sex hikaye

Bertoluccitól Hitchcockig

A Tavaszi Fesztivál filmes szemmel

2010. március 17. - filmhu
Bertoluccitól Hitchcockig
Március 19-én pénteken kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Filmes szemüvegen keresztül vetettünk egy pillantást a színes programkínálatra. Íme, a filmhu ajánlata az elkövetkező két hétre, a BTF programkavalkádjából.

Lear király a Nemzetiben

A színházi és filmes rendezőként egyaránt elismert Gothár Péter rendezi Shakespeare sokak  szerint legjelentősebb színművét. A darab különlegességek – többek közt – hogy Varró Dániel új fordításában állították színpadra. Ez lesz Gothár első rendezése a Nemzetiben, aki egyúttal a díszlettervezői szerepkört is magára vállata. A március 19-én bemutatásra kerülő előadás főbb szerepeiben Kulka Jánost, Bodrogi Gyulát, Nagy Marit, Schell Juditot, Mészáros Piroskát és Gálffi Lászlót láthatjuk majd.

 

btf_lear_sz1
Főszerepben Kulka János
(fotó: Nemzeti Színház)

 

Álmodozók a Tháliában

Bernardo Bertolucci 2003-as filmje - egy különös és szenvedélyes szerelmi háromszög-története - az Álmodozók, amely egy ikerpár és a hozzájuk szegődő amerikai fiú néhány napját meséli el. Előtérben a mozi és a lány, Isabelle iránti rajongás, háttérben pedig a Párizsi diáklázadás kulisszái. A történet a könyv és a filmes forma után ezúttal színpadon elevenedik meg, Dicső Dániel rendezésében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Thália Színház és a Glorius Art Produkció összefogásának köszönhetően. Theo szerepében Haumann Mátét, Matthew szerepében Szamosi Donáth-ot láthatjuk majd, a gyönyörő Isabelle-t pedig - Eva Green után – Danis Lídia alakítja majd a színpadon.

 

btf_almodozok_kallai_toth_anett_sz2
Előtérben a mozi és a lány, Isabelle iránti rajongás

(fotó: Kállai Tóth Anett)


Rebecca - A Manderley-ház asszonya az Operett Színházban

A Rebecca Daphne du Maurier 1938-as világhírű regénye, amelyet Hitchcock filmesített meg 1940-ben, nem kisebb sikerrel. Az elismert szerzőpáros Sylvester Lévay komponista és Michael Kunze jegyzi többek közt a Elisabeth és a  Mozart! című musicaleket, amelyek a világ számos pontján zajos sikert arattak. A krimiszerű regény zenés átiratának magyar szövegét Müller Péter Sziámi írta, a rendező pedig Béres Attila, akinek pályája a matematika szaktól a színészeten át vezetett a rendezésig - jelenleg az Operett Színház főrendezője.

 

btf_rebecca_sz3
Viágsikerű musical Bécs után az Operettben

 

Halász Péter emlékest

A négy évvel ezelőtt elhunyt író, rendező, színész és performance-művész emléke előtt tisztelegnek barátai és egykori pályatársai március 19-től három napon át a Műcsarnokban. A „Szellemidézés” elnevezésű eseménysorozat keretében 24 órás dokumentumfilmvetítésen és non-stop életmű-performanszon vehetnek részt az érdeklődők. A Halász Péterről készült 24 órás dokumentumfilmet Novák Erik és alkotótársai késíztették, a művész utolsó kívánságának eleget téve.  A filmvetítés mellett kiállításokkal, videó-és egyéb installációkkal, színházi előadásokkal és performanszokkal emlékeznek a szuggesztív, nagy formátumú egyéniségre a 'szellemidézők', a Műcsarnok teljes terét betöltve.

 

btf_halasz_sz4
A szuggesztív, nagy formátumú egyéniségre emlékeznek a 'szellemidézők'


nka emblema 2012