sex hikaye

Béres Dániel: Teljesen őrült forgatás volt

Waiting - interjú a rendezővel

2011. április 29. - filmhu
Béres Dániel: Teljesen őrült forgatás volt

Béres Dániel kisfilmjének terve, amelyben "zombie"-k lepik el Szarajevót, egyike volt a Sarajevo City of Film pályázat nyerteseinek. Az alkotás rendezőjét a 42. Magyar Filmszemle előtt e-mailben faggattuk.

 filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Béres Dániel: A filmterv egyike volt a Sarajevo City of Film pályázat nyerteseinek, ami egyben azt jelentette, hogy támogatják a filmet.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

B.D.: Petrik András operatőrrel már a Malter című filmünkön is együtt dolgoztunk. A jelmez és díszlettervező Hamvas Ágnessel pedig egyszer majdnem dolgoztam együtt és már régóta akartam. Most ő azért tűnt ideális választásnak, mert vajdasági magyarként beszéli a nyelvet és nagyon jól megtalálta a hangot a helyiekkel. A többi stábtagot a bosnyákok választották.

 

 

filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

B.D.: Életemben először forgathattam úgy, hogy nem kellett ezzel foglalkoznom. Ez nem jelenti azt, hogy volt elég pénz, de nem tudom pontosan hogy állt össze, a bosnyákok intézték.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

B.D.: Teljesen őrült forgatás volt, egyszerre szörnyű és fantasztikus. Életem egyik legnagyobb élménye, rengeteget tanultam belőle.

 

 

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

B.D.: Politizálást. Minden érdekel.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

B.D.: Természetesen semmilyenre. Ilyesmi eszembe se jut.

 

 

filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

B.D.: A pályaudvaron a kocsizós snitt. A főszereplő lány beszélgetése a csomagmegőrzős lánnyal. Ráadásul ez volt a legelső jelenet, felvettük vagy 12-szer. Itt kezdett el aggódni a stáb először.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

B.D.: Ez a film már kering fesztiválokon jó egy éve, úgyhogy a dolog már kicsit lefutott, de azért: San Sebastian és Locarno.

 

Extra Info

Szinopszis

Egy turista lány – miközben Szarajevóban sétálgat – arra lesz figyelmes, hogy a helyiek nagyon furcsán viselkednek. Mindenki élettelen ’zombie’-ként mered maga elé, mintha várna valamire. Csak néhány másodpercre élénkülnek meg, hogy egy adott időpontban végrehajtsák a számukra előírt apró jeleneteket. A lány eleinte viccesnek találja a dolgot, és ugratni kezdi őket, egészen addig, míg bele nem botlik egy férfiba, akinek „Öld meg!” van a papírjára írva.


filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

B.D.: 1

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

B.D.: Bevásárlóközpont.

 


nka emblema 2012