sex hikaye

Chilétől Kínán át Svédországig

Titanic: ajánló a programból

2010. március 24. - Vodál Vera
Chilétől Kínán át Svédországig

Április 8-án indul útjára a Titanic. Átnéztük a fesztivál mind nemzetileg, mind műfajilag, mind tematikailag hihetetlenül színes programját, és kikérdeztük Vízer Balázs programkoordinátorral, mik a személyes kedvencei a mintegy 60 film közül.

Hazánk legfontosabb nemzetközi fesztiválja évről-évre színesebb programkavalkáddal várja a látogatókat. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2010-es versenyprogramjában kilenc film verseng majd a Hullámtörők Díjért, köztük kínai, iráni, holland, vietnámi, francia, spanyol és skandináv mozgóképek. „A versenyprogram összeállításakor szem előtt tartjuk, hogy ne legyen két hasonló hangulatú film, és egy nemzettől csak egy alkotást válasszunk be.” - mondta Vízer Balázs. „A Titanic versenyprogramja mindig jól tükrözi az aktuális filmipari trendeket, idén először szerepel benne kínai és vietnámi film, míg ezúttal sem koreai, sem japán alkotás nem került be, mert láthatóan kissé elszürkült, kifulladt e két ország filmipara” - tette hozzá. 


titanic_ellytortenete_sz1
Elly története


A Titanic – a versenyprogramon kívül – rengeteg csemegét tartogat. Hódít az animáció műfaja, amelynek az idén külön szekciót szenteltek a szervezők. A fesztivál nyitófilmje is egy animáció, A fantasztikus Róka úr lesz, amelyet Bafta és Oscar díjra is jelöltek. Az animációs program másik izgalmas darabja a svéd Metropia, amely egy egyedi látványvilágú, Orwell 1984-ét idéző romantikus sci-fi, Tarik Saleh első filmje.  „Az elmúlt másfél év fesztiválfilmjeinek legjava szerepel ebben a szekcióban” - mondta büszkén a programkoordinátor, aki még a Kutyám, Tulipán című, egy öregúr és kutyája barátságáról szóló, hagyományos technikával készült animációt emelte ki a programból, illetve a nagy múltú cseh rendező, Jiří Barta A padláson című stop-motion animációját. (Ez utóbbiról és a Metropiá-ról már írtunk a Cartoon Movie kapcsán.)


titanic_harang_metropia_sz2
Metropia


A Tigris éve című szekcióban négy kínai és két tajvani alkotást láthatunk majd. A szekció izgalmas és provokatív darabjait nagy műgonddal válogatták, van itt kosztümös film, thriller, szerelmi dráma és háborús film is. Itt lesz látható a San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztivál fődíjas alkotása - a kínai Schindler listájaként is emlegetett - Élet és halál városa is, amely az 1937-es véres nankingi mészárlás történetét dolgozza fel. Ez a film a fesztivál kínai versenyzője, és a fesztiváligazgató első számú kedvence. „Nagyon izgalmas film, és mélyen megérinti a nézőt. Szerintem sokkal jobb, mint a Schindler listája” - mondta Vízer Balázs.


titanic_harang_eleteshalal_sz3
Élet és halál városa


A Titanic közönségének nagy kedvencei a zenés filmek, amelyek közt idén is jócskán találunk érdekesnek ígérkező darabokat. Ezek egyike a No Distance Left To Run, amely a Blur két évtizedes történetét végigkövető dokumentumfilm. A szekció Perzsa macskák című iráni filmje fiatal teheráni zenészeket állít a középpontba, akik életüket veszélyeztetik azzal, hogy az országban tiltott könnyűzenei műfajban tevékenykednek. A gerillafilmes módszerekkel leforgatott film már bezsebelte a Cannes-i zsűri különdíját, a fesztivál során főszereplői is jelen lesznek, és fel is lépnek a Gödörben indie-rock zenekarukkal, a Take It Easy Hospitallal. Vízer Balázs a zenés programból a White Stripes-ról szóló alkotást emelte még ki, illetve Iványi Marcell Lélektánc című filmjét,  amely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető, azonos című előadásának felvétele. „Mindig számonkérik rajtunk, hogy nincsenek magyar filmek a programban, ezért különösen örülünk, hogy most találtunk egy ideillő filmet” - mondta a fesztivál programkoordinátora.


titanic_harang_lelektanc_sz4
Lélektánc


A Titanicon szereplő mintegy 60 alkotás Vízer Balázs elmondása szerint kevésnek számít, ha azokat a fesztiválokat vesszük alapul, ahová válogatni járnak. „Mi eldöntöttük, hogy nem megyünk e fölé a szám fölé, mert az a tapasztalatunk, hogy ennél több filmet nem tud befogadni a fesztivál közönsége” - mondta. A hihetetlenül színes felhozatalból szinte kiemelni is nehéz, de mindenképp meg kell még említeni a Budapest című magyar-brazil-portugál alkotást, amelyben egy brazil írót végzetesen megbabonáz a magyar nyelv és egy  budapesti tanárnő, akit Hámori Gabriella alakít, illetve Claire Denis francia rendező 35 pohár rum című, zajos nemzetközi sikert aratott filmjét. A programigazgató személyes kedvencei közt megemlítette még a Elly története című iráni alkotást, amely elmondása szerint egy szép, lírai, egyszerű eszközökkel megalkotott fajsúlyos film, továbbá a Közeli ellenségek című mozit – amely a fesztivál idei arculatában is megjelenő, és a programban is hangsúlyos szerepet kapó háborús-film tematikába illeszkedik. A francia film az algériai háborút dolgozza fel, olyannyira hitelesen, hogy csak két évvel elkészülte után engedték a nemzetközi forgalmazók kezébe.


titanic_harang_budapest_sz5
Budapest

nka emblema 2012