sex hikaye

Cegléd mellett forog Fliegauf Benedek új filmje

Készül a Szállnak a varjak

2011. július 31. - filmhu
Cegléd mellett forog Fliegauf Benedek új filmje

A Cegléd melletti Csemő falu határában, egy kis tó mellett forgatja Fliegauf Benedek Szállnak a varjak munkacímen futó új filmjét, amely egy cigány család egy napját mutatja be a romagyilkosságok idején - tájékoztatott az MTI.

Miről szól a film? - kérdezzük Körmendi Gyöngyitől, Fliegauf Benedek új filmjének egyik amatőr-főszereplőjétől. "Arról, hogy meghalunk. De tényleg" - válaszolja a kislány. Gyöngyi nem jön zavarba a mikrofontól, mégis csak tőszavakban válaszol. Közben filmbeli barátnőjével, Papp Évivel játszik, éppúgy, mintha igazából testvérek volnának. Az eső éppen megakasztotta a forgatást, a stáb egy sátor alá húzódva várja, hogy folytathassa a munkát. Igaz, már délelőtt is forró teával tartották a lelket a statisztákban, akikkel egy tavi jelenetet vettek fel Csemő határában. A fiúk-lányok a környéken laknak, és mint mondják, örömmel jelentkeztek a forgatásra. "Hideg a víz, persze, de meg lehet szokni" - mondja az egyikük az MTI-nek.


A tizenkét éves Sárkány Lajos Rió, a film másik főszereplője már száraz ruhában nézi az előkészületeket. Fliegauf Benedek egy Szolnok melletti telepen talált rá. Az iskolájából többen is jelentkeztek a szerepre, de végül ő bizonyult a legalkalmasabbnak. Kedvenc filmjének a Hawaii Five-O című sorozatot tartja. Rió élvezi, hogy körülötte sürög-forog mindenki, sőt azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy később is színészkedjen. Hallott a romagyilkosságokról, ám azt mondja, ott ahol él, csak kisebb bunyók vannak, és azok is inkább az iskolai nézeteltérések rendezéséről szólnak. "Otthon csak annyit mondtak, viselkedjek rendesen" - mondja vigyorogva.


Fliegauf Benedek a sátor alatt egy matracon fekszik, egykedvűen nézi az esőt. "Most egy júliusi napsütötte jelenetet kellene felvenni, érthető, hogy egy kicsit frusztrált a stáb. Engem nem zavar" - mondja, majd hozzáteszi, hogy eddig szerencséjük volt az idővel. "Romos házaknál forgattunk, ami nagyon jó volt, mert elkezdtem végre érezni a közeget" - idézi fel. A szereplőválogatást összekötötték a helyszínkereséssel, bejárták az ország válságövezeteit. Végül a Csemő melletti, telepített erdők sajátos hangulata fogta meg és a homokos talaj. Az anyukát játszó Toldi Katira Csobánkán bukkantak rá, Körmendi Gyöngyire Ózd mellett, Papp Évire Ukrajnában.

szallnak_500


Húsz napot forgatnak, plusz van két nap ráadás. "Készítünk egy gyors, durva vágást, hogy lássuk, hol van szükség az arányok módosítására. Erre kellenek a plusz napok" - magyarázza a rendező, hozzátéve, hogy kézikamerával dolgoznak, mert az "közel enged az emberhez", szinte már a szereplők bőrébe bújhat a néző. "Zaklatott képi világot képzeltünk el Lovasi Zoltánnal, az operatőrrel" - árulja el Fliegauf Benedek. A sztoriról szűkszavúan nyilatkozik. "A családtagok egy napját rögzítjük. Az anya dolgozni indul, a kamaszlány iskolába, a fiú, aki pedig nagy-nagy iskolakerülő, mindenféle kalandokba bonyolódik. Aztán eljön az este, amikor megint találkoznak" - mondja a rendező.


Az idilli tavi jelenetek az ellenpontot képviselik majd a filmben. A cselekmény ugyanis a romagyilkosságok idején játszódik, mindenki úgy tudja, veszélyben az élete. "Nem tényfeltáró filmet forgatunk, hanem fikciót. A szereplőknek azt a félelmet kell újra felidézniük, amit akkor, amikor a gyilkosságok történtek, amúgy is átéltek" - magyarázza.
Amikor arról kérdezzük, hogyan fogadták a stábot a helyiek, Fliegauf azt mondja: vegyesen. Volt, aki ellenségesen, mások szégyellték a nyomort, és voltak olyanok is, aki szeretettel fogadták őket.


A Szállnak a varjak munkacímen futó produkció eredetileg 192 millió forintból forgott volna, ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány pénzeinek zárolásával, majd a szervezet megszüntetésével a film költségvetése összeomlott. Jelenleg kevesebb mint a feléből, mintegy 90 millió forintból dolgozhatnak. Ebben már benne van az a 70 ezer euró is, amit az Eurimages-tól, az Európa Tanács filmalapjától kaptak.


"Rengeteg helyről szedtük össze a pénzt, most egy francia-német-magyar koprodukcióról beszélünk. Ez a film jól leírja a magyar művészfilm-finanszírozás helyzetét. Mécs Mónika producer munkája nélkül nem hiszem, hogy összejött volna a film" - fogalmazott Fliegauf Benedek, aki szerint télre, körülbelül januárra végeznek majd az utómunkákkal.


nka emblema 2012