sex hikaye

Császi Ádám: Izgalmas kihívás volt másképpen fogalmazni

Ünnep - interjú a rendezővel

2010. február 10. - filmhu
Császi Ádám: Izgalmas kihívás volt másképpen fogalmazni

Az Ünnep című kisjátékfilm a rendező első játékfilm-tervének - egy három szálon futó drámai thrillernek - demó anyaga, ,és a 41. Magyar Filmszemle versenyfilmje. A rendezőt, Császi Ádámot e-mailben kérdeztük a filmről és a forgatásról.

Filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Császi Ádám: Egyrészt, az Ünnep a tervezett nagyjátékfilmem demója. Ez egy három szálon futó dráma lesz, melyet egy műfaji, thriller-keret fűz össze. Az egyik szál az Ünnepben bemutatott családé. Ki akartam próbálni, hogy ez a dráma működik-e. Másrészt szerettem volna valami számomra új dolgot csinálni. Idáig nagyobbrészt utcai témájú, kézikamerás anyagokat csináltam – izgalmas kihívás volt másképpen fogalmazni.

Filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

Cs.Á.: Másik Szőke Andrással, az operatőrrel, Kollányi Tamással, a vágóval, Kalicz Klárával, a jelmezessel, és Sebő Rózsával, a díszlettervezővel már többször dolgoztam. Szeretem a munkájukat, és elégedett voltam velük, így nem volt kérdés, hogy velük dolgozom-e. Madránszki Krisztiánnal, a hangmérnökkel most dolgoztunk együtt először, nagyon jó volt vele a munka. Szeretném még kiemelni a tanáraimat, Schulze Évát, aki a forgatókönyv fejlesztésében rengeteget segített, és Grunwalsky Ferencet, aki mindig az anyag mellett állt.

 

csaszi_int_szFilmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

Cs.Á.: Az I'm FILM segítségével. Megkerestem Csernai Judithot és Márk Ivánt, akiket érdekelt a könyv és a projekt, és úgy döntöttek, hogy mellém állnak és támogatják. Sokat köszönhetek nekik, nélkülük ez a film nem készülhetett volna el. Ám az egész stáb rengeteg szívességet és munkát fektetett a filmbe. Külön szeretném kiemelni Másik Szőke Andrást, aki megszervezte a fényelést és a hangkeverést. Valamint támogatóink is voltak: a Sparks, a Post Edison és a Megaphone hatalmas szívességeket tett. Sorolhatnám még, de a legfontosabb: az összes támogatónak és stábtagnak ezúton is nagyon köszönöm.

Filmhu: Mi  volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Cs.Á.: Először is a színészek (Szamosi Zsófia és Huszár Zsolt) és a stáb kemény és áldozatos munkája – nagyon szűkösek voltak a kereteink, ám ennek ellenére végig töretlen lelkesedést éreztem. Emellett meg a trailerezés. A kocsiban játszódó jelenetet trailerrel csináltuk. Én még soha nem dolgoztam ilyenen, és az eső és a forgalom ellenére nagyon izgalmas volt.

Filmhu: Mi  volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

Cs.Á.: A kemény munka ellenére nem volt rossz élményem.

Filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Cs.Á.: Sok minden érdekel, igyekszem majd minél több mindent megnézni.

 

csaszi_int_sz2

 

Filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Cs.Á.: Szerintem erre csak nagyképű, vagy álszerény válasz létezik.

Filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

Cs.Á.: A film 16 percében 10 mondat hangzik el. Nem nagyon van benne bonmot.

Filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

Cs.Á.: A traileres. A forgalom és az időjárás miatt ezt kellett a legtöbbször ismételni.

Filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Cs.Á.: Bármelyik A kategóriás fesztiválszereplés nagy megtiszteltetés, úgyhogy akármelyiken.

Filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Cs.Á.: A kisfilmek nehezen jutnak el a közönséghez, minden néző öröm számomra.

Filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a magyar filmszemlével kapcsolatban?

Cs.Á.: Az, mikor az első kisfilmemet, a 1 hét címűt beválogatták 5 évvel ezelőtt. Egyáltalán nem számítottam rá, nagyon boldog voltam.

nka emblema 2012