sex hikaye

Fazakas Péter: “Maga nem fog meghalni"

Rövidekről röviden: Szabadság különjárat

2013. október 20. - Molnár Judit Anna
Fazakas Péter: “Maga nem fog meghalni

Készülő tévéfilmeket bemutató sorozatunkat Fazakas Péter Szabadság különjárat című alkotásával folytatjuk. Az 1956-ben játszódó akciódús repülős mozit október 23-án, 20.20-kor mutatják be az M1-en.

 

1956 júliusában, pár hónappal a forradalom kitörése előtt járunk. Három fiatal - Pacek (Lengyel Tamás), az ünnepelt box bajnok, barátja, a politikai okok miatt mellőzött volt pilóta Misi (Varju Kálmán) és utóbbi menyasszonya, a gyári munkás Annus (Tenki Réka) el akarja téríteni a Budapest-Szombathely belföldi repülőjáratot, hogy Nyugatra szökjenek. Annus feladata, hogy felfedje a fedélzeten utazó fegyveres politikai tiszt inkognitóját, hogy Pacek ezután ártalmatlanítani tudja, míg a képzett pilóta Misi Nyugat-Németországba kormányozza a gépet. A terv kivitelezésébe természetesen nem várt akadályba ütközik. A filmet egyébként valós események ihlették.

A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, a főbb szerepeket Tenki Réka, Lengyel Tamás, Varju Kálmán, Epres Attila, Csankó Zoltán, Takács Kati és Fodor Tamás játsszák. A film operatőre Nagy András, producere Lajos Tamás, díszlettervezője Láng Imola, zeneszerzője Parádi Gergely, vágója pedig Jancsó Dávid.

szabadsag2 600
Jelenetfotó

Filmhu: Mi inspirált ennek a történetnek a megfilmesítésére?

Fazakas Péter: Az ötlettel Köbli Norbert keresett fel, ő is írta belőle a forgatókönyvet. Ahogy elmondta, úgy mint A vizsgánál, itt is az ragadta meg, hogy a magyar történelem mennyire “szexi” tud lenni. (Olvasd el a szintén 50-as években játszódó, Köbli Norbert által írt, A berni követ című filmről készült cikkünket!) Ami igazán izgalmas volt az akciójeleneteken és a repülőzésen túl, hogy a szabadság valójában nem földrajzi helyhez kötődik, hanem valahol belül kell megtalálni. Engem mint rendezőt a színészi alakítások lehetősége, illetve a szűk térben zajló dráma filmes megteremtése izgatott talán legjobban.

Filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

F. P.: A színészekkel, Nagy Andás operatőrrel és Jancsó Dávid vágóval való intenzív alkotói munka. Szép volt a régi, anyagerős repülő is.

szabadsag3 600
Lengyel Tamás eltéríti a repülőt

Filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

F. P.: A reptéren nagyon hideg volt, a szűk repülőgép díszletben pedig nagyon meleg.

Filmhu: Kiknek szánod a filmedet?

F. P.: Közvetlenül az MTV közönségének, de stílusát és üzenetét tekintve a teljes nagykorú lakosságnak. Azoknak, akiket érdekel a történelem, a feszült jelenetek, a nehezen feloldható lelki konfliktusok. Izgalmas a történet, elgondolkodtató a mondanivaló, igényes a képi világ - remélem ezt mások is így látják.

szabadsag1 600
Fazakas Péter rendező, Varju Kálmán, Tenki Réka, Lengyel Tamás főszereplők és Nagy András operatőr forgatási szünetben

Filmhu: Mi a kedvenc mondatod a filmből?

F. P.: Amit Annus (Tenki Réka) mond a meglőtt ávósnak: “Maga nem fog meghalni.” Összetetten szól a nő belső konfliktusáról és a hármuk további sorsát befolyásoló elhatározásról. Nagyon szeretem, ahogy Réka mondja.

szabadsag5 600
Fodor Tamás és Takács Kati

Filmhu: Mi fog meg a tévéfilm műfajában?

F. P.: A tévéfilm tömörebb, mint egy játékfilm. A relatív olcsósága miatt többet lehet kísérletezni vizuálisan, történetvezetésben. Talán néhol pontosabban lehet fogalmazni, mint egy szigorúbban sikerorientált - és ezért szélesebben és biztonságosabban beszélő - mozifilm esetében.

szabadsag6 600
Csankó Zoltán, a pilóta

Filmhu: A film '56-ban játszódik. Van olyan történet, ami fontos számodra ebből a korból?

F. P.: A családi legenda szerint nagybátyám (aki akkor a filmgyárban dolgozott) hozta a lángvágót, amivel a Sztálin-szobrot levágták a lábáról.

Filmhu: Van kedvenc repülős filmed?

F. P.: United 93, ami elsőre eszembe jut.

szabadsag4 600
Tenki Réka és Thuróczy Szabolcs

Extra Info

Filmográfia

Szabadság különjárat (2013, tévéfilm) - Szabadság szárnyán - Moka Béla igaz története (2013, dokumentumfilm) - Mélylevegő (2012, kisfilm - társrendező) - Para (2008, játékfilm) - Pockok (2003, kisfilm) - SM (1993, kisfilm) - Tetthely (1993, kisfilm)

Filmhu: Reklámfilmeket is rendezel. Mi az a tapasztalat, amit a reklámfilm készítésből hozol, és kamatoztatni tudod a kisfilmek és tévéfilmek esetében? És fordítva?

F. P.: A reklámfilmek már régebb óta megkövetelik azt a precíz előkészítő munkát és gyakran katonai fegyelmet és hatékonyságot, ami a magyar játékfilmkészítés esetében csak az utóbbi időben kezd általánossá válni - tisztelet persze a kivételnek. A játékfilmek alkotói folyamatából az árnyalt színészi munkát és az érzékenyebb, személyesebb történetmesélést tartom nagyon fontosnak. Örülök, hogy mindkettőben van részem.

Filmhu: Milyen lenne álmaid filmje, ha a költségvetés nem szabna határt?

F. P.: Több filmtervem van, de egyiknek sem a költségvetés szab határt. Egyelőre.

szabadsag plakat 600

Nézd meg a Szabadság különjárat facebook oldalát is!


nka emblema 2012