sex hikaye

Ébreszd fel az alvó szakosztályt!

Kortárs Animációs Kiállítás

2009. április 9. - filmhu
Ébreszd fel az alvó szakosztályt!
A Magyar Filmművészek Szövetsége Animációs Szakosztálya megújult tagsággal, megújult erővel igyekszik népszerűsíteni az animációs műfajt. Ennek első lépéseként kiállítást és Animációs Mozgókép estet szerveztek a Rátkai Márton Klubban. A cél, hogy a nagyközönség és a szakma megismerhesse az animáció új útjait, az egyes stúdiók munkásságát, a készülő alkotásokat, és újra behozzák a köztudatba a rajzfilm műfaját.

A 2008. őszétől új vezetőséggel működő Animációs Szakosztály célul tűzte ki, hogy felébreszti az alvó közösséget. "Azt tapasztaltuk, hogy egymás munkáit sem igazán ismerjük, a nagyközönségről nem is beszélve" - mondta M. Tóth Éva, az egyesület titkára. Ezt a 'gyakorlatot' hivatott megváltoztatni az április 7-én megrendezett Animációs Mozgókép Estje, és az ezzel egy időben megnyitott Kortárs Animációs Mozgókép című kiállítás a Rátkai Klubban.

Az est 'családi körben' zajlott, a szervezők elmondása szerint kettős célja volt a rendezvény életre hívásának: az egyik az animáció műfajának népszerűsítése a közönség körében, a másik pedig, hogy a kis stúdiók alkotói megismerjék egymás munkáit, a készülő alkotásokat, új tendenciákat. A kiállítás - első blikkre kissé meglepő módon - állóképekből áll, hét animációs stúdió és két animációt oktató intézmény hallgatóinak munkáiból láthatóak nyomatok április 30-ig a Rátkai Márton Klub falain.

Részlet a Büdöskéből

A kiállítás megnyitója után következett az animációs est, a Kaposvári Egyetem leendő rajztanár hallgatóinak első szárnypróbálgatásaival, majd folytatódott a MOME hallgatók munkáival, köztük olyan friss és professzionális animációkkal, mint a Lépcsőház című bábfilm, vagy Hermánn Árpád Büdöské-je, és még számos olyan animáció, amelyek cseppett sem lógtak ki az utánuk következő, professzionális munkák sorából. A MOME vetítést Martsa Piroska előadása követte, aki a Jankovics Marcell rendezésében készülő Az ember tragédiája című animációs sorozat Démonkárcia színének kulisszatitkaiban avatta be a hallgatóságot. Ezt követte a Magyar Rajzfilm Kft. bemutatkozása, majd a Kecskemétfilm Kft., a sort pedig a MOME hallgatók munkáinak második etapja zárta.

A filmösszeállítás sajnos nem állandó része a kiállításnak, így ezek a munkák jobb esetben is csak az Interneten érhetőek tetten. A tervek szerint a filmképekből álló tárlat és a mozgóképes anyag felbukkan majd a kaposvári KaposArt tavaszi rendezvényén, és Érdre is meghívták az anyagot. M. Tóth Éva elmondása szerint a távlati cél a képanyag bővítése és megjelentetése a következő Filmszemlén.

A szakosztály új vezetőségének olyan - remélhetőleg nem utopisztikus - tervei is vannak, mint a tagság bővítése és aktivizálása, non-profit alapú gyűjtő DVD-k kiadása, amelyeknek segítségével eljuthatna közintézményekbe a kortárs animáció, valamint egy archív gyűjtemény létrehozása, amely hozzáférhetővé tenné a műfaj '60-as évektől napjainkig készült alkotásait. És ki tudja, talán azt is sikerül elérnie a szépreményű új csapatnak, hogy láthassuk a 41. Magyar Filmszemlén a magyar animációs termést!        


nka emblema 2012