sex hikaye

Brazilok: Foci, romák, szerelem, politika

Filmek rajtvonalon - forog M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor filmje

2015. augusztus 10. - Gyürke Kata
Brazilok: Foci, romák, szerelem, politika

Megyünk amerre forog: a Filmek rajtvonalon sorozatunkat a Cserhát lábánál egy kis településen Acsán folytatjuk, ahol felborult a megszokott élet. Itt forog M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor etno-meséje a Brazilok, egy könnyes, humoros történet, félig mese, félig valóság. A produkció az M&M Film gyártásában készül, elkészítéséhez a Filmalap 361,875 millió forint gyártási támogatással járult hozzá.

Acsán a fél falu a Brazilokban statisztál és pár hét alatt megfordul itt a magyar színjátszás színe-java. A produkció nem csak forgatási engedélyt kapott a helyiektől, hanem a település nevét is büszkén szerepeltetik a filmben. A faluban Púpos Gábor a "statiszta-vezér", ő az egyik leglelkesebb résztvevő, sokakat invitált a filmbe, sőt, még a házában is forogtak jelenetek. Szurkol a meccseken, részt vesz a roma-tüntetésen, a búcsús jelentnél is ott van, és még akkor is szereti nézni a forgatást, ha éppen semmi dolga sincs. "Óriási élmény nézni a fiúkat, akik összerakják a díszletet, a kellékeseket, a rendezőket és főleg az operatőrt. Látni azt, hogyan játszik egy igazi színész."- meséli nekünk.

A Brazilok, M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor itt készülő filmje finom, kedves humorú történet, félig mese, félig valóság, "etno-mese" ahogy az alkotók mondják magukról. A történet szerint egy fiatal ambiciózus, focirajongó pap, Csaba atya (Bánki Gergely) eléri az önkormányzatnál, hogy a roma focicsapat is indulhasson a falubajnokságon. Minden szál innen indul, vannak akik segítik őket a céljaik elérésében és vannak akik megpróbálják megakadályozni. A tét pedig óriási: a győztes csapat Brazíliába utazhat. A főszereplő egy roma kisfiú Fingi (Lakatos Erik), aki rajong a fociért és Ronaldóért, de nagyon sok mellékszálon fut még a történet. 56 szereplő játszik benne, köztük az amatőrökből válogatott roma focicsapat, fiatal színésztehetségek (Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla) és ismert színészek, többek között Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit, Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka, Lengyel Ferenc, Szalay Mariann, Vasvári Emese, Bezerédi Zoltán, Székely B. Miklós, Anger Zsolt, Galkó Balázs. A focimeccsek miatt ezerfős statisztéria mozog a Brazilokban, és egy ponton Gáspár Laci is feltűnik benne, az énekes sztár önmagát alakítja.

brazilok6600

a Puporka testverek: Fábián, Áron, Ábel és Rozi, azaz: Lakatos Erik, Nagy Dániel Viktor, Bergendy Barnabás, Farkas Franciska  (fotó: Brazilok Produkció)

Ott jártunkkor Dóra Béla (Török, az alpolgármester fia) és Farkas Franciska (Rozi, nagyon szegény roma lány) közös jelenetét veszik fel. Farkas Franciskának ez a második nagy filmszerepe, az elsőt a Viktória - A zürichi expresszben  játszotta, bár ezen a nyáron az Aranyélet forgatásán is részt vett. Úgy tűnik, hogy egy filmszínésznő születik a szemünk előtt, bár ő úgy érzi, hogy színházi feladataihoz még nagyon sok technikai tudásra van szüksége, ezért magánúton beszédtechnikát és színészmesterséget tanul. Az általa megformált Rozi egy teljesen átlagos kamaszkori problémákkal küszködő lány, azzal a különbséggel, hogy ő neveli a testvéreit és emiatt korán fel kellett nőnie. A szerepnek nagyon örül, sok kiugrási lehetőséget lát benne, ráadásul teljesen más, mint amit eddig játszott. Az akcentus megtalálása és begyakorlása egy kisebb kihívást jelentett számára, árulta el nekünk Franciska, de már egyre ügyesebb: "Lelkileg és technikailag is vannak nehéz jelenetek - folytatja, például amikor hirtelen kell érzelmeket változtatni, nevetésből, sírásba, aztán hirtelen őrületbe váltani, de én csak örülök az egyre nagyobb feladatoknak, mert azoktól tudok jobban fejlődni." A fiatal színésznőt októberben az Ódry Színpadon láthatjuk a Macbethben, amelyben több szerepet is játszik.

 brazilokgabo1600

Farkas Franciska, Dóra Béla (fotó: Valuska Gábor)

Dóra Béla ötödik évét kezdi ősszel a Színművészeti Egyetemen, gyakorlaton pedig az Örkény Színházban láthatjuk. Megtudtuk, hogy nem a Brazilok az első nagyjátékfilmje, mert 12 évesen már játszott a Sorstalanságban, bár ahogy mondja, akkoriban csak "önfeledten lézengett" a forgatáson. Egy biztos, itt most komoly, nagy szerepe van, az alpolgármester fiát, Törököt alakítja, akinek nagyon nagy változáson kell keresztül mennie. "A szerepemben talán az a legnehezebb, hogy érzékeltessem azt az ívet, amit ez srác bejár, hogy honnan hová jut el, hogy milyen nézetekkel küzd, és hogy meg lehet változni" - mondja. A sportos fiatal színész főleg kosárlabdázott eddig, de focizni is szeret, akár csak az édesapját alakító Schmied Zoltán, azaz Józsi, az alpolgármester. "A karakterem a Hivatal SC tagjaként nem örül, hogy a romák is részt vesznek a falubajnokságon, mégsem egy tipikusan negatív figura" -  avat be minket a szerepébe Schmied Zoltán.  Szereti a történet humorát, ami szerinte nem egy hagyományos vígjáték, hiszen beleszövődnek egy kis falu gyarlóságai és előítéletei, mégis nagyon kedves tud lenni, a roma fiúkat meg különösen megkedvelte. Ráadásul, ha hobbiszinten is, de focizni is szeret, és filmben eddig még nem volt módja rá.

barazilok5600

a Hivatal SC csapata (fotó: Brazilok Produkció)

Ebben segít neki és a többi szereplőnek Bánfi János egykori válogatott focista, aki szakértőként vesz részt a focis jelenetek megkomponálásában, sőt, egy-két jelenetben, a háttérben is feltűnik. A roma srácokat most már egy kicsit a fiainak is tekinti, olyan sokat gyakoroltak a forgatás előtt. "Ügyesen kell egymás mellé raknom a játékosokat, hogy el is férjenek, és úgy is nézzen ki, mintha igazi foci lenne, de eddig mindenki nagyon jól teljesített, tökéletesen meg vagyok elégedve." - mondja és hozzáteszi, hogy nagy kihívást jelent ez a számára, mert még sohasem járt filmforgatáson.

A forgatókönyv íróinak, M. Kiss Csabának, Muhi Klárinak és Huszár Péternek kifejezett célja is volt a meseszerű és a valóságos elemek összekeverése. Az alaptörténet M. Kiss Csaba  fejéből pattant ki idestova húsz éve, aki 1997-ben Sirokon egy riport készítésekor találkozott a roma gyerekekből álló Brazilok focicsapattal, és azóta gondolkodott a forgatókönyv fejlesztésén, a film megrendezésén. Végül az M&M Film gyártásában, Rohonyi Gáborral (Konyec) hozta össze a sors, és egészen konkrétan Mécs Mónika producer, aki azt kérte tőle, hogy ketten osszák meg egymás között a rendezői feladatokat.

"Mikor M. Kiss Csaba megkeresett a forgatókönyv  első verziójával, elolvastam és  úgy gondoltam, hogy nagy lehetőség  van a megfilmesítésében. Tetszettek a karakterek, a cselekmény és hogy van benne lélek. Csaba érzékenyen, fordulatosan és szépen ír. Muhi Klárival és Huszár Péterrel kiegészülve tökéletesítettük és véglegesítettük a forgatókönyvet. Azonban a cselekmény bonyolultsága és a filmben szereplő karakterek nagy száma miatt úgy láttam, hogy technikailag ez egy nagyon bonyolult film ami Csabának - lévén első filmes rendező - így egyedül nagy falat lenne. Úgy láttam, hogy kellene mellé egy tapasztalt szakember, így jutott eszembe Rohonyi Gábor, akivel már dolgoztam korábban és nagy szakmai tapasztalattal és érzékenységgel rendelkezik."  - mondta el nekünk Mécs Mónika, majd hozzátette: "Ez egy nagyon kényes helyzet, két idegen ember összekerül egy filmben, hogy tessék, rendezzetek együtt, de szerencsére mindketten együttműködőek és tudnak kompromisszumokat kötni. Nézeteltérésekre pedig szükség van, így tud kikristályosodni valami, ami még jobb lehet."

brazilok 9899

Rohonyi Gábor, Farkas Franciska, M. Kiss Csaba (fotó: Valuska Gábor)

A muszterek alapján úgy látja a producer, hogy jól működik együtt a két rendező, Schmied Zoltán pedig külön meg is erősíti, hogy a munka során nagyon jól kiegészítik egymást. "Minden jelenetet közösen rendeznek, ketten ülnek a monitor előtt, ketten mondják el a színészeknek és a stábnak, hogy mi legyen, mégsem különböző dolgokról beszélnek" - teszi hozzá. M. Kiss Csaba ugyanakkor bevallja, hogy nem volt könnyű rábólintania a helyzetre: "Először azt gondoltam, hogy mi az, hogy nem csinálhatom meg egyedül a filmemet! Nagy viták voltak, de végül el tudtam fogadni. Másrészt most azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy itt van a Gábor, és valószínűleg azért van ilyen kevés konfliktus közöttünk, mert nagyon jó a forgatókönyv. Ez már a hatodik verziója."

M. Kiss Csabát annak idején, ott Sirokon az ősi, a világ minden pontján érvényes kérdés fogta meg, hogy miért vannak olyan nagy különbségek szegények és gazdagok, elnyomók és elnyomottak között? "Tulajdonképpen erről szól a Brazilok - teszi hozzá, hiszen ez minden embert foglalkoztat, aki gondolkodik és szétnéz maga körül. Ugyanakkor, ez a film nem akarja a néző képébe vágni, hogy "ilyenek vagytok", hanem inkább azt szeretnénk mondani, hogy "ilyenek lehetnétek" hogy így is lehet, ez szerintem egy jobb üzenet."

brazilok1600

M. Kiss Csaba, Lakatos Erik (fotó: Brazilok Produkció)

Mécs Mónika számára nagyon fontos, hogy a filmben, szinte minden karakter szerethető, a maga  furcsa, suta módján, még akkor is, ha negatív karakter. Majd hozzáteszi: "Nagy színészek és sztárok sokszor azért vállalták el az egymondatos szerepüket, hogy a romák ügyét támogassák, hogy megpróbálják felszabadítani ezt a teljesen elbaltázott helyzetet." Rohonyi Gábor így fogalmaz erről: "Kicsit idealizáltabb lesz a valóságnál ez a film, pont ezen küzdünk, a könyvvel és a színészekkel is, hogy eltaláljuk azt a helyes arányt, hogy a valóságos és hihető elemek úgy keveredjenek a mesei elemekkel, hogy a mérleg serpenyője egyensúlyban maradjon. Sem szoció drámát, sem a valóságtól teljesen elrugaszkodott fikciót nem akarunk csinálni. A kettő egyvelegére törekszünk, ami fogyasztható lesz, nézhető, szórakoztató, de közben nem lesz ostoba."

Muhi Klári forgatókönyvíró a kezdetektől benne van a film fejlesztésében, kedvenc karaktere Csaba atya, aki látszólag csak úgy jön-megy a faluban, kicsit félszeg, ügyetlen, de valójában nagyon fontos  szerepe lesz a történetben. Ahogy mondja, "kapóra jött" neki ez a történet, mert pár évvel ezelőtt rendszeresen járt Bódis Krisztával a hétesi romatelepre, ahol ugyanilyen gyerekekkel foglalkozott. Együtt táboroztak, filmeztek, sőt még focipályát is csináltak nekik: "Tele volt a fejem ezekkel a gyerekekkel. Így volt bátorságom fővárosi értelmiségiként belebonyolódni ebbe a történetbe, különben életveszély lett volna. Személy szerint engem nagyon nyomaszt a szegregáltság, amit nem lehet elviselni.  A filmben is ez a kiindulópontunk, de itt bármi megtörténhet. Az alaphelyzet tehát ismerős, szegregáltság, nyomorúság, reménytelen viszonyok, de itt nagy küzdelmek árán, a jó verzió győzedelmeskedik."

brazilokgabo15600

Mécs Mónika, Muhi Klári (fotó: Valuska Gábor)

De ahhoz, hogy a jó győzedelmeskedjen, fiatal, a faluját  szerető, lelkiismeretes polgármesterre is szükség van, őt játssza Fekete Ernő. "A tisztességes, korrekt figurám itt vergődik a falu nagy drámai eseményei közepette, hogy is oldja meg az egyre feszültebb helyzetet."- meséli. Különösen élvezi, hogy sorra jönnek a magyar színészet jelesei, nagy öröm számára a kollégákkal való találkozás, hiszen hat éve nem forgatott nagyjátékfilmet, és hiányzott neki a filmkészítés. Akkor főszerepet játszott Mészáros Márta: Utolsó jelentés Annáról című filmjében, most nyáron végre újra forgathat, a Brazilok mellett a Kincsemben is kapott egy 10-12 napos feladatot, hasonló nagyságrendű szerepben.

De kik is azok a Brazilok és honnan jönnek? Tesszük fel a kérdést Rohonyi Gábornak, akitől megtudjuk, hogy a roma srácokból álló focicsapat tagjait Csaba irányításával hónapokon át készítették fel a szerepükre.   "Nagyon ügyes srácok, akik tényleg akarnak valamit, azért is vannak itt. Részt vettek egy kőkemény tréningen, úgy a focin, mint a drámaiskolán, szituációs gyakorlatok sorozatával készítettük fel őket. Elképesztően sokat fejlődtek. Tényleg egy csapat lettek, együtt laknak, jönnek-mennek, esznek-isznak, sőt nem roma srác is van közöttük. Némelyikük színészeket megszégyenítő pillanatokra képes a kamera előtt, akár hatodszorra is. Magunk is meg vagyunk döbbenve."   

brazilok2600

Bergendy Barnabás, Lakatos Csaba, Paszik Krisztofer, Lakatos Renátó (fotó: Brazilok Produkció)

A Brazilok az M&M Film gyártásában készül, M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor rendezi, forgatókönyvét M. Kiss Csaba, Muhi Klára és Huszár Péter írta. Operatőre Réder György, vágója Mógor Ágnes, a díszlettervező Valcz Gábor, jelmeztervező Lengyel Rita és Kemenes Tünde, zeneszerző Bornai Tibor, sound designer Várhegyi Rudolf. Gyártásvezetője Bene Krisztina, line-producere Muhi András Pires, producere Mécs Mónika (Csak a szél, Konyec, Kaméleon) és Mesterházy Ernő. A Filmalap 361,875 forint gyártási támogatással járult hozzá a film elkészítéséhez.


nka emblema 2012