sex hikaye

Böszörményi Géza-sorozat

A Duna Televízió műsorán

2004. május 21. - filmhu
1-1  /  2
Böszörményi Géza-sorozat
A június másodikán nyolcvanadik születésnapját ünneplő Böszörményi Gézát sorozattal köszönti a Duna Televízió. A válogatásban a rendező életművének nyolc darabja kerül vetítésre, a sorozat nyitófilmje az alkotó pályakezdő játékfilmje, az 1971-ben forgatott Madárkák, amelyet június elsején 20 óra 10 perctől láthat a közönség.

Életkorát illetően Böszörményi Gézának ott a helye a magyar filmtörténet nagy öregjeinek sorában, Jancsó Miklós, Makk Károly mellett. Ő azonban megkésett pályakezdő. Mikor említett kollégái már elvégezték a főiskolát, és javában forgattak, a Recsk 1950-53 alkotója a legkeményebb hazai büntetőtábor, Recsk foglya volt. A rendező 1956-ban végzett vegyészként, majd 1964-ben a híres Herskó osztály tagja lett, úgy, hogy két évvel idősebb volt mesterénél.

Böszörményi Géza 1971-ben forgatta a Madárkákat. Korábban forgatókönyvírói közreműködője volt felesége, Gyarmathy Lívia méltán feltűnést keltő bemutatkozásának, az Ismeri a szandi-mandit? című filmnek. A Madárkák ugyanazt a groteszk látásmódot folytatja, melyet a két évvel előbbi mű megkezdett. A családi team a magyar hagyományoktól eltérő filmhumor megteremtésére tett sikeres kísérletet.

A két madárka két fiatal falusi lány. A nagyvárosba mennek szerencsét próbálni, azaz az otthoninál méltóbb életet, jobb megélhetést, s főként vőlegényt szeretnének maguknak találni. Kalandos kísérleteik során különféle mulatságos helyzetekbe keverednek. Vőlegény-jelöltek is akadnak, de olyanok, hogy azok elől inkább menekülniük kell. Végül: az egyiknek sikerül, a másiknak nem. Ám nem biztos, hogy az lesz a boldogabb, aki megunva a pesti bonyodalmakat, inkább visszamegy a falujába, s kezét nyújtja régi udvarlójának.

A játékfilm előtt Böszörményi kis remekét, az Illetlen fotók című dokumentumfilmjét vetítik, amelynek ugyancsak meggyűlt a baja a hatóságokkal

1-1  /  2

nka emblema 2012