sex hikaye

Bűvös Enyedi 

tudomány és transzcendencia

2002. december 13. - filmhu
Simon mágusJulie Delarme "A nagy művek egyszerűek, mint a szappanbuborék. Nem megfogni akarom, elkapni a titkát, hanem nézni… Olyan jó, mindenek előtt oly jó nézni a Simon mágust! (...) Enyedi Ildikó hitetlen és zavarodott XX. századán csak a csoda segíthet, kunsztok helyett a személyiség mágiája." - A Filmvilág Enyedi bűvkörébe vonzott anyagaiból válogattunk. 
„Nem csinálunk semmit, ami szellemes!”

Enyedi Ildikó, a XXI. Magyar Filmszemle társadalmi és szakmai zsűrijének díjaival kitüntetett Az én XX. századom rendezője 1981-ben készítette első kísérleti filmjét, a Flirt-öt, majd 1982-ben A néző, 83-ban a Rózsalovag, 84-ben az Új könyvek, 85-ben az Invázió és 86-ban a Vakond című kisjátékfilmjeit.

Bűvös Enyedi - Bűvös vadász

Nem vagyunk egyedül, az istenfáját, vegyük már észre, mások is élnek itt: vakondokok, csigák, nyuszik, óvodások, ezer mindenféle nemecsekje a földi létezésnek.

Mária és a nyúl - A Bűvös vadász

Egészségügyi okokból minden társadalom kitermeli a maga meséit. Ma nem világszép mesék készülnek. Enyedi Ildikó leforgatta új filmjét, a Bűvös vadászt.

A szamár és a filozófus - Az én XX. századom

Dóra vagy Lili? Van olyan fontos rejtély ez, mint az elektromosság titka. Az én XX. századom, azon kívül, hogy egy képzeletbeli huszadik századról szól, két egymástól korán elszakadt árvalány története, meg a kicsit tétova, talán tudós, talán világutazó férfiúé, akit mind a két lány becsapott már ebben a történetben.

Forró tudomány

Az én XX. századom óta Enyedi Ildikó világában tudomány és transzcendencia egymást feltételező fogalmak. A rendezővel ezekről beszélgettünk.

Az igaz apokrif - Simon mágus

Három nap elteltével, este tízkor, a lány a megbeszélt helyen vár, a Titanic feliratú kávéház kivilágított bejárata előtt. Szembefordul velünk. Feszült kis arca egyszerre felragyog. Valakinek a mosolyát viszonozza, mi meg az övét. Apokrif mosoly.

Pont éppen soha - Simon mágus

Enyedi Ildikó hitetlen és zavarodott XX. századán csak a csoda segíthet, kunsztok helyett a személyiség mágiája.

Címkék

elemzés , szakmanka emblema 2012