sex hikaye

Hamarosan kezdődik a Zsidó Filmfesztivál

Fesztiválajánló

2015. november 12. - Gyürke Kata
Hamarosan kezdődik a Zsidó Filmfesztivál

Emberrablás, gasztroutazás, betiltott náci propaganda filmek, identitáskeresés, elfojtott hangok és elmaradt ölelések. Változatos műfajok és változatos zsidóságértelmezések jellemzik az idei, IV. Budapesti Zsidó Filmfesztivál programját, november 19. és 22. között a Művész moziban. Az immár hagyománnyá váló fesztivál programjából szemezgettünk.

A fesztiválon látható 13 film és 2 dokumentumfilm 8 országból érkezett, túlnyomó többségük nem kerül magyar forgalmazásba, ezért igazi fesztivál különlegességnek ígérkeznek. A modern zsidó identitás kérdést körbejáró alkotásokról Fritz Zsuzsa fesztiváligazgató így nyilatkozott: „Egyrészt olyan filmeket válogatunk, amiket itthon, a magyar közönség nagyrészt nem láthatott, másrészt változatos nemzetiségű és műfajú filmeket szeretnénk bemutatni. Fontos szempont az is, hogy a mi filmjeink valamilyen módon érdekesen közelítsék meg a zsidóságot. Nem folklorisztikus, a zsidó hagyományokat bemutató esztrád filmeket keresünk, hanem izgalmas, friss, gondolatébresztő alkotásokat.”

Bár rendkívül változatos zsidóság értelmezéseket kínálnak a fesztivál filmjei, egy közös bennük: a hagyományt, mindig megújuló, friss, izgalmas, vihart és gondolatokat kavaró hagyományként értelmezik. A Budapesti Zsidó Filmfesztivál idén is elgondolkodtat majd, megnevettet, beszélgetésre és sétára invitál, témát ad éjszakába nyúló beszélgetésekhez rólunk, zsidókról és nem-zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. 5 film a fesztiválról:

24 nap

Alexandre Arcady filmje egy megtörtént esetet dolgoz fel, egy Párizsban játszódó nem mindennapi túszdrámának lehetünk szemtanúi. A film nem csak a zsidó identitás felől közelíti meg az eseményeket, hanem nagyon hangsúlyosan felveti a nyilvánosság szerepét is. A következetes feszültséggel végig vitt történet szerint Ilan Halimit elrabolják a gazdagnak gondolt zsidó családtól remélt váltságdíj fejében. Szülei és a rendőrség idegölő versenybe száll elrablóival és az idővel, hogy megmenthessék. 24 nap sok vagy kevés?

A szendvicses – Deli man

„Ilyet máshol nem kapsz édes fiam!”- és ebben körülbelül biztosak is lehetünk. Erik Greenberg Anjou filmje egy színes gasztróutazást ígér a zsidó kézműves deliüzletek világába, méghozzá Larry Kinggel. Történik mindez az Egyesült Államokban, ráadásul a húszas évektől napjainkig. A deli klasszikus értelemben vet műfaja ugyan egyre kevésbé található fel, de a minőségi ételek és italok iránti szenvedély mind eladói, mind vásárlói oldalon reneszánszát éli. Generációkon és államokon átívelő történet sajtokról, húsokról, zöldfűszerekről, és persze az emberekből, akik a pult mögött és előtt állnak.

Betiltott filmek

Ideális szakdolgozati témának, filmtörténeti csemegének ígérkezik Felix Moeller dokumentumfilmje, amely a náci propaganda filmek rejtélyeibe vezet. A német Harmadik Birodalom fennállása alatt mintegy 1200 filmet gyártottak, melyből közel 100 alkotás nyílt náci propagandaanyagnak készült. Ezek közül 40 még ma is tiltólistán szerepel Németországban. A rendező filmtörténészek, esztéták és filmrajongók megkérdezésével készített izgalmas dokumentumfilmet arról, hogy milyen veszélyekkel és hozadékkal jár a film, mint műfaj felhasználása szándékos ideológiai befolyásolásra.

Bárcsak itt lennék

A modern zsidó identitás szellemes feldolgozását ígéri Zach Braff filmje, amelyben ő maga alakítja az egyik főszereplőt, Kate Hudson, Joey King, Pierce Gagnon társaságában. A történet szerint Aidan, a sikertelen színész magánéletében, apaként és férjként is kudarcot vall. A harmincas évei közepén járó férfi váratlanul eddigi élete átértékelésére kényszerül és énjének eddig ismeretlen részeit fedezi fel. Keserédes mai történet a kertvárosokból, a független filmes Zach Braff és Kate Hudson kiváló párosával.

Mr. Kaplan  

Álvaro Brechner spanyol-uruguayi filmje, dél-amerikai identitástörténet, amelyben egy tisztességes idős úr élete borul fel. Miután a második világháború elöl Uruguayba menekült, Jacob Kaplan az eltelt évtizedek alatt békés életet épített fel magának Dél-Amerikában. 76 évesen összefut egy másik egykori német menekülttel, akivel kapcsolatban azt súgják az ösztönei, hogy a náciknak dolgozott. A nyugdíjas öregúr mindent megtesz annak érdekében, hogy egy emberöltő elteltével is igazságot szolgáltasson. Az érzelmes pillanatokat és kíméletlen vígjátéki elemeket egyaránt felsorakoztató, lendületes alkotás az elmúlt idők egyik legjobb dél-amerikai filmje.

IV. Budapesti Zsidó Filmfesztivál
Időpont: 2015. november 19-22.
Helyszín: Művész Mozi


nka emblema 2012