sex hikaye

Fonyó Gergely: Made in Hungária

Angyalföldi jampecok

2008. augusztus 12. - Molnár Judit Anna
Fonyó Gergely: Made in Hungária
Budapest egyik külső kerületében, ahol hétköznap a madár sem jár, most pöttyös szoknyás, tupírozott frizurás lányok, öltönyös, pomádés hajú fiúk kószálnak, ugyanis július 15-én, a mátyásföldi Ikarusz Művelődési Házban megkezdődtek Fonyó Gergely új filmje, a Made in Hugária című zenés film felvételei. A filmhu a forgatás tizedik napján látogatott el a helyszínre.

Érkezésünkkor, az igen autentikus helyszínen a Ki mit tud? néhány jelentét veszik föl. Mintha visszaugrottunk volna az időben, a tömött előadóteremben hatalmas színpadot formáló díszlet előtt egy kislány népdalt énekel, majd megérkezik Fenyő Miki bandája is.

A film alapjául szolgáló színpadi művet 2001. szeptember 29-én mutatták be a József Attila Színházban. A Tasnádi István és Fenyő Miklós librettójából készült darabra a legszélesebb rétegek kíváncsiak, eddig közel 250 teltházas előadást tudhatnak maguk mögött az alkotók. A darab rendezője, Méhes László, a film táncos jeleneteinél is segédkezik, a koreográfiáért pedig Tihanyi Ákos a felelős.

Mikinek hívnak, a rock ’n roll a szerelmem, vagány vagyok és laza
Szabó Kimmel Tamás és Kiss Tünde

Amikor mindenki más disszidálna, egy kamasz fiú hazatér Amerikából. Természetesen nem önszántából teszi ezt, hiszen 1963 tavaszán Fenyő Miki és szülei elhagyják az álmok földjét, és négy év után visszatérnek hazájukba. A családból leginkább a fiú éli meg traumaként a változást, ugyanis, amikor határtalan szabadságérzetével kisétál a Szent István parkba, nemcsak a diktatúra szelét érzi meg, de régi barátai sem fogadják úgy, ahogyan azt elképzelte.

A remekül gitározó és éneklő Miki helyét a bandában Röné, a Csókkirály foglalta el, és első szerelme, Vera is új sráccal jár, továbbá a fiúra és családjára kivétel nélkül mindenki gyanakodva néz. A rock ’n roll őrült srác ekkor határozza el, hogy benevez a kerületi Ki mit tud?-ra, ahol óriási a sikere. Ahogyan közeledik a döntő, Miki előtt is egyre világosabbá válik, hogy a győzelemmel nem csak szerelmét és barátait kaphatja vissza, de munkanélküli apja életét is megmentheti.

A filmkészítő tetoválás Fenyő Mikin

A produkció az alkotás forgatása előtt hosszú casting keretében kutatta fel a tehetséges, fiatal énekes-táncos főszereplőket. Végül körülbelül ezer jelentkező közül választották ki az ifjú Fenyő Miklóst és szerelmét, Verát. A főhőst megformáló Szabó Kimmel Tamás a Színház és Filmművészeti Egyetem színész szakán Asher Tamás és Novák Eszter zenés osztályában végzett, egy évet töltött a József Attila Színházban, szeptembertől pedig a Nemzeti Színházban láthatjuk. A mozilátogatók számára sem ismeretlen a fiatal színész, ugyanis Koltai Róbert Megy a gőzős című filmjében már megjelent a vásznon.

Mintha csak a Grease-ből ugrottak volna elő
Valentin Titánia, Fenyő Iván, Szabó Kimmel Tamás, Kiss Tünde

Fenyő Miki megformálója a filmhunak elmondta: nagyon szerencsésnek tartja magát amiatt, hogy szinte friss diplomásként már a második nagyjátékfilmben játszhat. Nagy reményeket táplál, hogy Made in Hungária újabb filmszerepeket is hoz neki, hiszen nagyon megszerette a film forgatások világát. Úgy érzi, hogy „a filmkészítés olyan, mint a tetoválás: aki egyszer ráérzett az ízére, az nem tudja abbahagyni.”

Szabó Kimmel összetetten készült fel a szerepre. A forgatás megkezdése előtt nagyon sokat konzultált Fenyő Miklóssal, aki anekdotákat mesélt neki, a fiatal színész pedig próbálta ellesni a zenész gesztusait. Ezen kívül nagyon sok korabeli felvételt nézett, zenét hallgatott, amelyek közül leginkább Jerry Lee Lewis volt rá nagy hatással. Annak ellenére, hogy élő legendát formál meg, az ifjú színész nem szeretne tökéletes mása lenni Fenyő Miklósnak, hiszen figyelnie kell arra is, hogy ne legyenek test-idegenek a gesztusai, mert így tud hiteles maradni. „Megpróbálom magamat játszani egy 60-as évekbeli közegben, miközben Mikinek hívnak, a rock ’n roll a szerelmem, vagány vagyok és laza”- tette hozzá Szabó Kimmel Tamás.

Meghalok, hogyha rámnézel

Miki szereleme, mintha csak a Grease-ből ugrott volna elő. A Kiss Tünde által megformált karakter visszafogott, polgári lány, aki nagyon szerelmes Mikibe. A fiatal színésznő elmeséli, hogy Vera a film elején ugyan még egy kicsit szégyenlős, majd „egy házibuli alakalmával hatalmas áttörés történik, a szerelemben leomlik minden fal, kitör a dög ebből a nőből, és akkor elénekli, hogy "meghalok, hogyha rám nézel". Innentől a karakter egy kicsit megbolondul, kicsit borsos, ízes lesz.”

Röné, a Csókkirály a maga területén a kiskirály volt
Fenyő Iván fekete hajjal

Kiss Tünde gyerekkora óta szerepel különböző darabokban, a nyíregyházi Mandala Dalszínház színpadán tíz évesen az Oroszlánkirály női főszerepét alakította, majd a Hamupipőke, az Egri csillagok, és az István a király következett. Érettségi után a fővárosba költözött, hogy a Magyar Színház stúdiósa lehessen, idén pedig az Operett Színházban tökéletesíti ének- és tánctudását. A huszonkét éves lány a filmhu-nak elmondta, hogy már a forgatás előtt is nagyon közel állt hozzá ez a zenei világ, gyakran hallgatja a filmben felcsendülő számokat is. Kiss Tünde – néhány amatőr filmtől eltekintve – most áll először kamera elé, és nem is gondolta volna, hogy rögtön a főszerepet osztják rá. „A válogatásra úgy jöttem, hogy ha hátul táncolok pöttyös szoknyában, az is tök jó” – tette hozzá a fiatal színésznő.

Paprikajancsik a satuban

Ám a vászonról már ismertebb arcok is feltűnnek az alkotásban. Miki nagy ellenfelét, Rönét, akit Csókkirályként is emlegetnek, Fenyő Iván formálja meg. Az alakítás érdekessége, hogy az „aktuális sármőr” most fekete hajjal köszön vissza, és éppen a rosszfiú képében. „Iván kicsit az iróniája annak, amit eddig a vásznon megformált. Itt egy Liliom figurát játszik, egy angyalföldi srácot, akinek kis fémfoga van, és összezúzott arca. Egy proli gyerek, aki eddig a maga terültén a kiskirály volt, és igazából akkor jön zavarba, amikor megjön Miki, és látja, hogy meginog a pozíciója.”- avat be minket a figura karakterébe a rendező, Fonyó Gergely (Kelj fel, Jancsi, Tibor vagyok, de hódítani akarok). Röné szerelmét, Marinát, Valentin Titánia alakítja, Miki szüleit pedig Vándor Éva és Dunai Tamás keltik éltre.

Az ifjúságban elindult egy erjedési folyamat
Szabó Kimmel Tamás és Kovács Lehel


A Ki mit tud? nézőterén felbukkan Hegedűs D. Géza is, aki a kemény Miltényi elvtársat formálja meg (eredetileg Gesztesi Károly alakította volna, ám egy lábtörés miatt végül nem tudta elvállalni a szerepet, így utolsó pillanatban kollégájának kellett beugrania), mellette pedig a kisebb szerepet játszó Bereményi Géza ül.

Scherer Péter az általa életre keltett izgága Bigali elvtársról mesélt a filmhunak: egy gyermekét egyedül nevelő apa, aki Mitényi elvtárs utasítására igyekszik a „kitörni látszó rock ’n roll őrületet kultúrált mederbe terelni”. A film elején lévő nagyszabású utcabál-jelenet alkalmával Fenyő Miki eljátszik egy számot, amelynek hatására elszabadul az őrület, a tömeget slaggal kell szétverni, amely „biztos jele annak, hogy az ifjúságban elindult egy erjedési folyamat”. Ekkor hívatja magához Scherer karakterét Miltényi, és bízza meg azzal a feladattal, hogy szervezze meg a Ki mit tud? kerületi selejtezőét. Bigali helyzetét nehezíti, hogy fia - akit a Megasztárban feltűnt Puskás Péter formál meg - szintén zenész szeretne lenni, ám a Samponról hamar kiderül, hogy menthetetlenül tehetségtelen. „Ez egy tragikomikus szerep, mert tényleg szerencsétlen és tényleg rájön arra, hogy menthetetlen ez a családi történet. Úgy szokták ezt mondani, hogy satuban van a feje, és akármerre tekeri, mindenképpen szorul. Alulról a fiatalok pökkhendiskednek vele, föntről pedig a párttól kapja az utasításokat. Ő egy paprikajancsi, aki e kettő között őrlődik”- tett hozzá Scherer.

Mesés, digitális látványvilág

Csukás Sándortól, a film operatőrétől megtudtuk, hogy az alkotás a Kodak egy új nyersanyagára, a HD Scan-re forog - ilyen típusú anyagra még nem készült Magyarországon nagyjátékfilm. A műfaj is megkívánja a kép „emelkedettségét”, illetve a díszletben forgatott jeleneteken túl, több külső helyszínen digitális utómunkával fogják megalkotni a ’60-as ’70-es évek kicsit harsányabb Budapestjét. „A helyszínek ma már nagyon rossz állapotban vannak, akkoriban még nem voltak ennyire lepukkanva, újnak számítottak.” – mondta Csukás, továbbá hozzátette, hogy nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a film egy mese, és ehhez a látványvilág is alkalmazkodik.

Elszabadul az őrület, a tömeget slaggal kell szétverni
Fenyő Iván és zenekara

Fonyó Gergely rendező a filmhunak elmondta, hogy igazán nagy kihívást a musical műfaja jelenti. A rendező körülbelül hét évvel ezelőtt gondolt először arra, hogy a Made in Hungariát mozivászonra kellene vinni, ám a tervből végül nem lett semmi. Neményi Ádám producer, a Next Station Productions vezetője egy éve hívta fel Fonyót, mert szintén eszébe jutott a musical megfilmesítésének ötlete. „Megkerestük Tasnádi Istvánt, a darab szerzőjét, aki így a film forgatókönyvírója lett, majd csatlakozott a munkához Köbli Norbert dramaturg, akinek igen fontos szerepe volt, hiszen ami a színházban jól működik, az sokszor nem hatásos filmen” – mondta a rendező, majd hozzátette, a forgatókönyvírás szempontjából a legfontosabb az volt, hogy a történetbe dramaturgiai szempontból is illeszkedjenek a dalbetétek.

Az alkotást az S.O.S. Szerelem és a 9 és fél randi gyártója, a Next Station Productions készíti, társproducerként vesz részt a munkálatokban Cirkó József, Kaszás Géza, és Dér Tamás. A film koprodukciós partnere a TV2.

Akik az elmúlt években, Valentin napon moziba vágytak, azok idén sem fognak csalódni, hiszen a Made In Hungária 2009. február 14-től lesz látható a mozikban.Címkék

werk , riportnka emblema 2012