sex hikaye

BuSho: heti kötelező rövid 

Útikalauz filmnézéshez

2009. szeptember 1. - filmhu
BuSho: heti kötelező rövid 
Szeptember 1-jén, kedden kezdődik a BuSho, azaz a Budapest Short Film Festival. A rövidfilm vetítések pedig szerdától-szombatig zajlanak a Vörösmarty Moziban. Azok kedvéért, akik nem tudják végignézni mind a 15 filmblokkot, kifaggattuk Gábeli Tamás fesztiváligazgatót, mi az, amit semmiképp sem szabad kihagyni a közel 100 versenyfilm közül. Íme, a lista! 

On the road to Tel-Aviv / Úton Tel-Aviv felé


A két évvel ezelőtti győztes, az Offside után itt egy újabb remekmű Izraelből, amely elődjéhez hasonlóan az izraeli-arab konfliktus kérdését feszegeti. A történet szerint egy terroristatámadásból felocsúdva az izraeli pár bonyolult szituációban találja magát, amikor egy gyanús kinézetű arab nő felszáll a buszukra.

A film honlapja
A film előzetese
IMDB 

Verbrandman / Napégette ember

Bruno Weyns elalszik a tengerparton. Mikor felébred, komoly napégéstől szenved. Attól a pillanattól fogva azt képzeli, hogy ő egy szuperhős, akit úgy hívnak: Napégette ember. A belga humor iskolapéldájának alkotója, Ian Swerts személyesen is tiszteletét teszi a fesztiválon.

 
A film honlapja
A film werkfilmje
IMDB 

Koramal / A mezei kígyó

Az azerbajdzsáni rövidfilm két vak emberről szól, akik az út szélén koldulnak, az olajkutak mentén. A fiatalabb, aki vakon született, rivalizál az idősebbel, aki élete során vesztette el látását. Egy esős napon az idősebb eltűnik. Khayyam Abdoullayev filmje a BUSHO után felbukkan majd a 2010-es Clermont-Ferrand versenyprogramjában is.

Die schneider krankheit / A schneider kór

Az 50-es években egy szovjet űrsikló lezuhan nyugat-németország területén. Az egyetlen utas egy csimpánz,a ki halálos vírust terjeszt el mindenfelé az országban. A spanyol áldokumentumfilm az előzetes alapján valóban kihagyhatatlannak tűnik.

 

A rendező honlapja
IMDB  

Víctor Y La Máquina / Victor és a gép

Talán a tavalyi spanyol BuSho-győztesnek is köszönhető, hogy az idei évben 45 nevezés érkezett Spanyolországból a fesztiválra. A fesztiváligazgató ajánlata a spanyol mezőnyből: Victor egy kisfiú, aki arról álmodozik, hogy visszahozza elhunyt apját az életbe egy öreg motorbicikli alkatrészei által. Fantázia és valóság határán táncoló mese az álmok hatalmáról.

 
IMDB 

El hombre orquesta / Egyszemélyes zenekar

Egy másik spanyol ajánlat a kínálatból, amelynek alaptörténete szerint egyszemélyes zenekar érkezik a különös faluba, hogy zenéljen. Kissé groteszk, fekete-fehér alkotás a nagybetűs MŰVÉSZ-ről, aki egyedül vívja meg tragikomikus harcát a művészet áruvá válása ellen.

A film teljes hosszában és bélyegméretben 
IMDB 

Ecuador / Ecuador

"Felkértek, hogy készítsek egy videót, amely a didrichseni művészeti múzeumban kerül majd bemutatásra Finnországban, Henry Moore szobraival együtt. Az alkotások természetes formái és egy ős-kolumbiai művészeti kiállítás az épület alagsorában inspirált arra, hogy elkészítsem a filmet." Egy kirívó alkotás az idei kísérleti filmek sorából.

Az alkotó honlapja  

O ponozkach a laske / Zoknik és szerelem

Az animációs szekció évek óta fontos szeletét képezi a BuSho programjának. Michaela Copikova alkotása egyszerű és őszinte film zoknikról, és egy szokványos kapcsolatról egy férfi és egy nő között. A szlovák animáció nyerte el a legjobb animációs film díját az idei Mediwave-en.

A rendező honlapja
A film teljes hosszában

Laska / Csajszi

A lengyel animációk évről-évre elkápráztatják a fesztiváligazgatót és a BuSho közönségét. A Csajszi szlovák 'társához' hasonlóan nő  és férfi kapcsolatáról szól, ezúttal zoknik nélkül, egy humoros igaz történetbe ágyazva. Az egymásba bolondulás és következményei, irónikusan lefestve: találkozás, tánc, jókedv, szexuális aktus.

 


A rendező honlapja
A film honlapja

La chaine du froid / A fagyott lánc

Francoisnak elege van az emberekből. Egyedül akar maradni. Egy nap a mirelit boltban történő vásárlás után felfedez egy forradalmi alibit, hogy távol tartsa a nemkívánatos embereket, akiket eddig nem tudott elkerülni: ne törd meg a fagyott láncot. A tavaly zsűri és a közönségsiker The Dildo című svéd filmhez hasonlóan ez az alkotás is kacérkodik a musicalek világával.  

IMDB 

Tropezones / Tropezones

A férfi megőrül a kajáért, a nő pedig mindent megtesz, hogy a kedvében járjon. Egy tökéletes románc... addig, amíg van valami a hűtőben. A fesztiváligazgató másik nagy kedvence a spanyol mezőnyből: "nagy zabálás, röviden". A magyar közönség az Odeon Mozi Gasztrovizuális hétvégéjén láthatta a kis spanyol abszurdot.

A film teljes hosszában  

Camilla / Kamilla

Egy orosz alkotás az animációk sorában: a fiú egy animációs világban él. Egy animációs hős. Egyszer szerelembe esik, szerelmének tárgya pedig korántsem átlagos lány. Ő egy híres színésznő és valódi.

Lektion 13 / 13. lecke

Egy forradalmi nyelvészeti metódus, amely a német nyelv és a narrációs film "nyelvezetének" egyidejűleg történő tanulását hivatott elősegíteni. Ez a rendhagyó német nyelvlecke tulajdonképpen egy ironikus hangú lázadás a narrációs filmek készítési panelei / konvenciói ellen. A német kísérleti filmes, Kenji Quellet két filmmel is szerepel az idei fesztivál versenyprogramjában. (Másik filmje a Louis Maurice karórák)

IMDB
A rendező egy korábbi filmje 

Kärleksbarn / Szerelemgyerek

A fiatal lány élvezi az egykék tökéletes életét, de egy nap új családtag érkezik. A fesztiváligazgató elmondása szerint évekig vártak a skandinávokra, akik „tavaly végre elkezdtek szivárogni, most pedig megjöttek".

IMDB   

Conexiones / Kapcsolatok

A lány, aki boldogtalan, mert értelmetlennek érzi az életét, elutazik, válaszokat keresve. Kétségtelenül halad az ösvényen, hogy megtalálja önmagát - de ezúttal a keresés önmaga átalakulását jelenti. A versenyprogramban szereplő venezuelai kísérleti film a fesztivál nemzeti sokszínűségéről tanúskodik - érkeztek filmek többek közt Taiwanból, Ausztráliából és Indiából is.

 
A film adatlapja  

Playground / Játszótér

Malachi és Neil legjobb barátok, együtt kóborolnak Dél-London utcáin, kalandot keresve. Az ő világuk az időtlen jelen, a gyerekkor, és, ha együtt vannak, nem félnek semmitől. Neil számára azonban a Malachival töltött idő menekülés a mindennapoktól. A film angol rendezője, Avril Evans is jelen lesz a fesztiválon, mintegy nyolc "sorstársával" egyetemben.

IMDB 

Roentgen / Röntgen

A Hamburg Media School már a 2006-os BuShon is tarolt, a Bass In Contra és a Chinese take away című filmekkel. Ahogyan azóta minden évben, a német iskola idén is készült filmekkel, amelyekből ezúttal kettő - a Röntgen és a Láthatási nap került be a versenyprogramba. Cselekmény: 1896. A fiatal orvos, Georg hiszi, hogy megtalálta páciensei számára a mindenre hatásos gyógymódot, a nemrég felfedezett röntgen használatával. Belefeledkezik kutatásaiba, s ezzel szinte mindent kockára tesz, beleérte kapcsolatát feleségével, Charlotte-tal.

Röntgen; short movie by Michael Venus

IMDB 

Cartolina cellulare / Mobil képeslap

Péter Dél-Olaszországba megy nyaralni. Ezernyi fotót készít mobiltelefonjával, és képeslapot küld haza. Egy mobil képeslapot. Vadócz Péter a Colorful EU című, Cannes-ban is díjazott alkotás után újabb mobilfilmmel jelentkezik a BUSHO-n.

 

Korábbi cikkünk Vadócz Péterről  
A rendező filmográfiája

Mama / Mama

Ezen a címen két film is fut a 2009-es BuSho versenyprogramjában. Gábeli Tamás ezúttal M. Tóth Géza kísérleti-animációját emelte ki a mintegy 70 magyar nevezés közül. Történet a világot körbeérő teregetésről, főszerepben Török-Illyés Orsolyával.

Korábbi cikkünk a Mamáról
IMDB 

Panel / Panel

Egy lány és egy fiú találkoznak a bárban, majd együtt töltik az éjszakát. Hájos Zsolt, az SZFE vágó szakos hallgatója a miskolci Celluloid Workshopon készítette humoros filmjét, a "panelkapcsolat" buktatóiról.

  

A film honlapja
Az [origo] kritikája a filmről

Befőtt / Peach

Hörcher Gábor filmje 2008-ban készült a Filmtett-Duna Műhely táborában, és szerepelt a 40. Magyar Filmszemle versenyprogramjában. A film története szerint a falu csavargója egy dobozt hagy a fiatal pár konyhájában. Mikor azok visszavonulnak a hálószobába, a férfi egy szokatlan módot választ arra, hogy kirabolja őket.

A film teljes hosszában a filmtett.ro-n

Pogácsa / Cake

Mi történik, ha egy doboz rovarírtószer kerül az étvágygerjesztő pogácsába a nagymama hibájából? Az egész család örömmel fogyasztja, majd meghalnak. És a halálos sütemény folytatja, amit elkezdett.... Kassay Réka 2008-as Esti Mese  című animációja után itt a népszerű Örkény Egyperces újabb feldolgozása, amely a miskolci Cinefest versenyprogramjában is szerepel.

Egyérintő / Ratrace

Fullasztó hőség. Kölykök egymással viccelődve fociznak a kertvárosban. Egyikük kirúgja a labdát. A meccs váratlanul gyilkos indulatba fullad. Csuja László, az SZFE forgatókönyvíró-dramaturg szakos hallgatójának legújabb rövidfilmje a Mediawave programjában is szerepelt.Hír a filmről

Válogatott filmográfia 


A BuSho versenyfilmjeinek teljes listája itt található meg.Címkék

fieszta


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2009. szeptember 6. vasárnap, 15:40#1| Minovics
"On the road to Tel-Aviv / Úton Tel-Aviv felé
A két évvel ezelőtti győztes, az Offside után itt egy újabb remekmű..."

Remekmű?
Inkább didaktikus szar. Szerintem kicsit rasszista is, bár ezen lehet vitatkozni. (AZZAL az arab nővel szemben nem volt jogos az előítélet, de végül egy olyan buszra szállt fel az ifjú pár, amit egy MÁSIK gonosz – és ilyennek is volt ábrázolva a film elején – arab MÉGIS felrobbantott. Nem minden arab terrorista, de minden terrorista arab. Kb. Úgyhogy van miért félni az arab kinézetűektől.)
Kétségtelen, hogy nehéz igazságot tenni az arab-izraeli konfliktusban (nekünk különösen azért, mert, amennyire én meg tudom ítélni, a híradások pro és kontra is torzítanak), de nem érzem úgy, hogy ez a film a konfliktus gyökeréig hatolt volna, ill. hogy hozzájárult volna valamivel a megoldásához. Persze lehet, hogy nem jól értelmezem.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a zsűri szerint mi volt a „message”, ha már a legjobb forgatókönyv díját ítélték a filmnek?

nka emblema 2012