sex hikaye

Előadássorozat a magyar filmszakmáról az ELTÉ-n

minden hétfőn 4-kor

2008. február 22. - filmhu
Ha érdekel a hazai forgatókönyvírás, fejlesztés,  filmkészítés, támogatási rendszer, pályáztatás, gyártás, forgalmazás, akkor az ELTE BTK Filmelmélet Tanszék nyílt előadásai Neked szólnak hétfőnként 16 órától. Az előadások vezetője Varga Balázs. Bárki kérdezhet az előadóktól, megoszthatja véleményét...

A kurzus leírása: A kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatókkal a kortárs magyar filmszakma intézményrendszerét.

A kurzus formája: előadássorozat, melyben minden héten más-más szakmai terület képviselője tart egyórás előadást, melyet félórában a hallgatói kérdésekre adott válaszok követnek.

A kurzus menete: Az általános bevezető előadás után egy film készítésének folyamatát követve kísérjük végig a magyar filmszakma intézményrendszerét, azaz a pályázati lehetőségek, a gyártási intézményrendszer (stúdiók, független producerek, alkotóműhelyek), a koprodukciós formák és a (szerzői) jogi szabályozások áttekintése után a forgalmazás és a bemutatás kérdései (magyar filmek moziforgalmazása: hány kópia, milyen mozikban, DVD-kiadás, magyar és külföldi fesztiváloztatás, lehet-e és ha igen, milyen körülmények között profitképes egy magyar film) után az „utóélet” (archiválás, köteles példány, mozgóképes tartalomhoz való hozzáférés) kérdései zárják az előadássorozatot.

Tématerv és tervezett előadók:

1. Február 11. Bevezető. A magyar filmszakmai intézményrendszer átalakulása a rendszerváltás után. Előadó: Varga Balázs.

2. Február 18. A filmtörvény és hatása a magyar(országi) filmkészítésre. Átalakuló intézményrendszer és szabályozás (MMKA, Filmiroda, Mozgókép Koordinációs Tanács). Előadó: Sámuel Balázs.

3. Február 25. Az MMKA átalakulása az elmúlt években. Alapítói kör. Reformbizottság. Normatív és szelektív támogatások rendszere. Támogatási szabályzat. Művész- és közönségfilmek támogatása. Előadó: Grunwalsky Ferenc.
4. Március 3. A gyártási intézményrendszer. Stúdiók, műhelyek és/vagy függetlenek. Régiek és újak. Kicsik és nagyok. Az egykori "állami" stúdiók átalakulása. Produceri szövetségek. Előadó: Miskolczi Péter.

5. Március 10. Pályázatok: hová, hogyan, mikor, miért, mennyiért? Magyar és nemzetközi (ko)produkciós lehetőségek. Előadó: Muhi András.

6. Március 17. Rövidfilmek, kísérleti filmek, dokumentumfilmek gyártása és bemutatása. Előadó: Durst György.

7. Március 31. Filmterjesztés. Magyar filmek forgalmazási
lehetőségei és támogatásai. Kópiaszám, nézőszám, vetítések száma. Forgalmazó cégek és fesztiválok Magyarországon és külföldön. Előadó: Horváth György.

8. Április 7. Mozihálózat vidéken és Budapesten. Art mozik
létesítése, működtetése, felújítása és támogatása. Filmklubok. Mit és miről vetítünk. Kópia vagy DVD. Előadó: Bakonyi Vera.

9. Április 14. A magyar filmszaksajtó és filmkritika. Előadó: Vincze Teréz.

10. Április 21. A filmkészítés és a bemutatás (szerzői) jogi kérdései. Előadó: Kricsfalvi Anita.

11. Április 28. Közgyűjtemények, archívumok. Köteles példány-rendelet. Előadó: Gyürey Vera.

12. Május 5. A mozgóképi tartalomhoz való hozzáférés. Digitális kultúra és mozgóképkultúra. Előadó: Kovács András Bálint. (Ez egyben tartalékóra, amennyiben valamelyik előadónak mégsem lenne jó az időpont vagy egyéb változás történne a programban.)


nka emblema 2012