sex hikaye

Filmiroda a szép szavakon túl

Durst a regisztrációról 

2004. június 25. - filmhu
Filmiroda a szép szavakon túl
A Filmtörvény elfogadását és a Nemzeti Filmiroda felállítását követő rózsaszín nyilatkozatok után úgy látja Durst György producer, hogy ideje lenne szembenézni az új rendszer mindennapos gyakorlatával, amely úgy szerinte korántsem gördülékeny és logikai bukfencektől mentes.
 
 
 
 
Kedves szakmabeliek!
 
Gyarló producerként vetnék fel egy témát, hátha valakitől ötletet, tanácsot kaphatok.
 
Talán megéri, hogy a szép szavakon túl a Filmtörvény kapcsán a praktikus hétköznapokról is szó essen, mondjuk az egyes produkciók regisztrálásáról. Regisztráltatni kell ugyanis minden produkciót, amelyhez állami (értsd közpénzt, értsd pl. MMK pénzt) akarsz támogatásként igénybe venni. És regisztráltatni kell a produkciót (45 nappal a forgatás előtt), ha igénybe kívánod venni a befektetői 20%-ot.
 
Csak a példa kedvéért egy modell játékfilmre:
 
a film költségvetése (az egyszerűség kedvéért) 100.000.000 Ft
 
az MMK (jólelkű volt) adott 50.000.000 Ft-ot.
 
bekalkulálod a költségvetésbe a befektetői 20.000.000 Ft-ot,
 
megalkuszol a különböző beszállítókkal, hogy a listaárhoz képest mennyit engednek. Mondjuk 15 %-ot (készpénzfizetés előre, elkötelezed magad stb...) . Ezt feltüntetnéd önrészként: 15.000.000 Ft.
 
Feltüntetnéd önrészként továbbá a stáb művészeti résztvevőinek (esetleg a forgatókönyv megfilmesítési díja, a rendező honoráriumának fele, az operatőr már nem biztos és természetesen(?) a producer díja) ez esetleg újabb 10 %-ot jelenthet. Ezt is feltünteted önrészként.
Feltünteded önrészként még az esetleg rendelkezésedre álló eszközöket, figyelembe véve a piaci árakat. Ez mondjuk újabb 5%, tehát 5.000.000 Ft.
 
Kész a finanszírozási háttér.
Csak.
1.) A befektetői részt meg kell előlegezned, mert a befektetői kedvezmény felhasználása a film zárása, elszámolása után történhet meg. Ez 20.000.000 Ft
2.) A beszállítóknak többnyire előre kell fizetni, ha kedvezményt akarsz elérni. Ez 15.000.000 Ft.
3.) Az önrészt a film regisztrációjához egy, a produkció részéről nyitott alszámlán el kell helyezned, és azt banki kivonattal kell igazolnod. Kérdés, hogy ezt meg tudod-e tenni? Szállítóeszközt, vágóberendezést, kamerát, bérjellegű kifizetést, illetve ezek értékét kellene alszámlán elhelyezned. Ez ugye, a hiányzó 15.000.000 Ft.
 
Ez összesen 50.000.000 Ft
 
Neked, mint producernek ezt az összeget be kell tenned a produkcióba, előre kifizetve, bankszámlára elhelyezve, ahhoz, hogy fel tudd venni az MMKA támogatást, illetve, hogy egyáltalán szerződést köthess.
Vagy fel kell hajtanod külföldön, vagy itthon a hiányzó pénzt. Sok sikert!!!
 
Most egyéb finomságokról, határidők, regisztrációs-és nevezési díjak, a többlet bürokráciával járó többlet kiadások fedezete, csak akkor regiszrálhatod a produkciót, ha egyben van a költségvetés, de a befteketővel csak akkor tudsz megállapodni, ha van regisztrációs számod, stb. nem beszéltem.
 
Szóval ebben szeretnék valakitől tanácsot kérni, ő hogy csinálja. Ha nem üzleti titok.

Durst György

Címkék

szakma , velemeny


(10) 
Hozzászólások
10-8  /  10
2004. augusztus 12. csütörtök, 19:00#10| torolt felhasznalo
Nem vitatkozni akarok, csak tisztázni: az, hogy "Miért késnek a regisztrációk" (mert új a rendszer, mert más ninisztériumok és szervezetek lassúak) Az, hogy egyes területeken még hiányzik a törvényi szabályozás (mozis témák). Az, hogy lesz honlap (de hol?), az, hogy megindúlt a korhatár és film besorolás (de ennek jeleit nem látni), az hogy vannak igen komoly és furcsa joghézagok (filmterv-forgatókönyv-filmes pályázatok közti különbségek a regisztrációnál) mégiscsak jó volna nektek mint közpénzből is jócskán kapó médiumnak továbbkommunikálni - segíteni ezzel a filmiroda munkáját.

Azért tartottam furcsának, hogy egy szó sem jelent meg erről a szakmai forumról, vitáról stb... mert ennél sokkal jelentéktelenebb vitákról oldalakat szoktatok írni vagy közölni!

Az NKA-s pályázat nem nektek volt címezve, csak a magyar állapotokat tükrözni volt hivatott emlíve!
 
Előzmény: torolt felhasznalo #9
 
2004. augusztus 10. kedd, 12:11#9| torolt felhasznalo
A filmhu tudósítójaként jelen voltam a rendezvényen. Számomra azonban nem tűnt mindez film-politika történeti eseménynek. Az elhangzottak között vagy a filmhu-n már szereplő információk voltak, vagy olyan részletekbe menő kérdések - mint az űrlapok helyes kitöltése - ami megítélésem szerint fontos, de már nem újságírói kérdéskör. Ez az oka, hogy a tájékoztatóról nem született beszámoló.

Annyi kiderült viszont, hogy készülődik a Filmiroda honlapja, amelyen minden lényeges információ fent lesz majd. Addig is az Iroda munkatársai bizonyára készséggel állnak mindenki rendelkezésére, akinek az eljárásmódokkal kapcsolatban kérdései, problémái vannak.

Az NKA-s filmes pályázat kiírása az én kezembe-fülembe nem jutott el, így erről tehát beszámolni sem tudok.

Üdvözlettel:
Formanek Csaba
filmhu
 
Előzmény: torolt felhasznalo #8
 
2004. július 30. péntek, 13:35#8| torolt felhasznalo
Filmiroda: Itt is olvasható volt, hogy 2 hete tájékoztatót tartott a megalakult Filmiroda a jelenrő-jövőről. Azóta várjuk a magyar.film.hu beszámolóját e film-politika történeti eseményről.... de csak "uborkaszezon van" és "filmhu visszatekintés" Ebben is mozdulni kéne! Ha már innen kellet a szakmának megtudnia, hogy lesz-volt, tudjuk meg mi is volt!!!!!

Ja és: ezen a rendezvényen állítólag közkézen forgott pár NKA-s filmes pályázat nyomtatott kiirása, amik még azóta sem publikusak - megfogalmazódik a kérdés: vannak olyanok, akik "közelebb vannak a tűzhöz" és ők megkapták-pályázhatnak??????

nka emblema 2012