sex hikaye

Az ügyvéd válaszol: Hogyan kerülhetnek rajzfilmfigurák egy szórólapra?

Kérdezd a filmjogászt!

2010. március 4. - filmhu
Az ügyvéd válaszol: Hogyan kerülhetnek rajzfilmfigurák egy szórólapra?

A filmhu rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, hogy milyen feltételekkel helyezhetők el rajzfilmfigurák valamely rendezvény szórólapján, forgatókönyvén. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A kérdés: Milyen feltételekkel helyezhetők el rajzfilmfigurák valamely rendezvény szórólapján, forgatókönyvén?

A válasz: Egy rajzfilmfigurának valamely rendezvény szórólapján, forgatókönyvén történő  feltüntetése a szerzői jogi törvény szerinti másodlagos felhasználásnak minősül abban az esetben is, ha a figurák elhelyezéséből közvetlenül nem származik haszna a felhasználónak. A szórólap, a forgatókönyv ugyanis mindenképpen a rendezvény népszerűsítését szolgálja, tehát közvetve hozzájárul ahhoz, hogy a szervezők, illetve a rendezvény szervezésében részt vevők gazdasági előny szerezzenek.

A szerzőt megilleti a másodlagos felhasználás engedélyezésének joga és a felhasználásból származó bevétellel arányos díjazás. A közvetlen vagy közvetett vagyoni előny szerzésének teljesülése a díjazás megállapításakor juthat szerephez, előfordulhat, hogy egy rendezvény keretében történő felhasználáskor a jogosult nem tart igényt ilyen díjra, de ez mindig egyedi megállapodás kérdése.

A jogosult engedélyének beszerzését jelentősen megnehezíti a jogosult személyének kiderítése, hiszen a jogok mind a szerzőnél mind pedig az érintett film előállítójánál is lehetnek. Ugyanis a másodlagos felhasználás engedélyezésének joga csak abban az esetben száll át a filmelőállítóra a megfilmesítési szerződéssel, ha arról kifejezetten rendelkeztek. Ilyen esetben a filmelőállítótól kérhető ez az engedély. Általában ez utóbbi gyakorlatot követte annak idején a Pannónia Filmstúdió, ezért a nála gyártott filmeket illetően érdemes a MOKÉP-Pannónia Kft.-hez fordulni.  

Általánosságba is elmondható – miként azt egy korábbi kérdésre válaszolva már leírtuk – hogy a jogosult személyének felkutatását érdemes a filmelőállítónál vagy a forgalmazónál kezdeni, mivel ők nagy valószínűséggel tudnak nyilatkozni a jogosultakról. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy bizonyos esetekben több szerző engedélyét is szükséges beszerezni, nem csak a figura megalkotójáét, valamint a külföldi rajfilmek figuráit illetően az engedély megszerzése különösen hosszadalmas folyamat lehet.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.

nka emblema 2012