sex hikaye

Gödrös-tévéjáték huszadikára

Történetek az elveszett birodalomból

2005. augusztus 18. - filmhu
Gödrös-tévéjáték huszadikára
Az augusztus 20-án a  Duna Televízión lesz Gödrös Frigyes Történetek az elveszett birodalomból című tévéfilmjének ősbemutatója. A  Cameofilmnél készült film a 60-as évekbe kalauzol. A rendező Can Togay-jal írt forgatókönyve a Párizsban élő szociológus egyetemi tanár, Ajtony Árpád két novellájából született. A film főszerepében Gáspár Tibor látható.

Ajtony a 68-ban induló írónemzedék tehetséges és kritikus szellemű tagja volt, tabusértő írásai miatt nem volt a korabeli kultúrpolitika kedvence. A Bródy-díjas író annak idején Bacsó Péternél volt dramaturg, majd a 60-as évek végén emigrált Franciaországba. Írásai éppen arról szólnak, miért volt kénytelen elhagyni az országot.

A Rákóczi Kázmér története egy legendás gimnáziumi tanár, és egy gimnáziumi fiúosztály köré épül. Az erős hangulatú, az emlékezés képeivel átszőtt film egy tanárról szól, aki a nehéz időkben mindent megtesz, hogy valódi tartást, életreszóló példát adjon diákjai számára. Rákóczi Kázmér osztálya ezért úgy dönt, megőrzik az utókor számára is kedvenc tanáruk alakját, és egy este különös, végső találkozóra hívják a tanár urat.

Az Elmentem Cselebihez című novella címszereplője, Cselebi, kétes egzisztenciájú, rejtélyes figura. Különös adás-vétel keretében a lányok sorra vele tapasztalják meg először az érzékiség ízét. Cselebi jelenti számukra az első lépést önrendelkezésük felé egy időszakban, amikor jórészt csak kísérővel járhatnak táncolni, és csak szülő jelenlétében rendezhetnek házibulit. A film főhőse, Fruzsina számára is elérkezik a pillanat, amikor el kell döntenie, elmegy-e Cselebihez?

A két egymásba fonódó történet a hatvanas évek, az örök kamaszkor világába kalauzol vissza bennünket.Címkék

szakmanka emblema 2012