sex hikaye

Egy gallon gall

Monoszkópé

2005. július 13. - filmhu
Egy gallon gall
Ugyan azt ígérik, végre jön a meleg, ha azonban megint tévednének, a televízió számtalan csemegével várja az özönvíz elől menekülőket. A svédasztalon Bergman, a francia konyha ínyencségei között pedig Godard, Delon meg a fanyar humoráról híres Jaoui-Bacri kettős. A magyarok klasszis kisjátékokkal és klasszikusokkal érkeznek.

Erősödik a francia vonal. A hét igazi gall filmözönnel kecsegtet. Az életben és a filmiparban is összeszokott párosként működő Agnés Jaoui és Jean-Pierre Bacri, akik a Francia Filmnapokon bemutatott Mint egy angyal című munkájuk kapcsán tavasszal hazánkba látogattak, most Jaoui első rendezésével hódítják meg a képernyőt. Az alkotók főszereplésével készült Ízlés dolga (július 13. 20:05, mtv) többek között Európa Filmdíjat és César-díjat nyert a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában, továbbá Oscarra jelölték a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában. A film egyszerű történet az emberek különbözőségéről, történet emberekről, akiknek nem kellett volna egymással találkozniuk. Vagy mégis? Egészen más okokból találkozik egymással az a társaság, amely D'Holbach báró kastélyában gyülekezik a 18. századi Felvilágosodás-korabeli Franciaországban. A vágy forradalma (július 14. 23:45, mtv) intrikákkal, szellemi és erkölcsi szélsőségekkel, no meg hamisítatlan gall humorral átszőtt ámokfutás Vincent Perez, Fanny Ardant és Michel Serrault vezényletével. És ha franciák, természetesen nem feledkezhetünk meg a „kriminális élvezetekről” sem. A „nemzeti ereklyeként” számon tartott Alain Delon ezúttal saját rendezésében tűnik fel. Az Egy zsaru bőréért (július 16. 22:15, mtv) éppen azzal nyerte el annak idején közönsége tetszését, hogy szinte önmaga paródiájába megy át. De mielőtt végleg átlépnénk a komédia ösvényére, erősítsük a dráma tragédia-oldalát is! Jean-Luc Godard A megvetésben (július 16. 21:00, m2) Alberto Moravia regényét dolgozta fel. A film világának áldozatául eső Brigitte Bardot és  Michel Piccoli alakította házaspár mellett feltűnik a képernyőn maga Fritz Lang is - Fritz Lang is szerepében.

Ha már átcsúsztunk drámába, a nagymestert sem hagyhatjuk ki, mert Bergmant soha-soha nem lehet megunni. Tehát következzen a svéd fétis háromszor. Újrajátszásként itt az Őszi szonáta (július 13. 23:55, m2) a névrokon Ingrid Bergmannal s az elmaradhatatlan Liv Ullmann-nal. Utóbbi Max von Sydow oldalán tér vissza a Farkasok órájában (július 13. 23:25, DUNA Televízió), ami nem hazudtolja meg a címét, igazi rémtörténet élet-halál, valóság és képzelet határmezsgyéjéről. Aztán Liv Ullmann mint vihart kavaró jelenség toppan be egy gyűlöletbe szilárdult család életébe a Saraband (július 17.  21:50,  DUNA Televízió) kockáin.

Felbukkannak a heti műsorban egyéb klasszikusok is a világból. John Waters Cry-Baby-je (július 15.  22:15, TV2) igazi „könnyes rockabilly”, igaz, a könnyek inkább a nevetőizmok termékei. Ha másért nem Johnny Depp, no meg a celluloidon is biztosan mozgó Iggy Pop kedvéért feltétlenül érdemes megnézni. Humorra élez Woody Allen is. A Jade skorpió átka (július 16. 20:00, DUNA Televízió) ezúttal mágia és hipnózis útján ejti bűvöletbe nézőit. Máshol üt, de nagyot az aranykor két nagy öregének, ha úgy tetszik, a furcsa párnak a jutalomjátéka. A Még zöldebb a szomszéd nője (július 13. 22:50, TV2) Sophia Lorennel felturbózva folytatja a zsörtölődő szomszédok kacagtató kalandjait. Jack Lemmon a héten azt is bizonyítja, hogy „komolyra is tudja fordítani a szót”. Robert Altman a cannes-i nagydíjas Rövidre vágva (július 17. 00:05, TV2) több mint három órájában nemcsak az amerikai társadalomról, de a hollywoodi „felhozatalból” is készítet egy short cut-ot. A népes szereplőlistán többek között egy, az imént említett Iggy Pop-hoz hasonló fenegyerek, Tom Waits, is szerepel.

Változatosságban a magyar paletta sem marad el a „világszínvonaltól”. A nagy öregek közül itt van Herskó és Sára. Herskó János a Két emelet boldogságban (július 19. 20:00, DUNA Televízió) egy bérház életét, örömét és bánatát „figurázza ki” a korszak olyan nagyágyúival a főszerepekben, mint Domján Edit, Kaló Flórián, Pártos Erzsi, Kiss Manyi, Törőcsik Mari vagy Garas Dezső. Sára Sándor Tüske a köröm alatt című filmje  (július 13. 01:30, DUNA Televízió) viszont a vérkomolyba, egyenest a pusztába kalauzol, ahol hiába a várostól való áthidalhatatlannak tűnő távolság, a korrupció azért virágzik. Az újabb generáció az ígéretes kisjátékokkal érkezik. A 32. Magyar Filmszemle  legjobb operatőrének járó díját Pohárnok Gergely nyerte el Kocsis Ágnes Szortírozott levelek című filmjének (július 18. 01:15, TV2) fényképezéséért. A slusszpoén a postai dolgozó visszájára fordult titkos szenvedélye. Ahogy már megszokhattuk, Ujj Mészáros Károly sem aprózza el. Amikor Palika leviszi a szemetet (július 16. 00:45, DUNA Televízió), a világ biztos a feje tejére áll – így vagy úgy. És ha épp nem a feje tetején áll, akkor el lehet csípni egy-egy kor-kórképet. Császi Ádám Undorgrund-ja (július 18. 00:30, DUNA Televízió) belevisz a sűrűjébe. Budapest, hétköznap, élet, amiről az angyalok maximum csak „rémálmodnak”.Címkék

szakmanka emblema 2012