sex hikaye

Berlinale 2009

Berlin Színház

2009. február 17. - filmhu
Berlinale 2009
Nagy nevek, nagy várakozások után sok csalódás, illetve a kevésbé nevesebb alkotók és filmek előretörése jellemezte az idei Berlinalét. Ennek egy magyar vonatkozású film is örülhetett: Peter Strickland filmje, a Varga Katalin hangmérnöki teljesítményéért ifj. Erdélyi Gábor Ezüst Medvét vehetett át. A fődíjat pedig szintén egy ismeretlenebb, perui film nyerte el. Tóth Orsi pedig bemutatkozhatott a Shooting Star keretein belül. Gyűjtőcikk.
Tóth Orsi Shooting Star

A Berlini Filmfesztivál Shooting Star elnevezésű programjában az európai mozi tíz legtehetségesebb fiatalja kap lehetőséget a bemutatkozásra, minden évben. Idén Tóth Orsi képviseli Magyarországot. Vele beszélgettünk színészetről, castingokról és arról, milyen elvárásokkal indul a Berlinale programjára.

Hazai pálya

Németország az idei Berlinalén nagyon odatette magát, egyedül a versenyprogramban kilenc német film képviselteti magát. A Kína japán megszállása idején játszódó John Rabe a közönségnél máris biztos befutó. (A képen a film rendezője Steve Buscemi és Florian Gallenberg.)
Sokk-doktrína

Winterbottom legújabb, The Shock Doktrine névre keresztelt, még nem teljesen kész dokumentumfilmje a kapitalizmus egyre visszafordíthatatlanabb és egyre szörnyűbb következményeiről és hatásairól kívánja elmondani a véleményét - és Michael Moore stílusában lerántani róla a leplet.


Hannah és Mira

Hans-Christian Schmid német-dán-holland koprodukcióban készült filmje, a Vihar eddig a Berlinale versenyprogramjának egyik gyöngyszeme.Alkalmazott művészet

Magyar filmest nem is érhet nagyobb sokk, mint a hazai Filmszemlét követően rögtön az európai filmipar egyik legnagyobb seregszemléjébe cseppenni. Legszívesebben az összes magyar filmkészítő/filmközeli szakember számára kötelezővé tenném a Berlinalén való részvételt, annyira tanulságos a két esemény közti különbség.Varga Katalin balladája

A Varga Katalin című ballada a Berlinale versenyprogramjának egyetlen magyar résztvevője. A Székelyföldön játszódó, magyar operatőrrel (Győri Márk) magyar vágóval (Fekete Mátyás) és az utómunkákat tekintve teljesen Magyarországon készült produkció (R.D.I. Sound Design), igazi különlegesség a Berlinalén több szempontból is. Egyrészt Peter Strickland személye miatt, aki nagybátyától örökölt pénzét "ölte" élete filmálmába, másrészt a magyar nyelv és nem utolsó sorban a gyönyörű erdélyi havasok miatt.

Jól szerepel a Varga Katalin a Berlinálén

Az elsőfilmes Peter Strickland Varga Katalin című filmje igazi sötét ló volt a Berlinálén, de, úgy tűnik, érdemes volt rá tenni: mind a kritikai, mind a forgalmazói téren pozitív volt a visszahangja. A több szempontból is magyar vonatkozású film közreműködőit a film keletkezéskörülményeiről kérdeztük.

Kötelező körök

Stephen Frears Colette 1920-ban publikált kurtizán-regényét adaptálta. parádés szereposztásban: Michelle Pfeiffer, Kathy Bates és a többiek - gondoltam, a Chérit csak elrontani lehet.


Milk

Harvey Milk (Sean Penn) több volt, mint egyszerű képviselő a San Francisco-i városházán. Negyvenéves, mikor San Franciscóba a Castro-negyedbe költözik, ahol élete új értelmet nyer. A negyedben már akkor is többségében homoszexuálisok éltek, akik a rendőrség folyamatos zaklatásának voltak kitéve. Milk a homoszexuálisok és leszbikusok szószólójává vált.Deutschland 09

A 140 perces nyomasztó körkép a legendás 1978-as dokumentumfilm, a Németország ősszel mintájára született: akkor a terrorhullám, most a gazdasági válság rázta meg a filmeseket.


nka emblema 2012