sex hikaye

Az ügyvéd válaszol: Hogyan vehető igénybe a közvetett támogatás

Kérdezd a filmjogászt!

2010. július 19. - filmhu
Az ügyvéd válaszol: Hogyan vehető igénybe a közvetett támogatás
A filmhu rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, hogyan vehető igénybe a filmtörvény által biztosított közvetett támogatás. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok


A kérdés: Milyen alapvető feltételek teljesülése esetén vehető igénybe a mozgóképről szóló törvény által közvetett támogatásként biztosított adókedvezmény?

A válasz: A filmgyártással összefüggésben igénybe vehető adókedvezmény szabályait a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Mktv.) és a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény tartalmazza.  

Az Mktv. három alapvető feltételt állapít meg a közvetett támogatás igénybe vételével kapcsolatban: a filmalkotásnak és a filmelőállítónak egyaránt szerepelnie kell a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda nyilvántartásában, valamint csak a filmtörvényben meghatározott kulturális követelményeknek megfelelő filmalkotás részesülhet közvetett támogatásban.  

A közvetett támogatás összegének nincsen alsó, illetve felső határa, azonban filmalkotásonként nem haladhatja meg a közvetlen filmgyártási költségek 20 %-át, ha a közvetlen magyarországi filmgyártási költség a közvetlen filmgyártási költség legalább 80 %-a. Amennyiben a magyarországi költés nem éri el a közvetlen filmgyártási költség 80 %-át, akkor a magyarországi költés 1,25-tel szorzott összegének 20 %-a a közvetett támogatás maximális mértéke.

Az adókedvezményt a támogató adózó a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda által kiadott támogatási igazolások alapján érvényesítheti. A támogatási igazolásokat a Filmiroda a filmelőállító kérelmére, a közvetlen filmgyártási költségként figyelembe vehető – tehát a pénzügyileg teljesített, bizonylatokkal igazolt és a 12/2008. (III.29.) OKM-PM együttes rendelet szerint elszámolható – költségek alapján állítja ki.

A támogatási igazolás alapján a támogató adózó jogosult az igazolásban szereplő összeget levonni az adóalapjából, valamint az adott összeggel csökkenteni a fizetendő adója mértékét.

A támogatás igénybe vételével járó költségek kalkulációja során a Filmiroda eljárásának díjait kell számba venni, amelyek pontos összege megtalálható a www.nemzetifilmiroda.hu weboldalon.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.

nka emblema 2012