sex hikaye

Főszerepben a Balaton

Filmek főtt kukorica mellé

2014. július 15. - filmhu
Főszerepben a Balaton

A menetrendszerűen érkező kánikula beköszöntével egyetlen dolognak van értelme - a Balatonnak. A saját, kicsit kisebb, kicsit sekélyebb tengerünk számos filmet inspirált, ezekből az alkotásokból gyűjtöttünk most össze egy vízibiciklire valót. Demjén Rózsi, SZOT-üdülő, és a stégről nézett naplemente.

 
 
 
 
Az első kihívás, amellyel egy balatoni nyaralás megtervezésénél szembe kell néznünk, a megfelelő időpont kiválasztása. Ha a Balcsit csak csurig tömött strandokkal, és a sétányon homogén masszaként hömpölygő tömeggel tudjuk elképzelni, akkor egyetlen lehetőségünk marad - a Szezon. Virágnak, Gulinak, és Nyéki Petinek tényleg a Balaton a Riviéra, bár ők nem üdülési, hanem pénzszerzési céllal érkeznek a tóhoz. A három vendéglátóiparit végzett fiú a karcagi cukorgyár árnyékából indul neki Aligának, hogy rátaláljon a Kelet-Magyarországon csak fehér hollóként felbukkanó boldogságra – hogy a pornóban vagy a pincérkedésben, az teljesen mindegy. Török Ferenc második filmje a kétezres évek elejének Balatonjára röpít vissza, ahol minden pontosan olyan volt, mint most. A lángos túl olajos, a celebkarrier túl csábító, az egyszeri vendég pedig túl szeszélyes.
(Kapcsolódó film: Tibor vagyok, de hódítani akarok)

 Szezon - részlet

A szállás kiválasztásánál különösen ügyeljünk arra, hogy a házigazdát ne Fikász Ferinek hívják. Ha nem ügyeltünk eléggé, könnyen lehet, hogy reggelente földdel felütött kávé, délben romlott alapanyagokból összerittyentett ebéd, a nap végén pedig horribilis számla vár. Ferinél persze nem csak a németek, de az ÁNTSZ, sőt még a helyi maffia is a tiszteletét teszi, pedig neki csak egyetlen célja van. Összeszedni annyit, amennyiből kipengeti hatalmas adósságát, és végre beindítja családja életét. Célja elérése érdekében pedig még az erősen vízízű sörtől és a gyanúsan zöld virsliktől sem riad vissza. Tímár Péter 1998-as vígjátéka, a Zimmer Feri a nyolcvanas évek német turistainváziójának és az élelmes alkalmi panziósoknak állít emléket. 2010-ben elkészült a második rész is, melyben a Fikász-család ismét visszatér a Balatonra, és összebarátkozik Molnár Piroska szellemével.

Zimmer Feri - részlet

Ha kiválasztottuk a megfelelően kánikulai időpontot és megtaláltuk a legkielégítőbb szállást, nincs más dolgunk, mint kifeküdni a partra, és bámulni a fürdőruhás idomokat. Ötvös Csöpi sem tudott mást tenni, amikor Bögyös „kebelcsoda” Macával találta szemben magát. Az 1991-es Bujtor-akcióvígjátékban, a Hamis a babában Ötvös és Kardos doktor ismét egy nagystílű bűntény nyomába ered – a célpont ezúttal néhány mindenre elszánt, rosszarcú drogkereskedő. A balatoni bűnüldözés nem csak a sötét humor és a súlyos pofonok miatt emlékezetes, hanem azért is, mert a Filmhu szerkesztőségének egynegyede ebben a filmben látott először fedetlen kebleket a televízióban. Azóta sem tudta elfelejteni őket. (A Bögyös Macát alakító Kopekin Györgyi később nyugati pornófilmekben csiszolgatta karrierjét.)


Az ominózus jelenet

Ha nincs tölcsér, jó a tenyér is. Ezt Felvidéki Judit 1989-es tévéfilmjének, a Fagylalt tölcsér nélkül-nek főhőse, Koller Csaba tudja a legjobban. Anyja, a kispénzű, negyvenes értelmiségi, kéthetes beutalót szerez egy balatoni SZOT-üdülőbe, a nyaralás pedig alaposan felkavarja eddig sem vihartalan kapcsolatukat. Ám a nagy utazás előtt még van egy különösen érzékeny feladat. Megtalálni a megfelelő fürdőruhát a Váci utca túlárazott kínálatában.

Fagylalt tölcsér nélkül - részlet

Makk Károly 1959-es mesterműve, a Ház a sziklák alatt épp olyan, mint a várva várt balatoni nyaralást végigasszisztáló eső – megállíthatatlanul nyomasztó. A Tatay Sándor azonos című regényéből készült dráma egy szerencsétlen szerelmi háromszögről mesél – egy frissiben megözvegyült háborús veteránról, egy csúnyácska, púpos sógornőről és a gyönyörű újasszonyról. Bár Ferenc, Tera és Zsuzsa nem pancsikolnak önfeledten a Balatonban, a paraszti sorsdráma díszleteként rendíthetetlenül magasodnak a badacsonyi szőlőhegyek. A film végére pedig nem csak egy ház lesz a sziklák alatt, hanem egy összezúzott test is. Makknak nem ez az első filmje, amelyben felbukkan a Balaton-felvidék – már az 1954-es Liliomfi színésztársulata is Balatonfüredre kirándult, hogy meghódítsa Szilvay professzor lányát, és felbosszantsa a kedves papát.


 Ház a sziklák alatt - részlet


Ha ezen a nyáron nem jutnánk el a Balatonra, még mindig marad a fátyolos szemű nosztalgia a kanapéról, miközben a képernyőn Demjén Ferenc lubickol. Lángossütők, kisdobosok és egy 1967-es füredi Anna-bál Papp Gábor Zsigmond 2007-es dokumentumfilmjében, a Balaton retróban. És még Bambi is kapható!

Demjén a Balatonban

 


nka emblema 2012