerint legkésőbb 2004. november 22-ét jelenti.

Reméljük, hogy a változások hatására megélénkül a magyar részvétellel készülő filmalkotások iránti befektetési hajlandóság, és ily módon egyre több filmnek sikerül piaci forrásokat a produkciók finanszírozásába bevonni.


                                                                                    Grunwalsky Ferenc
                                                                                         MMK elnökCímkék

adókedvezmény , mmk , hír , szakmanka emblema 2012