sex hikaye

Berlinale: Veteránok és fesztiválszüzek

Romantikus, rendszerváltós és utazós filmek is versenyeznek a fesztiválon

2015. január 12. - filmhu
Berlinale: Veteránok és fesztiválszüzek

Medvedíjasok és elsőfilmesek mérettetik meg magukat február elején Berlinben, ahol immáron hatvanötödik alkalommal rendezik meg a nemzetközi filmmustrát. A filmrajongók versenyen kívül megtekinthetik a Hamupipőkét, egyetlen alkalommal vetítik a gigasikerű 50árnyalat-regény adaptációját, és a Panoráma-szekcióban bemutatják az 54 című film eredeti vágott változatát is. A versenyben romantikus, rendszerváltós és utazós filmek is lesznek.

A spanyol Isabel Coixet a századelős Grönlandra álmodta meg Nobody Wants the Night című filmjét, melyben a francia Juliette Binoche a japán Kikucsi Rinko segítségével éli túl a fagyos megpróbáltatásokat. Február ötödikén a múlt századi kalandorokról szóló film világpremierjével indít a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melyet a rendezvény fő vetítési helyszínén, a Berlinale Palastban az új Dolby Atmos hangrendszerben élvezhet majd a közönség.

A versenyprogramban idén több „berlini veterán” is megméretteti magát, így 1999 Arany Medve-díjasa, Terrence Malick ezúttal a múltját elfelejtő keleti hercegről szóló romantikus drámájával jelentkezik (a Knight of Cups főbb szerepeiben Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman látható), Andreas Dresen (aki 2002-ben a Félúton című filmjéért vihette haza a zsűri nagydíját Berlinből) pedig most öt lipcsei fiatal sztoriját meséli el a német rendszerváltás idejéből (Als wir träumten).

Knight of Cups - előzetes

Peter Greenaway az Eisenstein in Guanajuato című filmjével száll versenybe, amelyben a szovjet filmrendező 1931-es mexikói útját képzelte újra. Fesztiválszűzként debütál a guatemalai Jayo Bustamente, aki Ixcaul című első filmjével érkezik Berlinbe, és szintén medveesélyes az orosz Alekszej German Pod elektricseszkimi oblakami című, orosz-ukrán-lengyel koprodukcióban készült filmje, akárcsak Andrew Haigh 45 years című alkotása, amelyben egy váratlan levél komolyan veszélybe sodor egy házassági évfordulót.

A versenyprogramon kívül vetítik Berlinben Kenneth Branagh Hamupipőke című filmjét, amelynek elődje, a Walt Disney klasszikus mesefilmje, 1951-ben elnyerte a berlini filmfesztivál közönségdíját. Az új feldolgozásban mások mellett Richard Madden, Cate Blanchett, Lily James, Stellan Skarsgard és Helena Bonham Carter is szerepel.

Hamupipőke - előzetes

A Panoráma szekcióban lesz a világpremierje a Michael Glatze életéről szóló I Am Michael című filmnek, melyben James Franco alakítja az egykori melegjogi aktivistát, aki utóbb megtagadta homoszexualitását, és lelkészként kezdett dolgozni (rendező: Justin Kelly). Itt debütál Mark Christopher 1998-ban bemutatott 54 című filmjének eredeti vágott változata is (54: The Director's Cut). A film a New York-i Studio 54 hardcore éjszakai életébe enged bepillantást, a főbb szerepekben Ryan Phillipe-pel, Salma Hayekkel, Mike Myersszel, Sela Warddal és Mark Ruffalóval. A gyerekek bántalmazása több filmnek is témája lesz, így Peter Kern osztrák rendező Der letzte Sommer der Reichen, Stina Werenfels svájci-német koprodukciós filmje, a Dora oder die sexuellen Neurosen unserer Eltern és a cseh Veronika Liskova Danieluv svet című alkotása is erre fókuszál. (A teljes listáért katt ide.)

Als wir träumten - előzetes

A berlini fesztiválon lesz a nemzetközi premierje a Szürke ötven árnyalata című regény adaptációjának. E.L. James gigasikerű könyvét a megjelenése óta 51 nyelvre fordították le, és Sam Taylor-Johnson rendezett belőle filmet Jamie Dornan és Dakota Johnson főszereplésével. A Szürke ötven árnyalatát csak egyetlen alkalommal, február 11-én vetítik Berlinben a szerző, a főszereplők és a rendező jelenlétében.

A berlini fesztivál keretein belül, egészen pontosan február 8-10-e között rendezik meg a Co-Production Market elnevezésű rendezvényt, melyre 28 ország 36 filmtervét hívták meg, köztük Császi Ádámot a High Dive című projektjével.

A 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált február 5. és 15. között rendezik a német fővárosban.


nka emblema 2012