sex hikaye

Cinefest 4 - Oskar nyert!

Véget ért a fesztivál

2006. szeptember 24. - Libor Anita
1-1  /  2
Cinefest 4 - Oskar nyert!
Ünnepélyes díjkiosztó gálával ért véget a 3. CineFest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja. Fődíjas a norvég kisfilm, az Oskar, a Diákzsűri fődíját az olasz rövidfilm, a Birth kapta, a kritikusokat a magyar Premier bűvölte el. Fikciós parázsviták az utolsó szavazat felett, valódiak a Fiatal filmesek konferenciáján.

Bíró Tibor fesztiváligazgató nagy örömére szolgált, hogy idén még több alkotó kísérte el művét a fesztiválra, így a vetítések mellett valódi párbeszéd és igazi fesztiválhangulat jellemezte az idei Cinefestet. Érkeztek filmesek – rendezők, operatőrök, színészek – többek között Szingapúrból, Spanyolországból, Amerikából, Norvégiából, Olaszországból, Oroszországból is. Ennek megfelelően a díjátadót is hatalmas érdeklődés kísérte, a miskolci Kossuth Mozi nagyterme szinte megtelt izgatott alkotókkal, akik személyesen vehették át a nekik járó elismeréseket.

Sikerrel zajlott a Fiatal magyar film néhány tendenciá-ját firtató két napos konferencia, amely a fiatal magyar forgatókönyvírókat, az új operatőr generációt, és az elsőfilmeseket felkaroló producereket ültette egy asztal köré. Legnagyobb parázsvita a magyar film és a magyar kritika viszonyát vizsgáló előadást követte, és nem utolsósorban a szakmai szervezetek reformjáról is szó esett. A konferenciáról hamarosan külön beszámolóval jelentkezünk.

A kilencedik alkalommal megrendezett Celluloid Workshop egy hét alatt készült, négy kisfilmjére is sokan voltak kíváncsiak, a miskolci Kossuth Mozi kisterme csordulásig megtelt. Az elkészült munkák közül mindenképpen ki kell emelni a Simonyi Balázs - Tóth Barnabás duó Egy szavazat című húszperces (!) opuszát, amelyben a szavazófülkében elhunyt idős néni voksa felett csapnak össze a politikai indulatok. Az idős néni szerepében a 92 éves Gyulányi Eugéniát, a Pesti Magyar Színház művésznőjét láthatjuk, aki az alkotók elmondása szerint nagyon lelkesen vetette bele magát a forgatásba, noha a film legelején elhalálozik, kitartóan feküdt a ravatalát képező satupadon.

A karcos videoképek és az imbolygó kamera mellett
erős történet és kitűnő színészi játék
Dömötör Tamás: Premier
A fennálló rendszert kritizáló politikai szatíra záró képsorait a MTV székház ostromáról készült felvételek képezik. Az alkotók a vetítés után a filmhunak elmondták, hogy nem a forradalmi állapotok ihlették a filmet, a forgatókönyv még augusztusban elkészült, egy házibulin felvetett ötlet kapcsán. A kisfilmet a Celluloid Workshop szabályainak megfelelően két napig forgatták, vasárnap és hétfőn, majd este hatkor Dobóczi Balázs operatőr elindult Budapestre a filmtekercsekkel, éjféltől pedig az Magyar Televízióban fényelte volna az előhívott képkockákat, ám mint ismeretes, az ostromállapot miatt nem sikerült bejutnia a köztévé épületébe. A filmet egy gerillakampány segítségével fogják terjeszteni a hét folyamán, még a kampánycsend előtt szeretnék minél több helyre eljuttatni. "Tele van a tökünk a politikával" - foglalta össze a film lényegét Simonyi Balázs.

Miskolcon nem is nagyon foglalkozott senki politikával, mindenki a filmekről, majd a záró ünnepség után a díjakról vitatkozott. A nemzetközi zsűri elnöke, Groó Diána zárószavaiban dícsérte a versenyprogramot, az általuk kiosztott, mintegy tíz díj nem is volt elegendő: egy új kategóriában is nyertest hirdettek; idén először a legjobb forgatókönyvért járó díjat is odaítéltek. Groó Diána díj híján dícséretben részesítette a következő filmeket: Szupermosás, Antik, Silence is golden, Képzelt forradalom, Leviatan, Tyger,Flesh.  A versenybe került filmeket ezévben Diákzsűri is értékelte, a négytagú zsűri ötödik szavazatát a diákok voksa képezte: Groó Diána ismételten hangsúlyozta a fiatal generációval való párbeszéd fontosságát. A Diákzsűri fődíját Massimo Amici és Carlo Stoppa közös rendezése, az olasz La nascita (The Birth) című rövidfilm kapta, a férfi-nő kapcsolatok humoros és újszerű ábrázolásáért.

A nagyjátékfilmeket egy kritikusokból álló zsűri is értékelte: a Báron György vezette háromtagú testület munkájában Csákvári Géza és Kárpáti György vettek részt. A zsurnaliszták Dömötör Tamás Premier című nagyjátékfilmjét részesítették elismerésben: teljesen megérdemelten. A Paprika Tv Kozi és Döme című műsorából ismert rendező 2005-ben videora készült munkájában az épülő Nemzeti Színház első bemutatója áll a középpontban. A főcímet követő Dogma logó figyelmezteti a nézőt a nyers stílusra: a karcos videoképek és az imbolygó kamera mellett azonban erős történet és kitűnő színészi játék is vár ránk. A színészek próbálnak, a traktor és az építőmunkások dolgoznak a majdnem kész épületen. Látszólag minden sínen van, sajnos a vonat is, ami kissé túl hangos, ezért a próbák kiszorulnak a kisterembe. A Pető Kata, Szandtner Anna valamint Udvaros Dorottya, Jordán Tamás és Mucsi Zoltán főszereplésével készült Premier-ben a művészet és az élet zajlik: Penthesilea történetére készül a színház, ám a próbák során az amazonok királynője meghasonlik önmagával. A Premier-t a 37. Magyar Filmszemle információs programjában mutatták be, talán ezután majd megfelelő figyelmet kap Dömötör Tamás filmje.

A filmhu titkos favoritja: az Aislados alkotói


A legjobb forgatókönyv díját a Melletted (Beside You) című magyar kisjátékfilm rendező-forgatókönyvírója, Orosz Dénes kapta a film precíz és szellemes párbeszédeiért. A Kodak különdíja a szuggesztív képi világ megteremtéséért, a Csöpp szívem(Tiny Stranger) című magyar kisjátékfilm alkotójához, Fogarasi  Gergelyhez vándorolt, aki biztosította a díj felajánlóját arról, hogy a nyersanyag pillanatokon belül le lesz forgatva. Duna Televizió különdíját a Szomszédok voltak (Once They Were Neighbours) című magyar dokumentumfilm rendezője, Varga Zsuzsanna nyerte. A díjat átadó Durst György elmondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a dokumentumfilmek minél nagyobb közönséghez jussanak el.

Miskolc Város különdíját a filmhu titkos favoritja, az Aislados (Isolated / Elszigetelve) című spanyol nagyjátékfilm érdemelte ki pimasz és fiatalos stílusáért. A kisjátékfilm szekció fődíját a fesztivál egyik legfigyelemre méltóbb munkája nyerte: Llévame a otro sitio (Take Me Somewhere Else /Vigyél el bárhová) című spanyol rövidfilm nyerte. A Kundera rajongóknak nem kell bemutatni a film alapötletéül szolgáló, Nevetséges szerelmek-ben megjelent Hamis autóstopp című novellát, amelyben egy házaspár stoppolós játszadozása tragikus következménnyel jár a kapcsolatukra nézve.

A Fesztivál négyszázezer forintos fődíja a norvég Guro Ekornholmen Oskar című kisfilmjéhez vándorolt, amelynek erényeit már hosszan méltattuk. A miskolci fesztivál vendégszeretetét kisbabájával együtt élvező fiatal norvég hölgy könnyeivel küszködve mondott köszönetet a szervezőknek és a zsűrinek, és nagyon büszke, hogy egy ilyen hideg északi film ilyen meleg fogadtatásban részesülhetett.

A záró ünnepségen Dr. Sámuel Balázs az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében abban reménykedett, hogy a fiatal filmesek ezentúl is otthon érzik magukat Miskolcon. Néhány órával később, és néhány utcával arrébb az állófogadáson egyszercsak sötétség borult a teremre, az olasz Birth című film alkotói (Carlo Stoppa, Massimo Amici, Rory, Gianpierro Coglini) sétáltak be egy, a Cinefest logóját ábrázoló tortával, majd dalban emlékeztek meg a fesztiválon szerzett emlékeikről. Ezután együtt pörögtek a fejükön a filmszakmai szervezetek, kritikusok, külföldi és magyar rendezők/operatőrök/producerek és a fesztiválszervezők egészen hajnalig. Úgyhogy kijelenthető: a fiatal filmesek otthon érzik magukat Miskolcon.Címkék

beszámoló , fieszta


1-1  /  2

nka emblema 2012