sex hikaye

Cartoon Forum szeptemberben

Animátorok Norvégiába!

2009. szeptember 17. - filmhu
Cartoon Forum szeptemberben
Szeptember 22. és 26. között rendezi meg a Cartoon nemzetközi szervezet a Cartoon Forumot Norvégiában. A négy napos koprodukciós fórumon producerek kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák televíziós projektjeiket az animációs filmipar kulcsfiguráinak. A fórumnak köszönhetően 1990-óta több, mint 300 produkció talált gazdára, és indult el a megvalósulás útján.

Cartoon

A Cartoon egy nemzetközi non-profit szervezet, amely 1987-ben alakult, a MEDIA Program keretei közt, azzal a céllal, hogy az európai animációs filmipart támogassa. Több, mint húsz éve szervez különböző programokat az EU támogatásával, négy területre koncentrálva: a Cartoon Masters elnevezés évente négy képzési szemináriumot takar, európai animációs szakemberek számára; a Cartoon Movie koprodukciós fórum - főként mozis forgalmazásra szánt - animációs játékfilmek készítésére; a Cartoon Connection egy háromnapos képzés, amelynek célja, hogy szilárd szakmai kapcsolatokat létesítsen európai és más kontinensek producerei/forgalmazói között; a Cartoon Forum pedig televízióra és új vizuális platformokra forgalmazandó animációs filmek fóruma, amelyet szintén évente rendeznek meg.

Az animációs szakma kulcsfigurái a 2008-as Cartoon Forumon

Cartoon Forum

A Cartoon televíziós fórumát 1990-óta minden évben megrendezik, ezúttal szeptember 22. és 26. között Norvégiában. A fórumon évente több mint 250 potenciális befektető vesz részt, ami legalább 100 sugárzót és 150 befektetőt, illetve videó-szerkesztőt jelent, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy 31 európai ország legújabb televíziós animációs projektjeit megtekinthessék. Több mint 300, a Cartoon Forumon bemutatott terv (legalább 1000 millió euróra rúgó összköltségvetéssel) kapott anyagi támogatást eddig és került mostanra produkciós fázisba, vagy sugározzák őket világszerte. A tavalyi évben magyar színekben a Stúdió Baestarts HUHU című sorozatterve (Alexei Alexeev) mutatkozott be a fórumon, amelynek finanszírozása a stúdió képviseletének elmondása szerint jól halad, idén ősszel el is kezdődhet a gyártás előkészítése. Szintén 2008-ban prezentálta a Casa Magica Magyarósi Éva Gémkapocs és Körömlakk című sorozattervét a Cartoon Forumon. Az idei évben nem vesz részt magyar fejlesztésű projekt az eseményen, az egyetlen magyar vonatkozású filmterv a The Story Isn't Over Yet című spanyol sorozat, amelyet a Benecé fejleszt. "A Cartoon szabályai szerint csak olyan produkciók prezentálhatóak az eseményen, amelyeknek legalább másik két országból vannak támogatói - ezért lett a Casa Magica az egyik támogató, az együttműködés lehetőségéről első ízben a Cartoon Forumon tárgyalunk majd" - mondta Szabó Attila, a Stúdió Baestarts leányvállalatának vezetője. A Cartoon Forumot jövőre minden valószínűség szerint Magyarországon rendezik meg, és ez páratlan lehetőséget jelent a magyar animációs művészek és filmipar számára.

A spanyol The Story Isn't Over Yet szereplői

Cartoon d'Or

A Cartoon d'Or az animációs filmgyártás egyetlen európai díja. Rangját az adja, hogy a díjért csak olyan filmek versenyezhetnek, amelyeket már bemutattak valamelyik európai animációs partner filmfesztiválon. A díjat a Cartoon hozta létre, az Európai Unió MEDIA Programjának támogatásával. A díj nem csak elismerést jelent, hanem pénzügyi támogatást is, amelyet a nyertes rendező egy új projekt elkezdéséhez használhat fel. Korábban nominálták a díjra Magyarországról többek között Horváth Máriát, Szilágyi Varga Zoltánt, Ducki Tomeket és Ulrich Gábort. A Cartoon főtitkára, Marc Vandeweyer az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) jelentette be, hogy az európai partnerfesztiválok sorába bekerült a KAFF is, s ezzel minden KAFF fődíjas film automatikusan bekerül az európai filmek éves fesztiváljának versenyébe. A Cartoon d'Or díjra jelölt 29 animáció közül idén is öt befutót választott ki a nemzetközi zsűri, az öt közé a svéd Aston's Stones, a francia Madagascar, carnet de voyage, a szintén francia Party Animals, a német-ír Please Say Something, valamint a Wallace & Gromit című brit sorozat A Matter of Loaf and Death című epizódja jutott.

Komoly és érzelmes dráma a versenyben: Please Say Something

nka emblema 2012