sex hikaye

Gárdos Péter: Gyűlölök sorban állni a jegyekért

A Tréfa Rendezője

2009. január 17. - filmhu
1-1  /  2
Gárdos Péter: Gyűlölök sorban állni a jegyekért
Gárdos Péter egy Kosztolányi-adaptációval jelentkezik a jubileumi szemlén: a Tréfa egy szigorú szabályok között élő internátus falai közé enged bepillantást. A rendezőt a szemle előtt e-mailben faggattuk.

filmhu:  Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Gárdos Péter: Erre volt alkalmam. Egy évvel ezelőtt még más filmre készültem. Az befuccsolt, a Tréfa meg szárba szökkent.

Jelenet a Tréfa című filmből
Nézegess képeket a Tréfa című filmből!


filmhu:  Hogyan választottad ki a stábodat?

Gárdos Péter:  Évek óta nagyjából azonos stábbal dolgozom. Ez nagy biztonságot ad. Most díszlet és jelmeztervezőt „újítottam”. Így a régiekhez csatlakozott Horgas Péter és Jánoskuti Márta.

filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

Gárdos Péter:  Az első perctől kezdve tudtam, hogy mennyiből kell megcsinálnom ezt a történetet. Ez most olyan volt nekem, mint idegen nyelven megszólani. Nem azt mondod, amit akarsz, hanem amit a szókincsedből meg tudsz valósítani. Speciel ehhez a történethez a 70 millió komikusan kevésnek tűnt.   

Jelenet a Tréfa című filmből
Nézegess képeket a Tréfa című filmből!


filmhu: Mi  volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Gárdos Péter:  Hogy Damián atya, a latintanár, a második forgatási napon, odaállt az osztály elé, s elmesélt egy római történetet. A históriát latin mondásokkal tűzdelte meg. Ahhoz képest, hogy előző nap még a Cora hentes-pultjánál aprította a marhacombot, ez elég nagy ugrásnak látszott. De Kovács Mihály lenyűgöző latintanárnak bizonyult.

filmhu: Mi  volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

Gárdos Péter:  Rossz élmény?! A forgatás egyébként is egy ünnep, de most, utólag, még inkább azt érzem, hogy az a 21 nap egyetlen, tavaszi lepkerepülés volt.

Jelenet a Tréfa című filmből
Nézegess képeket a Tréfa című filmből!


filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Gárdos Péter:  Ahogy öregszem, egyre toleránsabb vagyok. Őszintén mondom: mindegyik film érdekel. Az más kérdés, hogy gyűlölök sorban állni a jegyekért.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Gárdos Péter:  Hiszen ez csak egy játék! Úgy vagyok vele, mint a rulettel: nyerni szeretnék, de egyáltalán nem vagyok kétségbeesve, ha más számok jönnek ki. Annyi fesztiválon vesztettem és nyertem már…

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

Gárdos Péter:  A Tréfa nem éppen egy vicces film. Vannak benne persze mulatságos jelenetek, de azokban sem a bonmot-ok adják a humor forrását.

Jelenet a Tréfa című filmből
Nézegess képeket a Tréfa című filmből!


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

Gárdos Péter:  Az egyik privát szereplőmmel vettem fel, de eszem ágában sincs kiadni a nevét. Kilencszer indultunk neki s nálam ez abszolút csúcs. Próbálunk, sokat, alaposan, és a snittet kétszer, maximum háromszor rögzítjük.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Gárdos Péter:  Bármelyiken.

filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Gárdos Péter:  Negyvenezer.

filmhu: 40 éves lett a szemle, mi a legmeghatározóbb élményed a magyar filmszemlével kapcsolatban?

Gárdos Péter:  Mindig akkor éreztem jól magam igazán, ha nem volt filmem. Ilyenkor a szemle egy hétig tartó happening, közös örömökkel és közös gonoszkodásokkal. Ezekbe a fiesztákba aztán újra és újra belerondított a szorongás, ha filmmel debütáltam.
A film adatlapja a 40. Magyar Filmszemle hivatalos honlapjánCímkék

interjú , szemle 40


1-1  /  2

nka emblema 2012