sex hikaye

Eljárás a Filmjus ellen

Kereszttűzben

2009. február 17. - filmhu
Eljárás a Filmjus ellen
Összecsaptak a hullámok nemcsak a Filmjus, de a magyarországi közös jogkezelési gyakorlat feje felett is. Az Európai Bizottság a magyar közös jogkezelő szervezetek gyakorlatát sérelmezi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Filmjus tevékenységét vizsgálja, mindeközben a Filmjus perben áll az AGICOA Magyarországgal, jóhírnév megsértése miatt. Az utóbbi napokban megjelent cikkekre reagálva Kabdebó György, a Filmjus elnöke Közleményt adott ki.

2007 márciusában az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amelyben a magyar közös jogkezelő szervezetek monopóliumát sérelmezik. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008. decemberében indított felügyeleti eljárást a Filmjus ellen, amelynek során azt vizsgálják, hogy a jogkezelő szervezet megfelel-e a közös jogkezelésre vonatkozó törvényi előírásoknak.

Mindeközben a Filmjus 2008. őszén pert indított az AGICOA Magyarország - a közös jogkezelés megszerzéséért ringbe szállt nemzetközi szervezet magyarországi tagszervezete - ellen, jóhírnév megsértésének megállapítása és kártérítés fizetése iránt. Az AGICOA Magyarország és a ProdJus bejegyzését jegelték.

Az utóbbi napokban több cikk jelent meg a Filmjus filmelőállítók jogainak kezelésére vonatkozó tevékenysége tekintetében indított minisztériumi eljárás ügyében, amelyről Dr. Sár Csaba, az AGICOA Hungary jogi képviselője a szervezet január végén tartott sajtótájékoztatóján informálta a megjelent médiumokat. Kabdebó György, a Filmjus Elnöke közleményben tudatta, hogy a szervezet "nem kíván média-csatározásokban részt venni." A közlemény teljes szövege itt olvasható.

Az elnök a közleményben reagált az Egyesület jogdíjfelosztási módszereit ért támadásokra, valamint a műbejelentés gyakorlatának szükségességét is megindokolta, amely a közlemény szövege szerint az AGICOA-nál is bevett gyakorlat. (Az adott filmalkotás előállítója műbejelentő lapon köteles tudatni, hogy a mű különböző jogai illetve jogdíjai hány százalékban illetik meg.)

A Filmjus Közleménye kitér az Egyesület AGICOA-val kötött szerződésére (2005-ben kötött szerződést a magyar jogkezelő a svájci székhelyű nemzetközi szervezettel a külföldi filmelőállítókat az 1988-2004-es időszakra megillető kábel TV-s jogdíjakra vonatkozóan), valamint az AGICOA Hungary ellen indított pert, és az OKM vizsgálatát is megemlíti.

A Közlemény utolsó pontja a közös jogkezelés monopóliumára tér ki, amelyet az Európai Bizottság kifogásol. Kabdebó György közleménye szerint az EU több tagállamában – így például Ausztriában is - fennáll ez a monopólium, amely a Filmjus álláspontja szerint a közös jogkezelés hatékony működését segíti elő, mind a szerzők és más jogosultak, mind a felhasználók szempontjából.

Kabdebó György külföldön tartózkodik, távollétében Dr. Financsek Zsuzsanna, az Egyesület jogtanácsosa válaszolt a Filmhu kérdéseire. A jogtanácsos elmondta, hogy az illetékes államtitkár leveléből derült ki, hogy az AGICOA Hungary indítványára indított eljárást a Minisztérium a Filmjus filmelőállítók jogainak kezelésére vonatkozó tevékenysége tekintetében. A Filmjus elküldte az OKM-nek a szükséges dokumentumokat, azt egyelőre nem tudják, hogy mikor lesz eredmény a vizsgálat ügyében.

Dr. Financsek Zsuzsanna az egyesület elnökének távollétében nem kívánt pénzügyekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni, nevezetesen arra az AGICOA sajtótájékoztatóján elhangzott vádra, miszerint a Filmjus 3,2 milliárd forintot nem osztott szét a 2007-ig beszedett jogdíjakból. „Kabdebó György 2008. október 17-én kelt, a magyar producerekhez írt, és a Filmjus honlapján olvasható nyílt levelében már reagált az AGICOA Magyarországnak a Filmjus jogdíjfelosztó tevékenységével kapcsolatos állításaira” - mondta a jogtanácsos. Az elnök márciusban tér haza külföldi útjáról, addigra remélhetőleg lesz eredmény a Minisztérium vizsgálatának ügyében.


nka emblema 2012