sex hikaye

Budának megint van artmozija

Tabán Kinotéka néven újranyitott a Tabán mozi

2014. március 20. - Ruff Orsolya

Kinek a Zorró, kinek a Sátántangó. A Tabán mozihoz sok budapestit fűz valamilyen személyes emlék. Nem csoda, ha sokan elkeseredtek, amikor tavaly decemberben Buda egyetlen artmozijára lakat került, és sorsa sokáig bizonytalan volt. Az üzemeltető és az I. kerületi önkormányzat megállapodásának köszönhetően a mozi (immáron Tabán Kinotéka néven) csütörtökön újranyithatta kapuit, mi pedig nem csak a megnyitón voltunk jelen, de ennek örömére arról is kifaggattuk filmeseinket, hogy kit milyen élmények fűznek a Tabánhoz.

 Ritka pillanat ez, hiszen régóta nem történt olyan Budapesten, hogy mozi nyitott volna meg – hangsúlyozta a Tabán mozi – sajtótájékoztatóval összekötött – csütörtöki ünnepélyes megnyitóján Körösvölgyi Zoltán, az üzemeltető Budapest Film Zrt. vezetője. A Tabán mozi esetében azonban inkább újranyitásról beszélhetünk: Buda utolsó artmozija tavaly decemberben zárt be, miután az akkori üzemeltető cég bérleti szerződése lejárt. Civilek azonban mozgalmat indítottak a mozi megmentésére: ebből a mozival szemközt található Petőfi Sándor Gimnázium diákjai is kivették a részüket, akik közül páran „Tabán Mozi, szeretünk!” táblával vettek részt a megnyitón, Körösvölgyi Zoltán pedig egyúttal reményét fejezte ki, hogy az így alakult Facebook-közösség moziba járó közönséggé tud majd alakulni.

tabánm4

A Walesával és a Grand Budapest Hotellel nyitott a Tabán (Fotó: Balla Dávid)

A Tabán mozi (mostantól Tabán Kinotéka) újranyitását az az ötéves együttműködési megállapodás tette lehetővé, melyet csütörtökön írt alá Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Körösvölgyi Zoltán. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az önkormányzat évi ötmillió forinttal támogatja a mozi működését, a fenntartó pedig vállalta, hogy a kerület diákjai, valamint a 60 év felettiek féláron válthatnak jegyet a legtöbb előadásra. A mozi belső tere az elmúlt hetekben megújult, a nagyteremből eltávolították a régi tolmácsfülkét, így a férőhelyek száma 76-ra bővült (a kisterem befogadóképessége 28 fő). A digitális vetítő- és hangrendszer mellett megőrizték a 35 mm-es analóg gépet is, melyet főleg a filmklubok hasznosíthatnak. A két termet a filmművészet két klasszikusáról, Kubrickról és Felliniről nevezték el.

tabánm9

Körösvölgyi Zoltán gyerekként a Tabánban látta élete második filmjét, a Zorrót

Az első filmet csütörtök kora délután adta a Tabán, és ahogy Körösvölgyi Zoltán emlékeztetett rá, a héten már premier- és premier előtti vetítést is tartanak a moziban. A tervek szerint filmnapok is lesznek a Tabánban. Bővebb információ a mozi honlapján és Facebook-oldalán érhető el.

A Tabán meg én

Az a sajtótájékoztatón is többször elhangzott, hogy a helyiek, de általánosságban véve a budapestiek is különleges viszonyt ápolnak a Tabánnal, hiszen sokakat személyes emlék, élmény fűz a most újranyitott budai mozihoz. (Körösvölgyi Zoltán például a megnyitón elmondta, hogy a hetvenes évek közepén itt látta élete második filmjét, a Zorrót.) Az újranyitás jó alkalmat kínált arra, hogy kicsit utánajárjunk: hazai filmeseink közül kinek milyen emlék ugrik be, ha a Tabán mozira gondol.

Dyga Zsombor:

„Én a Tabánban Neil Jordan Crying Game-jét láttam először, voltam vagy 20, és egy tabáni séta is kevés volt, hogy feldolgozzam azt az életre szóló élményt. Akkoriban ilyesmit csak a Tabán vetített.”

tabánm3

Mátyássy Áron:

„Számomra a Tabán mozi eléggé összekapcsolódik az Odeon videotékával, ahol tékásként néha beszerveztek helyettesíteni, amikor az állandó kollégák nem értek rá (az én bázisaim a Corvin és a Hollán téka voltak). De évekkel korábban a Tabánban láttam Lars von Trier Europa című filmjét filmkópiáról. Korábban tévében már találkoztam vele, úgy 17 évesen el is határoztam utána, hogy filmes akarok lenni, de a Tabán-vetítés során új dolgokat tudtam meg a filmről. Például, hogy vannak benne színes, vagy színezett részek is. Ez újabb fantasztikus rétegeket adott hozzá ahhoz a – számomra – fekete-fehér alkotáshoz, amit egy nyaralás során egy Junoszty tévén néztem végig. Nagyon szerettem a régi, megszűnt budapesti mozik fotóiból készült összeállítást az előtér falain - jó, hogy a Tabán egyelőre még nem csatlakozik a panoptikumhoz.”

Pápai Pici:

„Amikor az EXem még a jelenem volt és friss szerelmünk épp szárba szökkent, bemutatott a bandájának, akik mind ott voltak a Tabánban, a Kolorádó Kid ment akkor. Ott volt mindenki, aki számított és akkor még én is számítottam.”

Reisz Gábor:

„Gyerekkoromban gyakran a nagynéném vigyázott ránk a testvéremmel. Imádta a filmeket, mi pedig állandóan moziba akartunk menni. Négy mozi volt közel hozzánk: Alkotás, Ugocsa, Átrium és a Tabán. Tabán még van. Legyen.”

tabánm6

Tóth Barnabás:

„2003-ban Simonyi Balázs elcipelt a Sátántangóra a Tabánba. Vittünk egy nagy csomag háztartási kekszet meg egy üveg Unicumot. Rettenetesen szenvedtem a film alatt, szitkozódtam, Balázs folyamatosan nyugtatgatott és próbált lebeszélni arról a két szünet alatt, hogy hazamenjek. Ő már látta és nagyon szerette korábban a filmet. Utólag hálás vagyok neki, mert már másnap hatni kezdett, és azóta is dolgozik bennem, pláne a regény olvasása után.”

Török Feri:

„A Tabánban volt az első Filmhu Filmklub: a Moszkva tér mozibemutatója előtti nyáron vagy tavasszal (2001), az első kópia első tekercsét vetítettük, Tilla rendőrruhában vezette a műsort mint delegált ízlésrendőr, vicces volt.”


nka emblema 2012